Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Barn og seksualitet

Hva er viktig når du skal snakke med barna om kropp og seksualitet? Hva kjennetegner barns seksualitet? Her får du råd om hva og på hvilken måte du kan prate med barn på ulike alderstrinn.

Illustrasjon

Barns seksualitet er preget av nysgjerrighet, og barn begynner tidlig å utforske kroppen sin. Barn kan fortelle om deilige, kilne følelser og sitringer i underlivet i forbindelse med berøring av kjønnsorganene. Dette innebærer ikke at barn opplever seksualitet på samme måte som voksne, og å tolke barns seksualitet i et voksent perspektiv blir feil.

Seksuell glede og mestring

Barneårene har stor betydning for hvordan man kommer til å utvikle seksualiteten sin. Her legges grunnlaget for seksuell glede og mestring, og for tryggheten til å bestemme over egen kropp. Når du holder, kysser og kjærtegner barnet ditt, gir det en positiv og trygg følelse som er forbundet med å være elsket.

På samme måte som barnet når viktige fysiske og følelsesmessige milepæler, gjenkjenner og opplever de gradvis egen kropp. Erfaringene i disse tidlige årene, danner grunnlaget for tilknytning og intimitet senere i livet.

Seksuell lek

Når barn blir litt større, leker de ofte leker der seksualiteten utforskes. Det er heller ikke uvanlig at de utforsker hverandres kjønnsorganer eller onanerer sammen. Dette er normalt og vanligvis ingen ting å bekymre seg for.

Det som er viktig er at du som forelder anerkjenner barnets utforsking. Den seksuelle leken er med på å gjøre barnet kjent med sin egen kropp og bedre i stand til å sette og respektere grenser.

Kunnskap og trygghet

Kunnskap om egen kropp, og et positivt forhold til seksualitet, er viktig for å

  • utvikle en trygg seksuell identitet
  • oppnå seksuell glede
  • sikre gode seksuelle handlingsmønstre som ungdom og voksne

At barn utforsker kroppen sin, tar på kjønnsorganene sine og får reisning, er helt normalt. Hvordan du reagerer på dette - både med ord, tonefall og ansiktsuttrykk, er med på å forme barnets oppfattelse og følelser knyttet til seksualitet.

Gi ærlige og saklige svar

Barn kan utvikle skam rundt egen seksualitet ut fra hvordan omgivelsene reagerer på deres handlinger. Hvis du svarer ærlig og direkte på barnets spørsmål fremfor å unnlate å svare, bli sint, overrasket eller ta avstand fra temaet, lærer du barnet at nysgjerrighet om egen kropp er helt vanlig.

De fleste barn stiller etter hvert mange spørsmål. De kan for eksempel lure på «hvor babyer kommer fra» eller «hvorfor er jentetisser og guttetisser forskjellige»? Når du får spørsmål, prøv å svar så ærlig og saklig som mulig.

Hvordan man snakker med barnet sitt om seksualitet – eller andre vanskelig temaer – kan være med på å skape et fundament for en åpen dialog i fremtiden.

Åpenhet forebygger overgrep

Hvis barna får et ordforråd som gjør at de kan snakke om seksualitet og grenser, kan det virke forebyggende mot overgrep.

Denne animasjonsserien for barn om grenser og seksuelle overgrep (nrk.no) kan være til god hjelp. Filmene forteller i et saklig og lettfattelig språk hva som er lov og ikke lov for voksne å gjøre med barn. Se gjerne filmene sammen.

Kjønnsbevissthet

Ved 2-3 års alder begynner barn å utvikle en følelse av å være gutt eller jente. Denne bevisstheten kalles kjønnsidentitet. Barn i denne alderen begynner å forstå forskjellen mellom gutter og jenter, og kan identifisere seg som det ene eller det andre.

Identiteten vår formes ut fra forventninger fra omgivelsene vi vokser opp i. Vi kan for eksempel tillegges egenskaper basert på kjønn, hudfarge, religion, klær, utdanning og lignende.

De som er født med penis, oppfattes som gutter. De som er født med vagina, oppfattes som jenter. Tradisjonelt tenkes det at alle enten er gutter eller jenter. I dag vet vi at det finnes mange mennesker som ikke føler seg hjemme i rollene som gutt eller jente, og at bildet er mer mangfoldig.

Les mer om kjønnsidentitet på ung.no.

Legning

Mange finner tidlig ut om de tiltrekkes av motsatt eller samme kjønn. Men det er også normalt at man bruker litt tid på å finne det ut eller utforske sin egen seksuelle identitet. Når dere snakker om forelskelse eller kjæreste, er det fint å snakke uavhengig av kjønn: «Hvem er du forelsket i?» eller «hva heter kjæresten din?»

Som foreldre kan vi ikke vite om barnet vårt er heterofilt eller homofilt. Har du en anelse, behøver du ikke nødvendigvis å spørre, men skap heller et åpent og trygt miljø hjemme. Når barnet ditt forteller deg om legningen sin, må du vise bekreftelse og støtte.

Barnets største frykt er å bli avvist. Når barnet likevel har valgt å være åpen og ærlig med deg, er det fordi barnet fremdeles ønsker å ha sterke bånd til deg.

Hva bør du snakke med barnet om - og ved hvilken alder?

Når du skal snakke med barnet om kropp og seksualitet, kan det være lurt å ta utgangspunkt i naturlige situasjoner eller benytte sjansen når spørsmål dukker opp. Her finner du noen forslag til hva det kan være aktuelt å snakke om på ulike alderstrinn.

Under 4 år:

  • Fortell om kroppen og dens funksjoner. Lær barna vanlige ord på kjønnsorganer.
  • Forklar forskjellen på jentekropp og guttekropp.
  • Fortell at babyer ligger i morens mage og at de kommer ut av skjeden.
  • Si at der er lov/ok å ta på og kose med sin egen tiss. Forklar også at man kan gjøre det når man er for seg selv.
  • Snakk om grenser. Både personlige og sosiale. Et eksempel kan være at det er vanlig å ha på seg klær når man er ute og at det ikke er lov å ta på tissen til noen uten lov.
  • Forklar at barnet bestemmer over egen kropp – og hva det betyr. De kan selv bestemme om de vil gi noen en klem eller ikke. Snakk om at hvis noen for eksempel tvinger dem til å ta på egen eller andres tiss, så må de si dette til noen de stoler på. Det er ikke å sladre.

Når barnet er 4-6 år:

  • Forklar hvordan kroppen endrer seg etter hvert som man vokser.
  • Fortell om hvordan babyer blir til og hvordan de fødes.
  • Forklar at man kan kjenne deilige følelser i tissen, at tissen kan bli stiv eller at man kjenner at det kiler. Snakk om at det kan være deilig å ta på seg selv, men at det som oftest er noe man gjør når man er for seg selv.
  • Forklar at voksne har sex fordi det er deilig og for å lage barn.
  • Snakk om forelskelse og kjærlighet.
  • Fortell litt om kjønnsidentitet, legning og ulike måter man kan være famille på.
  • Snakk om seksuelle overgrep og at dette kan skje selv om det er en voksen eller ungdom som man kjenner og stoler på. Fortell barnet hvem de kan snakke med hvis noe slik skulle skje.

Fra 7-12 år

  • Snakk om puberteten, alle endringene som kommer eller allerede er i gang. Fortell at det er helt normalt at noen kommer tidlig og noen kommer sent i puberteten. Del gjerne egne erfaringer.
  • Prat om kjærlighet, forelskelse og forhold.
  • Forklar om kjønnsidentitet og seksuell legning. Snakk om mangfold.
  • Snakk om grenser i fht egen og andres kropp og seksualitet.
  • Prat om seksuell debut og prevensjon.
  • Snakk om nettvett, sosiale medier, bildedeling og porno. Medielandskapet er hele tiden i endring, så det gjelder å holde seg oppdatert på hva barn/unge interesserer seg for.

Les mer

  • Sex og Samfunn (sexogsamfunn.no) setter enkle og greie ord på spørsmål om sex, kjønnsidentitet, legning og liknende temaer som kan dukke opp i en samtale med barnet eller ungdommen.

Les mer