Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Sik jobber vi

Publisert

Familievernkontoret jobber for å styrke familier, slik at barn og foreldre kan finne tilbake til en god hverdag.

Når den trygge familierelasjonen plutselig brister kan livet føles håpløst. Da er det trygt å vite at man kan få hjelp fra kyndige fagpersoner, som vet at det finnes en løsning når man selv har mistet troen. Familievernkontoret i Øst-Finnmark jobber for å styrke familier, slik at barn og foreldre kan finne tilbake til en god hverdag.

– Problemer i familien er mer vanlig enn folk tenker. En vanlig dag på kontoret består stort sett av samtaler med voksne, barn og ungdommer, par med og uten barn. Vi møter forskjellige problemstillinger og mange ulike temaer i vår hverdag, begynner Jan Helge Strøm.

Han er leder for familievernkontoret i Øst-Finnmark. Sammen med familieterapeut Wenche Sotkajærvi og de ansatte på kontoret i Kirkenes, jobber de for løse familiære utfordringer. De bistår med trygge rammer, behandling og rådgivning når det oppstår vansker, konflikter eller kriser i familien.

– Det er jo oss selv og vår faglige kompetanse som er verktøyet i disse situasjonene. Vi ønsker å gjøre folk i stand til å ta de rette avgjørelser og selv jobbe mot endring, sier Wenche.

Ingen dager er like for de ansatte på kontoret i Kirkenes. De har ansvar for familieverntilbudet i kommunene Sør-Varanger, Vadsø, Vardø, Båtsfjord og Berlevåg. Det er store avstander, med små og unike lokalsamfunn.

– Vi er et lite kontor med fem på kontoret. Tre terapeuter, leder og merkantil. Nedslagsområdet er hele Øst-Finnmark, i tillegg til Kirkenes har vi kontordager i Vardø, Vadsø og Båtsfjord, utdyper Jan Helge.

(Teksten fortsetter under bildet)

De ansatte har tverrfaglig bakgrunn og ulik livs- og arbeidserfaring.

De ansatte har tverrfaglig bakgrunn og ulik livs- og arbeidserfaring. Foto: Idar Mikkelsen

Problemer i familien er mer vanlig enn folk tenker.

Jan Helge Strøm, leder ved familievernkontoret Øst-Finnmark.

Meningsfullt arbeid

Familieterapeutene på kontoret i Øst-Finnmark forteller hvor givende det kan være å jobbe med familievern.

– Klart det føles meningsfullt å bistå familier og enkeltpersoner med ting som er utfordrende i hverdagen. Når jeg sier hvor jeg jobber får jeg positive tilbakemeldinger. Det er tydelig at det er en tjeneste som mange har et greit forhold til, forteller Wenche med et smil.

Familieterapeutene synes det er fint at folk tar ansvar og oppsøker kontoret med hensikt å få det bedre på hjemmebane.

– De som kommer fra distriktet kan gjerne bruke en hel dag på å reise hit for å få hjelp. Det står det respekt av. Når folk bruker av sin tid og energi på å få endringer i livene sine, så er det klart at det vi driver med er viktig arbeid, sier Jan Helge.

De har et særskilt fokus på å legge til rette for at barna har det best mulig når små og store familiekriser oppstår.

– Foreldre vil kanskje skåne barna og ikke prate med de om det som er vanskelig. Vår erfaring er at barn trenger informasjon og å vite hva som skjer. Derfor er det viktig å ha samtale med barna i familievernet.

Mekling ved samlivsbrudd

Alle foreldre med felles barn under 16 år må møte til mekling i forbindelse med samlivsbrudd og separasjon.

Målet med meklingen er å hjelpe foreldrene med å lage en skriftlig foreldresamarbeidsavtale.

Barn i skolepliktig alder har anledning til å delta i meklingen. Yngre barn som er modne nok, er også velkomne. Det er en forutsetning at barnet selv vil, og at foreldrene er enige om det. Meklerne har gode erfaringer med å inkludere barn i meklingen.

Barnas beste

Barn har en lovfestet rett til å bli hørt i saker som angår dem. Og barn må føle seg trygge for å kunne fortelle hva de ønsker, eksempelvis i forbindelse med samlivsbrudd.

– Barn skal bli hørt. De skal få lov til å si sin mening om hvordan ting skal være etter foreldrene har skilt lag. Det er viktig at de får dele tanker og følelser rundt det som har skjedd, sier Wenche.

Familieterapeutene understreker at det er foreldrene sitt ansvar at familien skal fungere. Det er ikke barna som fullt og helt skal bestemme hvordan ordninger blir, men barna skal lyttes til.

– Det er viktig å høre hva ungene tenker om sin egen fremtid i slike situasjoner. Det er lettere å ha fokus på barnas behov når barna er tilstede. Da endres ofte fokuset fra konflikt til barnas beste.

(Teksten fortsetter under bildet)

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg, uansett

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg, uansett. Foto: Idar Mikkelsen

- Ta kontakt

Familievernkontoret er åpent og tilgjengelig for alle. På de ulike familievernkontor har de et variert kurstilbud som del av sitt tilbud til allmenheten. Alle som kan ha nytte av kurs oppfordres til å ta kontakt.

– Problemer er mer vanlig enn folk tenker. Kursene går ut på å finne redskaper til å løse vanlige problemer for vanlige folk, sier Jan Helge.

Familievern er et lavterskeltilbud. Det er gratis, taushetsbelagt og man trenger ikke henvisning. Wenche og Jan Helge oppfordrer alle som kan ha behov for familievernkontoret til å ta kontakt. Ingen problemer er for små eller store, og terapeutene jobber forebyggende.

– Det er veldig greit å ta kontakt med oss, og absolutt ikke noe å vegre seg for. Ved å ta kontakt velger man jo faktisk å ta stilling til problemene og å gjøre noe med dem.