Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Barnevernloven § 6-4 -betaling for utlevering av opplysninger til barneverntjenesten

Bufdirs tolkningsuttalelse

Til: Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Postboks 2520, 6404 Molde

[Barnevernloven § 6-4.]

Vår ref: 2015/55114-2

Arkivkode: 30

Dato: 14.09.2015

Vi viser til brev 28. juli 2015 hvor Fylkesmannen i Møre og Romsdal ber Barne-, ungdoms-og familiedirektoratet om en vurdering av hvorvidt andre enn leger og psykologer kan kreve betaling for utlevering av opplysninger til barneverntjenesten ved pålegg etter barnevernsloven § 6-4.

Fylkesmannen viser til brev fra Barne-og likestillingsdepartementet 7. mars 2008 om privatpraktiserende leger og psykologers mulighet til å kreve betaling. Spørsmålet er om det samme prinsippet gjelder for privatpraktiserende helsepersonell og andre privatpraktiserende yrkesutøvere.

Om regelverket

Det følger av barnevernlovens § 6-4 annet ledd at offentlige myndigheter av eget tiltak har plikt til å gi opplysningertil kommunens barneverntjeneste, uten hinder av taushetsplikt, når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, når et barn har vist vedvarende alvorlige atferdsvansker, eller når det er grunn til å tro at det er fare for utnyttelse av et barn til menneskehandel. Også etter pålegg fra de organer som er ansvarlige for gjennomføringen av loven plikter offentlige myndigheter å gi slike opplysninger.

Også yrkesutøvere i medhold av helsepersonelloven, psykisk helsevernloven, helse-og omsorgstjenesteloven, lov om familievernkontorer, meklingsmenn i ekteskapssaker, samt friskoleloven plikter å gi samme opplysninger som offentlige myndigheter etter barnevernloven § 6-4 andre ledd, jf. barnevernloven § 6-4 tredje ledd.

I brev 7. november 1996 vurderte Justisdepartementets lovavdeling om leger og psykologer kan kreve betaling for å giopplysninger som de har plikt til å gi etter barnevernloven § 6-4.

Lovavdelingen la til grunn at dersom en lege eller en psykolog blir bedt om å foreta en ny faglig vurdering, kan det kreves betaling for dette. Barne-og likestillingsdepartementet viste i 2008 til brevet fra Lovavdelingen, og la til grunn at en privatpraktiserende lege eller psykolog må kunne kreve betaling blant annet for informasjon til barneverntjenesten som tar utgangspunkt i journalopplysninger, men som det forutsettes at legen ellerpsykologen bearbeider gjennom rapporter eller veiledning.

Barne-, ungdoms-og familiedirektoratets vurdering

Ordlyden i barnevernloven § 6-4 gir ingen momenter i vurderingen av om privatpraktiserende yrkesutøvere, som blir pålagt å gi opplysninger, kan kreve å få dekket kostnader som er knyttet til å gi opplysninger til barneverntjenesten. Eventuell kostnadsdekning er heller ikke omtalt i forarbeidene til barnevernloven.

Brevet fra Barne-og likestillingsdepartementet i 2008 viser til Lovavdelingens uttalelse fra 1996. I Lovavdelingens brev er det vist til at en privatpraktiserende lege eller psykolog må kunne kreve betaling dersom det forutsettes at vedkommende må foreta en faglig vurdering av opplysninger man sitter inne med, eller av materiale som blir forelagt vedkommende.

Barne-, ungdoms-og familiedirektoratet vurderer at Lovavdelingens i sin uttalelse ga uttrykk for et prinsipp som ikke kan tolkes i snever forstand, dvs. at den kun dreier seg om privatpraktiserende leger eller psykologer. Barnevernloven § 6-4 tredje ledd omhandler opplysningsplikt for flere privatpraktiserende yrkesutøvere, og det foreligger ikke grunnlag i loven, forarbeidene eller i reelle hensyn som skulle tilsi at dekning av kostnader kun skal gjelde for privatpraktiserende leger og psykologer.

I brev fra Barne-og familiedepartementet 24. januar 1997 er det vist til at det å gi erklæringer og å foreta vurderinger for barneverntjenesten vil være en del av tjenesteplikten for offentlige ansatte leger og psykologer, som det ikke kan kreves betalt for. Det samme prinsippet må kunne legges til grunn for andre offentlige yrkesutøvere.

Direktoratet legger derfor til grunn at ved pålegg til privatpraktiserende yrkesutøvere om å gi opplysningertil barneverntjenesten etter barnevernlovens § 6-4 tredje ledd, som krever en ny faglig vurdering/bearbeiding, vil dissekunne kreve betaling for dette arbeidet.

Med hilsen

Therese Rieber-Mohn(e.f)
seksjonssjef

Håkon Hake-Steffensen
seniorrådgiver

Dokumentet er godkjent elektronisk og har derfor ikke håndskrevet signatur.

Kopi til:

  • Barne-, likestillings-og inkluderingsdepartementet
  • Statens helsetilsyn
  • Alle fylkesmannsembeter
  • Alle Bufetats regioner
  • Sentralenheten for fylkesnemnda
  • Alle fylkesnemnder