Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Barnevernlovens § 4-3 – spørsmål om gjenopptakelse av undersøkelsessak

Bufdirs tolkningsuttalelse

Til: Stange kommune

[Barnevernloven § 4-3.]

Vår ref: 2015/51969-4

Arkivkode: 31

Dato: 08.06.2016

Vi viser til e-post av 28. april 2016.

I henvendelsen er det vist til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets svar til Fylkesmannen i Oppland av 28. april 2015, hvor det går frem at barneverntjenesten unntaksvis kan gjenåpne en undersøkelsessak etter seks måneder.(1) Stange kommune ønsker avklart om det foreligger en grense for hvor lenge etter perioden på seks måneder barneverntjenesten kan påberope seg muligheten for gjenopptakelse av en undersøkelsessak.

Regelverket

Dersom barneverntjenesten mottar en melding skal det vurderes om det skal gjennomføres en undersøkelse, jf. barnevernloven § 4-2. En undersøkelse skal gjennomføres snarest, og senest innen tre måneder, jf. barnevernloven § 4-3. I særlige tilfeller kan fristen være seks måneder, jf. barnevernlovens § 6-9 første ledd. Undersøkelsen kan resultere i at barneverntjenesten foreslår hjelpetiltak eller at det fremmes en sak for fylkesnemnda. Alternativt henlegges saken dersom det ikke er grunnlag for tiltak etter barnevernloven.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets vurdering

Lovens utgangspunkt er at barneverntjenesten har en plikt til å iverksette undersøkelsessak dersom den mottar opplysninger som gir rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter lovens kapitel fire. Dersom det ikke er rimelig grunn til å anta at det foreligger slike forhold, har barneverntjenesten ikke anledning til å opprette undersøkelsessak. Tilsvarende gjelder dersom barneverntjenesten oppretter undersøkelsessak, og den senere blir henlagt. Barneverntjenesten kan som en hovedregel ikke gjenåpne undersøkelsessaken, med mindre det kommer nye opplysninger, herunder bekymringsmeldinger, i saken.

I Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets brev til Fylkesmannen i Oppland av 28. april 2015 er det vist til brev fra daværende Barne- og likestillingsdepartementet av 26. august 2008 «Anbefaling om nye rutiner for saksbehandlingen dersom foreldre nekter å motta hjelpetiltak etter § 4-4»(2). Departementet åpnet i brevet for at barneverntjenesten kunne gjenåpne en sak etter seks måneder dersom undersøkelsen konkluderte med hjelpetiltak, som foreldrene ikke samtykket til.

En undersøkelsessak vil være et inngrep i privatlivets fred for den familien undersøkelsen gjelder, og barneverntjenesten kan derfor ikke gjenåpne undersøkelsessak uten at det er en rimelig grunn for det. Det må foretas en konkret vurdering i hver enkelt sak om undersøkelsessaken bør gjenåpnes. Det må foretas en avveining av hensynet til privatlivets fred og hensynet til foreldrenes behov til å få lagt saken bak seg, sammenholdt med hensynet til barnets beste og behovet for å bringe klarhet i forholdet.

Som det fremgår av direktoratets brev av 28. april 2015 må departementets brev tolkes strengt. Det foreligger ikke andre rettskilder som gir barneverntjenesten anledning til å gjenoppta en undersøkelse uten at det foreligger ny bekymringsmelding. Direktoratet legger til grunn at adgangen til å gjenåpne en undersøkelse er tidsmessig begrenset. Direktoratet vurderer derfor at undersøkelsessaken må gjenåpnes forholdsvis kort tid etter at det har gått seks måneder fra henleggelsen.

I departementets brev fremgår det videre at dersom det ved ny undersøkelse igjen blir konkludert med at det er behov for hjelpetiltak, men foreldrene på ny motsetter seg dette, og dersom vilkårene for omsorgsovertagelsen heller ikke denne gang er til stede, «bør saken tas opp til ny behandling etter ytterligere seks måneder». Direktoratet vurderer at barneverntjenesten ikke kan gjenåpne undersøkelsessaken gjentatte ganger, men at det er en adgang til å gjenåpne undersøkelse maksimalt to ganger, med mindre det kommer inn ny bekymringsmelding.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet vil avslutningsvis minne om endringene i barnevernloven § 4-4 som trådte i kraft 1. april 2016. Lovendringen utvider fylkesnemndas adgang til å pålegge forskjellige typer hjelpetiltak. Målsetningen er at barneverntjenesten ved tidlig intervensjon skal kunne gi rett hjelp til rett tid, og forebygge mere inngripende tiltak som omsorgsovertakelser.

Med hilsen

Anders Henriksen (e.f)
fung. Seksjonssjef

Line Orderud Øian
rådgiver

Dokumentet er godkjent elektronisk og har derfor ikke håndskrevet signatur.

Kopi til:

  • Statens Helsetilsyn
  • Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
  • Fylkesmannsembeter
  • Sentralenheten for fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker
  • Fylkesnemnder
  • Bufetats regioner

Referanser

  1. 2015-04-28. 51969-2/2015. Barnevernlovens § 4-3 – spørsmål om gjenopptakelse av undersøkelsessak
  2. https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/bld/prinsipputtalelser-og-fortolkninger/200803182.pdf