Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Økonomisk ansvar for fosterbarn i skolefritidsordninger

Bufdirs tolkningsuttalelse

Til: Fylkesmannen i Nordland

[Barnevernloven § 9-1.]

Deres ref: 2015/1905

Vår ref: 2016/54482-3

Arkivkode: 30

Dato: 19.09.2016

Vi viser til Fylkesmannen i Nordlands henvendelse av 17. juni 2016. Det bes om at direktoratet avklarer økonomisk ansvar når fosterhjemsplasserte barn har behov for tilrettelagt plass i skolefritidsordning (SFO).

Fylkesmannen viser til at Utdanningsdirektoratet (Udir) i en uttalelse sier at Opplæringsloven ikke regulerer dette da SFO ikke er en del av grunnskoleopplæringen(1). Udir mener derfor at økonomisk ansvar må følge av barnevernloven.

Fylkesmannen nevner også at en barneverntjeneste i fylket mener det følger av Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 at bostedskommunen skal dekke ekstra oppfølging i SFO i de tilfeller der behovet skyldes funksjonshemning.

Det framgår av henvendelsen at det i et konkret tilfelle ble inngått avtale om at det skulle settes inn ekstra bemanning knyttet til et enkeltbarn og at dette skulle betales av barneverntjenesten.

Regelverket

Helse- og omsorgstjenesteloven(2) regulerer det kommunale ansvaret for å gi innbyggerne helse- og omsorgstjenester:

Ǥ 3-1. Kommunens overordnede ansvar for helse- og omsorgstjenester

Kommunen skal sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester(…)

Kommunens helse- og omsorgstjeneste omfatter offentlig organiserte helse- og omsorgstjenester som ikke hører under stat eller fylkeskommune(…)»

Hvilke tjenester som er å regne som kommunens helse- og omsorgstjenester er listet opp i §§ 3-2 til 3-6 [3-2, 3-3, 3-4, 3-5, 3-6] i loven. Skolefritidsordning er ikke omfattet, og økonomisk ansvar kan ikke utledes fra Helse og omsorgstjenesteloven.

Krav om at en kommune skal ha SFO følger derimot av Opplæringslova:

Ǥ 13-7.1 Skolefritidsordninga

Kommunen skal ha eit tilbod om skolefritidsordning før og etter skoletid for 1.-4. årstrinn, og for barn med særskilte behov på 1.-7. årstrinn.»

Når det gjelder Opplæringslova(3) viser vi til Utdanningsdirektoratets tolkningsuttalelse. Det framgår at SFO ikke er en del av grunnskoletilbudet og kommunens plikter er begrenset. Elever har eksempelvis ikke krav på plass i SFO.

Direktoratets vurdering

Rammen for en skolefritidsordning fastsettes gjennom kommunale vedtekter som gir rom for stor lokal variasjon (4). Elever med særlige behov vil vanligvis være prioriterte ifølge vedtektene, men heller ikke de har krav på plass dersom kapasiteten er begrenset. Finansieringen er basert på foreldrebetaling (5). Satsene er vanligvis graderte ut fra foreldres inntekt. I noen kommuner (for eksempel Oslo) er SFO gratis for barn med særlige behov fra 5.-7. klasse. Bemanningen på SFO fastsettes ut fra behovet, men er ikke knyttet til enkeltelever. Dette er viktige forskjeller fra retten til gratis og tilpasset grunnskole.

Etter barnevernloven § 9-1 er barneverntjenesten ansvarlig for utgifter knyttet til et tiltak den har iverksatt. I saker der kommunen ved barneverntjenesten har overtatt omsorgen for et barn er dette utgangspunktet. Betaling for SFO er å regne som utgifter knyttet til tiltaket. Det gjelder uansett om barnet har særlige behov eller ikke.

Kommuner kan kreve betaling for plass i SFO fra foreldre. Når et barn er under omsorg flyttes ansvaret for betaling over til barneverntjenesten som har overtatt omsorgen.

I tilfeller der det inngås avtaler med SFO om betaling for ekstra ressurser knyttet til et konkret barn så beror betalingsansvaret på innholdet i avtalen.

Med hilsen

Anders Henriksen (e.f)
fungerende seksjonssjef

Svein Berg
Seniorrådgiver

Dokumentet er godkjent elektronisk og har derfor ikke håndskrevet signatur.

Kopi til:

  • Barne- og likestillingsdepartementet
  • Statens Helsetilsyn
  • Utdanningsdirektoratet
  • Fylkesmannsembeter
  • Sentralenheten for fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker
  • Fylkesnemnder
  • Bufetats regioner

Referanser

  1. Tolkningsuttalelse fra Udir av 12.12.2014. Økonomisk ansvar for fosterhjemsplasserte barn i SFO
  2. Helse- og omsorgstjenesteloven LOV-2011-06-24-30
  3. Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova). LOV-1998-07-17-61
  4. Opplæringslova § 13-7, tredje ledd
  5. Opplæringslova § 13-7, femte ledd