Her kan din familie få hjelp i trygge og gode rammer
Publisert
Familievernkontoret Romsdal er et gratis lavterskeltilbud der par, familier og foreldre kan få hjelp med alt fra små hverdagsproblemer til konflikter og kriser.
Rune Olaf Weltzien, leder for Familievernkontoret Romsdal, har jobbet med dette i over 30 år. Med så lang fartstid, har han hjulpet mange par ut av krevende livssituasjoner, og har mange gode råd på lur.
– De som kommer hit er helt alminnelige personer, og alle har forskjellige utfordringer og historier og fortelle. Vår jobb er å gi dem gode råd, hjelp og de riktige verktøyene for å løse disse utfordringene, sier Rune Olaf.
Familievernkontoret Romsdal dekker syv kommuner i Møre og Romsdal. Her jobber det ni dyktige mennesker, alt fra sosionomer, psykologer og rådgivere. De fleste med videreutdanning i familieterapi.
– Først og fremst er vi bare vanlige mennesker som har forståelse for at livet kan være tung å bære og finne ut av iblant. Vi påberoper oss ikke å være eksperter på alt, men vi kan tilby gode og trygge samarbeidsrammer. For oss handler det ikke bare om å gjøre en jobb, men også om å være gode medmennesker, sier Rune Olaf.
Hjelp på veien mot et bedre forhold
En av de som jobber sammen med Rune Olaf er Svanhild Marie Nesset Lillebostad. For henne er det å hjelpe par eller familier som sliter med kommunikasjon en viktig jobb.
– Jobben min er meningsfull. Jeg får lov å bli kjent med folk i forskjellige livssituasjoner, og samtidig forsøke å hjelpe dem videre.
Svanhild Marie forteller at problemer med kommunikasjon og familierelasjoner er et mer vanlig problem enn mange tror, men at det er hjelp å få.
– Ofte kommer folk inn i fastlåste mønstre, med gjentatte krangler, som de ikke finner veien ut av. Vår oppgave er å hjelpe dem på veien mot et bedre forhold. Sørge for at de får det bedre meg seg selv – og hverandre, sier Svanhild Marie.
– Så lenge det er et ønske om å være i lag, og det fortsatt finnes kjærlighet og varme, så er det utrolig hva som er mulig å reparere. Det mener jeg virkelig, legger hun til.
Rune Olaf forteller at hovedoppgaven til familievernkontoret er å skape gode og trygge samliv. En økende gruppe som tar kontakt med dem nå, er småbarnsforeldre som sliter i parforholdet.
– Vi vet hvor viktig det er at foreldrene har det bra i forholdene sine, med tanke på barnas oppvekst, derfor har denne gruppen en høy prioritering hos oss, sier han.
Men det er ikke alt som er mulig å reparere. Av og til er et samlivsbrudd det riktige for familien. Der kan også familievernkontoret være med på å sørge for at bruddet gjøres på en så ryddig måte som mulig for alle parter.
– Også jobber vi mye med mekling for foreldre som er i ferd med å flytte fra hverandre. Det handler om å finne de beste avtalene for barna som mulig. Det er til syvende og sist foreldrene som bestemmer, men vi vil legge til rette for gode og trygge samtaler, sier Rune Olaf.
God kartlegging er viktig
Uansett hvilke små eller store problemer en familie har, om det er utroskap, sinneproblemer, tillitsbrudd eller uenigheter etter et brudd, tar Svanhild Marie og de andre som jobber her samme grep for å hjelpe dem som tar turen til familievernkontoret.
– Når vi får inn en bestilling handler det om å utforske problemet, bli godt kjent med menneskene og de indre systemene i familiene. Kartlegging i trygge rammer, rett og slett, sier Svanhild Marie.
Veien videre handler det om å jobbe med paret, familien eller foreldrene for å finne bedre måter å kommunisere på, eller kanskje få partene til å tenke annerledes rundt utfordringene de står i.
I tillegg til terapi tilbyr også familievernkontoret en rekke kurs for par og familier, som kan hjelpe familier med å få en bedre relasjon.
Alle tilbud hos Familievernkontoret Romsdal er gratis, og Rune Olaf og Svanhild Marie mener det kan utgjøre en stor forskjell for folk.
– Det kan bety mye å ta kontakt med oss. Det kan føre til at familien, foreldre og barn får en annerledes og bedre hverdag sammen. At de kan fokusere mer på tingene som gir mening, trivsel og livskvalitet, sier Rune Olaf.
Svanhild Marie og Rune Olaf forteller at det kan sitte langt inne for folk å be om hjelp. Slik bør det ikke være, fastslår han.
– De fleste ønsker å løse problemene sine selv. For noen kan det å be om hjelp være et tegn på nederlag og skam. Spesielt i dag når folk kanskje ønsker å fremstå så vellykket som mulig, sier Rune Olaf.
– Men slik er det ikke, langt ifra. De aller fleste strever med relasjoner en eller annen gang i løpet av livet. Her får du muligheten til å ta tak i dem sammen med flinke og forståelsesfulle fagfolk, legger Svanhild Marie til avslutningsvis.