Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Snakk med barn om nettbruk

Barn som vokser opp i dag, kalles gjerne digitale prøvekaniner. Nett, mobil og sosiale medier har endret barndommen på en rekke måter som vi ennå ikke helt vet resultatet av. Kanskje du som forelder føler at du er blitt kastet inn i noe, og fått et ansvar du ikke er forberedt på.

Far og datter på nett

Du er ikke alene om å synes at utfordringene står i kø: Når er det greit at barnet får tilgang til nettbrett? Hva er «passe mye» skjermtid? Hvordan hindre at de ser ting på nett de ikke bør se, og hvordan være trygg på at de sier fra hvis de opplever noe ubehagelig eller farlig?

Midt i all bekymringen er det lett å glemme det som gjør skjermen så spennende og tiltrekkende både for barn og for oss voksne. Nett og mobil bidrar til trivsel i hverdagen, kunnskap, lek og underholdning. Mange barn og unge har også store deler av det sosiale nettverket sitt på nettet. Nettopp derfor kan det skape krangel eller konflikt om voksne ikke viser interesse eller forståelse for deres opplevelser på nett og digitale flater.

Å være en god rollemodell

Som foreldre har vi et ansvar for våre barns digitale liv på samme måte som vi har ansvar for å beskytte dem og forberede dem på andre sider ved livet. Like viktig som at barn lærer seg å ferdes trygt i trafikken, er at de lærer grunnleggende regler om nettbruk.

Det stiller krav til at vi selv er gode forbilder og respekterer barnas rett til privatliv. Derfor er det viktig som forelder at du reflekterer over din adferd på nett og hvilke metoder du bruker for å følge opp eller kontrollere barnet ditt.

  • Er det greit at du legger ut familiebilder og personlig informasjon på Facebook og andre sosiale medier?
  • Spør du barnet om samtykke før du deler?
  • Benytter du innstillinger som begrenser hva du selv oppgir av personlig informasjon?
  • Er det greit å følge med på hvor barna befinner seg gjennom GPS-funksjonen på smarttelefonen?
  • Kan du kreve å lese meldinger på barnets mobil, også når de er i tenårene?

Det er viktig at du, som rollemodell, reflekterer rundt din egen adferd på nettet. Engasjement og respekt for barnas aktiviteter på nett kan også legge grunnlag for gode samtaler som kan gi mer åpenhet om det de opplever i sin hverdag.

Tips:

  • Vær åpen med barna dine om livet på nett, dine egne vaner og uvaner og snakk om det.
  • Vær bevisst hvor mye og i hvilke situasjoner du selv er på mobilen.
  • Vær åpen for at barnet har noe å lære deg.

Kommunikasjon og deltakelse

Hvis barn har tillit til at vi også anerkjenner det som er positivt, er sjansen større for at de forteller oss om mindre positive opplevelser.

En god inngang til samtale kan være å vise interesse for barnets digitale liv, på samme måte som når vi stiller spørsmål om hvordan barnet har hatt det på skolen eller på fritidsaktiviteten.

Finnes det et digitalt spill dere kan spille sammen? Eller kanskje barnet ditt kan vise deg hvordan du endrer personverninnstillingene på Facebook? Gjennom å la barnet være læremester på ting de kan bedre enn oss, åpner vi døren for at de kan spørre oss når de selv trenger veiledning og støtte.

Eksempel på hva du kan snakke med barnet om:

  • Skjer det noe gøy på TikTok om dagen? Kan du vise meg?
  • Jeg og mine venner kommuniserer mest på SMS, hvor er det du kommuniserer med vennene dine?
  • Er alle i klassen på samme chat?
  • Hva er favorittappen din? Hvordan funker den?
  • Er det greit om jeg ser litt på mens du gamer, så kan du fortelle meg hva som skjer?
  • Hva tenker du om at du får så mye reklame når du spiller?
  • Hva gjør du hvis det skjer ubehagelige ting på nett? Er det noe jeg kan hjelpe deg med i slike situasjoner?

Barnet er kanskje ikke så interessert, men forsøk likevel å få til en samtale der du lytter og stiller spørsmål, heller enn å komme med alle svarene.

Det har gjerne større effekt når barnet selv får reflektere og tenke gjennom ulike sider ved skjermbruken. Hva kan være problematisk med å være for mye på mobilen? Hvilke sosiale medier gjør at man kan føle seg bra, mens andre virker mer negativt på selvbildet?

Når barnet inviterer oss inn, kan det lønne seg å vise positiv interesse, selv om vi ser eller hører ting vi reagerer på. Så kan vi heller ta opp temaet senere, for eksempel under et måltid, på en kjøretur til eller fra aktiviteter.

Gjennom åpenhet, engasjement og respekt for barnas aktiviteter på nett, legger du grunnlag for gode samtaler som kan gi mer åpenhet om hva som er positiv nettbruk og hva som kan være vanskelig.

Les mer