Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

– Vår viktigste oppgave er å gi par og familier rom til å jobbe med utfordringer

Publisert

Det er en myte at par gir opp forholdet for lett, mener familievernterapeut Svein-Erik Granli i Levanger. Han opplever heller at de fleste lar det gå for lang tid før de oppsøker hjelp når parforholdet eller familierelasjoner ikke fungerer optimalt.
Svein-Erik Granli og Elin Andersen i samtale med klient. Foto.

De fleste av oss har opplevd det en gang i livet; et parforhold der man sliter med å forstå hverandres behov, man klarer ikke kommunisere godt nok sammen, og kanskje påvirker det relasjoner med barn eller andre i familien. Det er i slike situasjoner det kan være fint å koble seg på en tredjepart som kan gi rom for kommunikasjon.

– Det er derfor vi er et gratis lavterskeltilbud til alle par og familier. Vårt samfunnsmandat er å forebygge og avhjelpe relasjonelle vansker i familier og styrke barns oppvekstsvilkår, forteller Elin Andersen.

Hun er leder for Familievernkontoret Innherred, som tilbyr veiledning og rådgiving for alle par eller familier bosatt i Levanger, Stjørdal, Meråker, Frosta, Verdal, Inderøy, Steinkjer, Snåsa og Leksvik. For å dekke området har de elleve ansatte, fordelt på familieterapeuter og psykologspesialister.

Elin Andersen. Foto.
Elin Andersen er leder ved Familievernkontoret Innherred.

Strekker seg langt

Andersen forteller at de altfor ofte ser at familier eller par ikke tar kontakt i tide, fordi de lenge prøver å jobbe med utfordringene selv.

– Mange opplever at de ikke mestrer det. De går inn i samme mønster over lang tid, noe som kunne vært unngått om de tok kontakt tidligere, sier hun.

Sammen med familieterapeut Svein-Erik Granli, forteller hun at mange tror at det skal veldig mye til før man bør ta kontakt.

– Alle parforhold går opp og ned, og det er normalt. Men hvis nedturene blir lengre og oppturene sjeldnere, er det viktig å ta det på alvor. Det er en myte at folk gir opp forhold for lett, de fleste strekker seg veldig langt. Mange tror kanskje at problemene ikke er «store» nok til å kontakte familievernkontoret, men det stemmer som regel ikke, forteller Granli.

Svein-Erik Granli. Foto.
– Det er en myte at folk gir opp forhold for lett, de fleste strekker seg veldig langt, forteller familieterapeut Svein-Erik Graf.

– Det er veldig ofte at vi hører folk si «hvorfor kom vi ikke hit tidligere?», skyter Andersen inn.

Familievernkontor finner du landet rundt, og en av ønskene er å forebygge utfordringer i samlivet. I en travel hverdag byr livet ofte på hektiske utfordringer, sammen med ulike livsfaser og bekymringer.

– Spesielt med tanke på småbarnsfamilier ønsker vi å komme inn tidlig for å forebygge eventuelle utfordringer. Det trenger ikke å være en krise for at man skal ta kontakt. Er du bekymret for helsa så ringer du legen, er du bekymret for parforholdet ringer du oss. Det er som regel vel investert tid i forhold og familier, mener Andersen.

Verktøy for mestring

Som familieterapeut er det ofte Svein- Erik eller en kollega du vil møte om du tar kontakt. Han forteller at det er viktig å møte akkurat den familiens utfordringer på riktig plan.

– Mitt møte med folk starter allerede på venterommet, og da er jeg opptatt av å møte dem på det nivået de er. Det handler om å skape et godt rom for kommunikasjon der vi kan se på utfordringene sammen, og finne verktøy for hvordan å håndtere det. De unge parene som kommer hit og opplever brudd for eksempel, vil jeg gi en god opplevelse – slik at de vet at dette er et sted som er fint å gå seinere i livet også, forteller Granli.

Som alle familievernkontor i landet, tilbyr også kontoret i Levanger mekling ved brudd for familier med barn under 16 år, noe som er pålagt. I tillegg sitter det kompetente ansatte som kan hjelpe med alt fra parterapi, familiesamtaler eller samtaler med barn og unge som har utfordringer knyttet til relasjoner i familien.

– Vi har også en del kurs og undervisning både individuelt og i grupper når det gjelder kommunikasjon i familier og parforhold, samlivskurs og sinnemestring. Sistnevnte finnes som gruppetilbud eller individuelt, og er rettet mot de som ønsker verktøy for å håndtere sinne og aggresjon bedre, sier Granli.

Uansett hvilke utfordringer man måtte ha, finnes det hjelp å få.

– Det som er nøkkelen, er å hele tiden rette den hjelpen vi kan gi mot de ulike utfordringene folk har. Det er gjennom kommunikasjon vi sammen kan finne den beste måten å gå fram på, og derfor er det så viktig for oss å skape en god relasjon med alle som kommer hit, mener terapeuten.

Bufetat-logo på glassvegg. Foto.
Familievernkontoret Innherred driftes av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).

Sette ord på tanker og følelser

Er man usikker på om parforholdet er noe man skal jobbe videre med, så tilbys det avklaringssamtaler. Om man ønsker å gå hvert til sitt, så handler det om å avslutte forholdet på en god måte – spesielt om det er barn involvert.

– Da er vår oppgave å hjelpe til med å gi rom til å samarbeide rundt det. Hvordan skal man gå videre nå, og hva skjedde, sier Andersen.

Ønsket til familievernkontoret er å skape gode og varige parforhold, gode hverdagsvaner for å bevare kjærligheten og hjelpe til med kommunikasjon i familier.

– Hva det vil si for hvert enkelt par eller familie kan variere veldig. Det kan være barn som sliter, eller mor eller far. Det kan være brudd eller relasjoner mellom barn og foreldre. Det kan være generasjonskonflikter som påvirker en hel familie. Vi bygger alltid opp en samtale basert på hva som er utfordringen, så kobler vi på flere underveis i prosessen om det er nødvendig, sier Andersen.

Hovedpoenget er at de ønsker at flere kommer tidlig i parterapi og familiesaker.

– Det er ekstremt motiverende å se at folk kan få til de endringene de ønsker i en vanskelig og kanskje sår situasjon. Hos oss får man rom til å sette ord på tanker og følelser på en helt annen måte enn man får til hjemme, og det kan fort være løsningen, avslutter Granli.