Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Pappa og den nyfødte

Etter fødselen handler mye om forholdet mellom mor og barn. Men nærhet og oppmerksomhet fra pappa er også viktig for de aller minste barna.

En pappa med sitt nyfødte barn.

Visste du at babyen din er født sosial og undersøker ansiktet ditt fra første stund? Den lille liker å bli holdt av deg, se på deg, føle hjertet ditt banke, kjenne kroppsvarmen og høre stemmen din.

Selv de aller yngste babyene oppfatter forskjellene mellom foreldrene sine, og de lærer å tilpasse seg til dere.

Babyen er så sårbar og avhengig av dere – og ikke bare for å få i seg mat og tørre, rene klær. Det er dere foreldre som stimulerer den sosiale utviklingen til babyen gjennom innlevelse og følelsesmessig kontakt. Dette betyr enormt mye for babyens trygghet, glede og læring.

Papparollen – hva innebærer den egentlig?

Det er ingen oppskrift på hva som tilhører papparollen og hva som tilhører mammarollen. Alle foreldre er ulike. De fleste foreldre kjenner seg mer som et foreldreteam der man utfyller hverandre, fordeler oppgaver og samarbeider.

Det viktigste er at dere tilpasser dere og samarbeider om den nye situasjonen. Det gjelder uansett om dere bor sammen eller ikke. Rådene i denne artikkelen gjelder selvsagt også i familier med to mødre.

Foreldresamarbeid er ikke alltid så lett, og mange merker at «strikken strekkes» når barnet holder dere våkne om natten, sjefen vil ha arbeidsoppgavene gjort like effektivt som før og nye rutiner må på plass.

En del fedre sier at de gjerne vil delta mer og ta mer ansvar, men opplever at mamma vil ha kontroll på alt som har med babyen å gjøre. Hvis mammaen har brukt mest tid med babyen i starten, er det heller ikke så rart om hun vil gi deg noen tips og råd.

De fleste foreldre er nok litt usikre i starten. Det er helt naturlig når man står overfor en ny og stor oppgave. Mange fedre sier at det å få prøve seg alene gir økt mestringsfølelse og selvtillit. For mange er pappapermisjonen en gyllen anledning til nettopp dette.

Slik kan du bli kjent med babyen din

Til å begynne med har du kanskje bare noen få timer mellom jobb og babyens leggetid, og du lurer kanskje på hvordan du skal klare å bli en viktig person for barnet.

Det er lett å tenke at man må vente til babyen blir litt større før man kan «finne på noe sammen». Men å finne på noe sammen med en baby handler ofte bare om kontakt og nærhet.

Spedbarn er nærsynte og ser ikke så tydelig på lang avstand, så det er fint å holde barnet nært ansiktet ditt. Når du holder henne i armene dine, lar henne klemme rundt fingeren din og viser interesse, blir dere bedre kjent med hverandre.

For at babyen skal knytte seg til deg, kreves det egentlig ikke noe annet enn at du er til stede og gir din fulle oppmerksomhet. Alt fra bleieskift, bading, forsiktig massasje, bæring og byssing til «lek» gjennom ansiktsuttrykk og lyder, vil være med på å gjøre deg til en viktig person i den lilles liv.

Tips til nye pappaer

Det er mange ting du kan gjøre for å bli bedre kjent med barnet ditt. Her er noen forslag:

  • Hold babyen i armene dine.
  • Ha øyekontakt med barnet ditt.
  • Skift bleie så ofte du kan.
  • Gi trøst når babyen gråter.
  • Mat babyen (gi flaske).
  • Hjelp babyen å rape etter et måltid.
  • Gi babyen et bad.
  • Kle på babyen.
  • Ta en trilletur.
  • Sett barnet i bilsetet.
  • Lag ansiktsuttrykk og lyder sammen med babyen.
  • La mammaen dra ut en tur mens du er alene med babyen.
  • Minimer mobilbruken når du er sammen med babyen.

Du lærer babyen å kjenne seg selv

Når du er sammen med babyen i hverdagen med bleieskift, mating og nattevåk, er det viktig både for babyens utvikling og forholdet mellom dere.

Disse små stundene dere har sammen kan gi mange øyeblikk der babyen ser på deg og blir møtt av deg. Det fantastiske er at selv små babyer husker deg og danner forventninger til deg på bakgrunn av hvordan dere har det sammen.

Babyen trenger å bli møtt av et annet menneske for å få en opplevelse av seg selv. Gjennom samspillet med deg lærer babyen seg selv å kjenne.

Et urolig barn som gråter kan merke at du er rolig og trøster. Babyen føler seg beskyttet. Flere eksperimenter har vist at denne rolige innlevelsen er av stor betydning. Babyen blir dessuten mer trygg på deg når dere bruker tid sammen.

Fra første dag legges grunnlaget for forholdet mellom deg og babyen, selv om babyen til å begynne med sover mesteparten av døgnet. Bare i løpet av de første månedene vil babyen bli mer og mer aktiv i sin interesse for omgivelsene og mange opplever at det blir lettere å «snakke» og «leke» med den lille etter bare noen uker.

Pappa og kjæreste

Som nybakt pappa kan det være vanskelig å vite hvem du skal være mest oppmerksom på den første tiden – moren eller babyen. Det enkle svaret er at begge trenger deg. Overgangen til mammalivet er en sårbar fase for mange kvinner.

Livet går fra å være «der ute», til inn i en liten babyboble. Noen fedre føler seg litt utenfor den nye mor og barn-duoen, og savner kjæresten sin sånn hun var før. Det er vel like godt å innse at mye blir nytt med et barn i huset.

Da er det viktig å forstå hvor betydningsfull du er for dem begge to. Mange kvinner føler seg litt ensomme og savner voksenkontakt i babytiden. Kanskje er du en av de få voksne hun snakker med i løpet av de første tre månedene?

Visste du at ...

... det skjer mye når du holder og koser med babyen?

Ikke bare styrker det båndet mellom dere, men nivået av oxytocin vil også øke i kroppen din. Oxytocin er et hormon som gjerne kalles «kjærlighetshormonet» og som gir oss en følelse av ro, velvære og kjærlighet.

... det er viktig for babyen å bli holdt?

Når babyen er urolig, kan det kjennes godt at foreldrene gir kroppskontakt og nærhet. En varm, god hånd på magen kan kjennes godt og trygt. Babyer liker også lange, langsomme og faste stryk på ryggen, armen eller hodet. Eller rett og slett å få lov til å være en bylt i armkroken din enten du sitter i ro eller beveger deg rolig.

... foreldreskap er intuitivt?

Vi foreldre har en rekke instinkter, som hjelper oss til å bli gode foreldre. Det meste kommer ganske naturlig, for eksempel gjør både fedre og mødre stemmen sin lysere og mildere når de snakker med babyen sin og vil ta opp babyen hvis hun gråter. Dette er godt for babyen og gjør henne mer oppmerksom på dere. Det er mye vi kan lese oss til, men husk også at mye ligger i oss fra naturens side og gir oss god drahjelp i foreldrerollen.

Relaterte artikler