Økonomi, forventninger og sex: Dette kranglet norske par om i 2024
Familievernet tilbyr kurs og megling for å hjelpe nordmenn med alt fra samarbeid om barn til konflikter i hverdagen. Gjennom 2024 har Norgesmesteren i familierådgivning hjulpet over 20.000 mennesker med samlivsutfordringer. Nå introduserer det offentlige tilbudet «parforhold wrapped» – som gir en oversikt over hvilke saker nordmenn kranglet mest om i år.
– Mange tenker at de burde klare å ordne opp selv, men noen ganger trenger man en tredjepart. Terapeuten blir en slags nøytral stemme som gir tilbakemeldinger og hjelper par med å forstå at det de sliter med, er helt vanlige problemer, sier Roy Johansen, samlivsterapeut og kursholder i Familievernet.
Dette kranglet norske par mest om i 2024
I året som har gått, har norske par kranglet mest om disse fem tingene:
- Kommunikasjon og følelser
- Foreldresamarbeid
- Forventninger til hverandre
- Økonomi
- Intimitet og sex
Familievernet håper at innsikten fra året som har gått kan bidra til å normalisere samlivsutfordringer og inspirere flere par til å oppsøke hjelp når de trenger det.
Derfor krangler vi mest om kommunikasjon
Ifølge Roy Johansen er kommunikasjon mye mer enn bare det å snakke sammen. Når par sier at de sliter med kommunikasjon, ligger det ofte dypere spørsmål i bunn.
– Det handler ofte om usikkerhet: Er du glad i meg? Er jeg bra nok for deg? Vil du være der når jeg trenger deg? Disse spørsmålene skaper en usikkerhet som påvirker kommunikasjonen, forklarer Johansen.
Han understreker at det er viktig å ha felles planer i et velfungerende samliv.
– Kommunikasjon handler også om hva man gjør sammen. Har man felles prosjekter, eller lever man separate liv? Vi vet at det å gjøre ting sammen er viktig for å styrke samholdet mellom partnere.
Økonomi og intimitet er vanlige utfordringer
Selv om økonomi ikke er den mest åpenbare kilden til konflikt, kan det bli en kilde til problemer, spesielt for separerte par.
– Økonomi er et sjeldnere tema i parsamtaler enn man kanskje skulle tro, men det kan være et problem i saker hvor par har gått fra hverandre. Hvis den ene parten har mye bedre råd enn den andre, kan det føre til uenigheter om barneoppdragelse eller standarder i hjemmet, sier Johansen.
Når det gjelder intimitet og sex, mener han at dette ofte er et underkommunisert tema – også i terapirommet.
– Intimitet og sex er viktig for de fleste parforhold. Det handler om bekreftelse og nærhet, men kan også være en kilde til konflikt. Jeg tror kanskje terapeuter, meg selv inkludert, må bli flinkere til å snakke om dette med par.
Enkelte livsfaser er spesielt utfordrende
Ifølge Johansen er det noen livsfaser som skaper mer konflikt enn andre. Å bli foreldre er blant annet en stor utfordring for mange par.
– Å bli foreldre er en av de største overgangene i et forhold. Det endrer dynamikken totalt. Rollen som partner blir ofte satt på pause fordi begge har fullt fokus på barnet, og det kan være utfordrende å finne balansen.
Han trekker også frem overgangen når barna flytter ut som en utfordrende fase.
– Overgangen når barna flytter ut, kan også være krevende. Plutselig har man tid til hverandre igjen, og hvis forholdet har dreid seg mest om barna, kan det føre til en følelse av tomhet.
Familievernets mest populære kurs
Familievernet har også opplevd stor interesse for sine kurs. Bufferkurset, som hjelper par med å styrke relasjonen gjennom bedre kommunikasjon, var det mest populære tilbudet i år. Oversikten viser de mest populære kurstilbudene i 2024:
- Bufferkurs
- Sinnemestringskurs
- Familiekurs
Hva er bufferkurs?
Bufferkurs er et samlivskurs til par som merker at de samme uenighetene har en tendens til å gjenta seg.
Hva er sinnemestringskurs?
Sinnemestringskurs passer best for dem som merker at måten de uttrykker sinne på skaper usikkerhet og avstand fra de du er mest glad i, og gir økt forståelse av hva sinne og aggresjon er og hvordan det er mulig å få større kontroll over.
Se oversikt over når og hvor sinnemestringskursene arrangeres.
– Du trenger ikke ha store vansker i forholdet for å delta på Bufferkurs, og det gir en inngang til hjelp for par som ikke oppfyller andre kriterier, som å ha hjemmeboende barn. I tillegg er det rimelig sammenlignet med private tilbud, forteller Johansen, og fortsetter:
– Kurset bygger på veldokumentert kunnskap som er lett å forstå og ta i bruk. Parene lærer konkrete verktøy som hjelper dem med å kommunisere bedre. Når par kommer hit, forsøker vi å normalisere problemene de har. Det er nemlig helt vanlig å krangle, miste kontakt eller avvise hverandre når man blir såret.
– Det viktigste for oss er å lytte til begge parter. Vi dømmer ikke hvem som har rett eller galt, men ser på samspillet mellom partene. Det å få bekreftet at utfordringene man har er normale, kan bidra til å redusere skam og åpne opp for bedre kommunikasjon.
Samlivsterapeutens beste råd
Ifølge Roy Johansen er engasjement en nøkkelfaktor til å styrke parforholdet. Han råder par til å vise interesse for hverandres tanker og følelser, og til å ikke undervurdere betydningen av små, positive handlinger i hverdagen.
– Små handlinger kan gjøre en stor forskjell. Det handler om å vise at du bryr deg, sier Johansen.
Han påpeker også hvor viktig det er å tilbringe tid sammen som et par.
– Invester tid sammen. Det behøver ikke alltid være samtaler. Men gjør ting sammen, og skap nye minner og erfaringer som styrker båndet mellom dere.
Den tredje og siste oppfordringen handler om å sette søkelys på positive aspekter i forholdet.
– Ha fokus på det positive. I parterapi handler det ikke bare om å løse problemer, men også om å bygge videre på det som fungerer bra, avslutter Johansen.
Roy Johansen, samlivsterapeut og kursholder i Familievernet.