Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Hvordan styrke barns selvfølelse

Hvordan kan du bidra til å bygge opp selvfølelsen til barnet ditt, uavhengig av hva han får til?

To gutter i gata

For å legge til rette for at barnet utvikler gode følelser knyttet til den han er, er det viktig at dere kan glede dere over å bare være sammen, uten et bestemt «mål». Når du viser at du setter pris på å være sammen med barnet, også når det ikke er noe spesielt dere skal få til, vil barnet føle seg viktig og verdifull.

Det vi ønsker er at barnet skal slippe å føle forventninger til hvordan det skal prestere eller være, og at du kan sette pris på å være sammen med det uavhengig av humør eller hva som gjøres.

Setter pris på deg «fordi du er du»

Det å ha områder der man bare kan være, uten å bli evaluert og vurdert for det man gjør, er viktig for alle mennesker uansett alder. Slike «friområder» gjør at vi føler oss sett og anerkjent, helt uavhengig av hva vi presterer.

Det er akkurat sånn det føles når du er sammen med en god venn som virkelig setter pris på deg, bare fordi du er du, uansett hvilket humør du er i.

Hvordan viser du at du liker å være sammen med barnet?

I tillegg til å tilbringe tid med barna, kan vi gjerne også uttrykke det med blikket, med berøring eller en klem, eller med ord når det føles naturlig:

  • «Det er så gøy å være sammen med deg!»
  • «Du er en super jente/gutt!»
  • «Så fint vi har det nå!»
  • «Det er så koselig å være sammen med deg, vennen min!»
  • «Godjenta mi» eller «godgutten min!»

Vær positiv også når barnet ikke mestrer

Barn har også godt av å oppleve ros og positive tilbakemeldinger, entusiasme og glede fra de voksne, når det er noe de klarer. Men de positive tilbakemeldingene må ikke bare komme når barnet lykkes med noe.

Det kan være vel så viktig å vise omsorg og forståelse for at barnet kan gi seg når hun har strevd lenge med noe, og humøret nærmer seg bristepunktet: «Nå har du holdt på lenge, det er flott. Nå er det fint at du gir deg. Det er helt ok at du ikke får til alt hele tiden, det er det ingen som kan.»

Hvordan støtter du

  • det lille barnet som skal slutte med bleie, men ikke helt får det til?
  • skolebarnet som ennå sliter med å si ”r”?
  • tenåringen som absolutt vil ha 6 i alle fag, men ikke lykkes?

Barn trenger å få høre bra ting om seg selv, uavhengig av hva de presterer. Det er godt for barn når vi som er voksne viser at vi er interesserte i det de er opptatt av:

  • «Kan du fortelle meg om dette?»
  • «Hva er det du har laget her?»

Eller ta oppfatningene og meningene deres på alvor:

  • «Hva tenker du om dette?»

Når vi lytter til det barnet tenker og mener, og legger merke til det han får til eller prøver å få til, bygger vi opp følelsen av å være betydningsfull.

Det man likevel bør unngå er å prøve å legge en positiv vinkling på noe barnet føler er ordentlig sårt. For eksempel kan en ungdom som er skikkelig lei seg for at han ikke fikk karakteren 6, føle seg lite forstått om man som voksen sier “men 5 er jo en skikkelig bra karakter, du trenger ikke være lei deg for det”.

På en måte signaliserer du da at det ikke er forståelig for deg at barnet er lei seg, og at det er barnets følelse det er noe galt med. Da kan det istedenfor være godt å bli møtt med noe ala “jeg skjønner at du er skikkelig lei deg, fordi jeg vet at du har jobbet hardt for dette. Det er ikke rart at du blir skuffet når det da ikke gikk som du ønsket”.

Ved å vise forståelse for de negative følelsene forsterker du ikke opplevelsen av å være skuffet, men barnet kan føle seg mindre alene i det. Er vi alene med de negative følelsene har vi en tendens til å tenke at det er oss selv det er noe galt med. Målet er ikke å fjerne de negative følelsene, men lære barnet at det er trygt å dele med andre.

Video: selvfølelse og selvtillit hos småbarn

Spesialpedagog og foreldreveileder Inger Olaug Nordstad snakker om selvfølelse og selvtillit hos det lille barnet.

God selvfølelse skapes over tid

Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv, og hvor mye vi føler at vi er verdt. Klarer du å gi barnet ditt følelsen av å være god akkurat slik han er, blir det også lettere for ham å like seg selv, inkludert feil og mangler. En god selvfølelse er viktig for å bli et selvstendig menneske, som tør å stole på seg selv og tar gode valg - både for seg selv og andre.

  • Hvordan kan du gi barnet ditt følelsen av å være god akkurat slik han er?

Viktig å anerkjenne hele barnet

Ved å anerkjenne barnet, og ta hele spekteret av følelser og oppførsel på alvor, gir du henne en god følelse av virkelig å bli sett og forstått. Det er ikke sikkert du alltid liker følelsene eller oppførselen hennes. Da kan du prøve å legge dine egne følelser litt til side og forsøke å se situasjonen fra barnets perspektiv. Prøv å forstå bakgrunnen for hvorfor hun føler og oppfører seg som hun gjør. Slik viser du at du verdsetter barnet som et helt menneske.

  • Tenk tilbake til din egen barndom. Kan du huske situasjoner der foreldrene dine eller en lærer ga deg en god følelse av å bli sett og forstått? Hva gjorde det med deg?

Når du lytter og er interessert, vil barnet ditt ofte føle seg mer inkludert og verdifull. Disse opplevelsene er med på å gjøre barnet tryggere på seg selv, også som voksen. Når noen lytter og anerkjenner vår mening, og anerkjenner det vi forsøker å få til, blir vi mer motiverte for å si det vi mener og prøve det vi ikke mestrer.

Selvfølelse eller selvtillit?

Disse begrepene brukes ofte litt om hverandre.

  • Selvfølelse kan beskrives som verdien du ser i deg selv slik du er, og hvor glad du er i deg selv.
  • Selvtillit handler i større grad om hvordan du bedømmer deg selv utfra det du får til.

Denne artikkelen handler primært om å bygge selvfølelse hos barnet.

Les også: