Her løses store og små problemer under trygge rammer
Publisert
Et parforhold kan sammenlignes med det å eie en bil. På samme måte som at bilen tas på EU-kontroll annethvert år for å sjekke etter feil og skader, burde man ta en statussjekk i parforholdet fra tid til annen. Slik forklarer familieterapeut Sverre Jor tilbudet på Familievernkontoret i Trondheim.
Sverre har lang fartstid hos Familievernkontoret, og jobber daglig med å hjelpe par og familier med å kommunisere bedre.
– Mange som ringer til oss forteller at de strever med kommunikasjonen. Og bak dette rare ordet kan det ligge mye forskjellig. Vi kan snakke om endeløse krangler, utroskap, problemer med intimitet eller skuffelser, for å nevne noe, forklarer familieterapeuten.
Ikke bare familiemeklinger
Mange forbinder Familievernkontoret med familiemekling etter brudd med partner. Men dette er kun en liten del av hva de kan bistå med.
– Du kan si at vi står på tre bein: Det er meklinger, ulike typer kurstilbud, samt terapi med par og samværssamarbeid, forklarer leder for Familievernkontoret i Trondheim, Geir Lehn Hultgren.
Hos Familievernkontoret i Trondheim møter foreldre, par og familier høyt kvalifiserte terapeuter med spisskompetanse på konflikthåndtering, relasjonsbygging og hvordan man som par kan få det bedre sammen. Alle som har problemer i parforholdet eller i familierelasjoner kan få time hos Familievernkontoret i Trondheim. Man trenger ingen henvisning på forhånd, ventetiden er lav, og man betaler heller ingen ting.
– Dette er et lavterskeltilbud med stor nytteverdi for mange, forteller Geir.
Et særlig fokus på barn
Familievernkontoret i Trondheim legger stor vekt på å gi barn trygge rammer dersom foreldrene velger å gå fra hverandre. Flere av de ansatte har spesialisert seg på barnesamtaler, og målet er at 30 prosent av alle meklinger skal inkludere samtaler med barna.
– Samlivsbrudd påvirker barna også, og vi ønsker å gjøre de vanskelige opplevelsene lettere for dem. Dette har vi fått svært positive tilbakemeldinger på, forteller Geir.
Sverre nikker, og er helt enig.
– Jeg har en tegning hengende på kontoret mitt. Den er fra ei lita jente jeg hadde noen samtaler med da foreldrene skilte lag. På den tegningen har hun skrevet «Tusen takk for at jeg fikk sagt det jeg trengte å si». Det er både rørende, og gir motivasjon til videre arbeid, forteller Sverre.
Trygge rammer
Sverre og Geir forteller at mange par som kommer til dem opplever utfordringer i samlivet i sammenheng med livsendringer. Dette kan eksempelvis være kriser knyttet til sitt første barn, et dødsfall, at barna flytter ut, eller endring i jobbsituasjonen.
– Jeg liker å si at en krise er en ny sjanse til å endre kurs, forteller Sverre, og legger til:
– I samtaler med oss skal vi ikke ha fokus på problemområder, men finne tilbake til parets felles mål og drømmer. Frustrasjon og irritasjon i samtale er sjeldent nyttig, men det å snakke om livet, de gode tingene, i sammenheng med utfordringene og bakgrunnen for disse, er det som gir god kommunikasjon.
Sverre presiserer likevel at ikke alle skal i terapi i løpet av sitt parforhold, men mener det kan være et trygt sted for mange å finne riktige verktøy om ting blir vanskelig.
– Hvis partneren din tar opp noe som er åpenbart vanskelig, kan det være et godt forslag å ta turen hit. Tilbudet er gratis, og det verste som skjer er at man ikke får noe utbytte av samtalene. Men da har man prøvd.
– Har du det ikke bra i samlivet ditt, hvorfor ikke prøve? Som Sverre sier, «taper» du i verste fall noen timer av livet ditt, og det vil jeg si det er verdt. Vårt kontor består av flinke folk med høy kompetanse, og sammen skaper vi gode relasjoner i familie og par, avslutter Geir.