Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Barnevernlovens § 4-3 – spørsmål om gjenopptakelse av undersøkelsessak

Bufdirs tolkningsuttalelse

Til: Fylkesmannen i Oppland, Postboks 987, 2626 Lillehammer

[Barnevernloven § 4-3.]

Vår ref: 2015/51969-2

Arkivkode: 349

Dato: 28.04.2015

Vi viser til henvendelse 10. mars 2015.

I henvendelsen er det vist til en undersøkelsessak som ble henlagt uten at det ble foreslått hjelpetiltak fra barneverntjenesten. Saksbehandler i saken var bekymret og hadde anbefalt at barnets omsorgssituasjon skulle undersøkes på nytt etter seks måneder, og spørsmålet er om det er anledning til dette.

Kort om regelverket

En undersøkelse skal gjennomføres snarest, og senest innen tre måneder. I særlige tilfeller kan fristen være seks måneder, jf. barnevernlovens § 6-9 første ledd. Undersøkelsen kan resultere i at barneverntjenesten fremmer sak for fylkesnemnda, eller at det foreslås hjelpetiltak etter barnevernlovens § 4-4. Alternativt henlegges saken dersom det ikke er grunnlag for tiltak etter barnevernloven.

I brev fra daværende Barne- og likestillingsdepartementet 26. august 2008 «Anbefaling om nye rutiner for saksbehandlingen dersom foreldre nekter å motta hjelpetiltak etter § 4-4», fremkommer det at departementet anbefaler barneverntjenesten å vurdere saken på nytt etter et halvt år dersom foreldrene etter endt undersøkelse har takket nei til hjelpetiltak i strid med barneverntjenestens anbefaling. Foreldrene bør i så fall få beskjed om dette når saken henlegges.

Vurdering

Når barneverntjenesten foretar en undersøkelse i en barnevernssak, er det av betydning for barnet og foreldrene å få avklart om saken skal følges opp med tiltak, eller om den kan henlegges. Brevet fra departementet i 2008 åpner for at barneverntjenesten skal kunne ta opp en sak igjen etter seks måneder dersom undersøkelsen ble konkludert med hjelpetiltak, som foreldene takket nei til.

Departementets brev må tolkes strengt, da det ikke foreligger andre rettskilder som gir barneverntjenesten anledning til å ta opp igjen en sak uten at det foreligger en ny bekymringsmelding. Direktoratet legger til grunn at dersom en sak er henlagt med bekymring, men uten at det ble foreslått tiltak for familien, har ikke barneverntjenesten anledning til å vurdere saken på nytt etter seks måneder uten at det har kommet nye opplysninger i saken.

Barneverntjenesten vil selvsagt kunne vurdere saken på nytt før det har gått seks måneder dersom det kommer inn nye opplysninger som er av en slik karakter at vilkårene for å iverksette en ny undersøkelsessak foreligger, jf. barnevernlovens § 4-3.

Med hilsen

Therese Rieber-Mohn(e.f)
seksjonssjef

Håkon Hake-Steffensen
seniorrådgiver

Dokumentet er godkjent elektronisk og har derfor ikke håndskrevet signatur.

Kopi til:

  • Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
  • Statens helsetilsyn
  • Landets fylkesmenn