Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Slik snakker du med barn

Hvis vi skal få til en god samtale med barn, er det vi voksne som må tilpasse oss. Det betyr at vi må ta utgangspunkt i det barna er opptatt av.

Foreldre med datter

Hva rører seg egentlig inne i hodet til barnet ditt? Hva tenker hun på, og hvordan har hun det?

Grip sjansen når den er der

Fortrolige øyeblikk er skjøre, og det gjelder å gripe anledningen når den er der. Hvis vi stresser eller styrer for mye, blir stunden ofte ødelagt. Noen ganger kan det føles som om øyeblikket er over nesten før det startet.

Hos de minste barna handler dette kanskje mest om manglende konsentrasjon. De eldre barna kan være opptatt av å holde ting for seg selv, og vil bare gi foreldrene et gløtt inn i sin verden i ny og ne. Uansett må vi voksne prøve å la øyeblikkene og samtalene vokse fram av seg selv, fremfor å presse dem fram når vi selv har lyst. 

Tenk på

Hvordan skaper du små rom i din hverdag, der du og barnet ditt kan dele små og store tanker?

Oppfatter du signalene til barnet?

Klarer du å oppfatte signalene, selv om barnet ikke sier direkte at «nå kunne jeg godt tenkt meg en prat med deg?»

  • Legger du merke til når barnet ditt har døra på gløtt for deg?
  • Oppfatter du at barnet kanskje inviterer deg til en samtale når hun stiller deg et spørsmål eller spør om hjelp med noe?
  • Spør du om hva som er i veien når barnet ditt virker litt utilpass og trist?

Skap fortrolighet

For å legge til rette for en fortrolig stund med barnet, kan du

  • prøve å bli med barnet inn i samtalen ved å snakke om det barnet er opptatt av og synes er viktig
  • slippe kontrollen, justere deg underveis og være innstilt på å endre fokus etter hva barnet vil snakke om
  • dele dine egne erfaringer fra da du var barn
  • la barnet få høre at du også har følt deg skuffet, flau, engstelig, dum eller liten.

Tips: Unngå å ta over samtalen

Pass på at du ikke tar over samtalen med dine egne tanker og meninger. Vi voksne har lett for å snakke bort fortrolige øyeblikk. «Nå skal du høre,» sier vi kanskje. Men det er jo tvert i mot vi som burde høre etter, og la barnet snakke ferdig. Det er også viktig å være bevisst hva som er dine følelser, og hva som er barnets følelser.

Noen barn er mer åpne og forteller mer enn andre. Har du et barn som helst vil holde ting for seg selv, må du kanskje jobbe litt ekstra med å tilrettelegge for en fortrolig stund.

Vær til stede med hele deg

Barna merker fort om vi er til stede mentalt, eller bare later som. Noen ganger er vi kanskje til stede med kroppen, men ikke med hodet. Det kan ødelegge for mange fine samtaler og øyeblikk.

Som voksen bør du lytte godt, være tålmodig, prøve å være åpen - og ikke minst tåle å bli avvist, hvis barnet ikke synes det er riktig tidspunkt. Klarer du det, er sjansen større for at barnet ditt kommer til deg den dagen det virkelig gjelder.

Ved å invitere barnet med på å lage middag, legge inn et kvarter ekstra på sengekanten ved leggetid eller slå av en prat når dere er på vei til butikken, kan du kanskje få et verdifullt glimt inn i hva som skjer med ditt barn akkurat i dag?