Foreldreveiledning om barns digitale oppvekst
Mange foreldre kan mangle innsikt i barnas digitale liv eller bli bekymret for mer enn bare skjermtid. Usikkerheten gjelder også hva slags innhold barna møter på internett, hvordan de bruker sosiale medier, og hvordan dataspill påvirker hverdagen deres.
Dette kan føre til konflikter hjemme, der foreldrenes ønske om å beskytte barna ofte kolliderer med barnas ønske om frihet til å utforske og å være påkoblet. I mange tilfeller velger foreldre å sette strenge grenser for skjermtiden uten å forstå hva barna faktisk gjør på nettet. Det er viktig å skille mellom tid brukt på sosiale medier, spilling og læring, og hvilke verdier eller risikoer som følger med de ulike aktivitetene.
I stedet for bare å begrense tid, bør foreldre også hjelpe barna med å navigere trygt på nettet, forstå risikoen for skadelig innhold og utvikle sunne digitale vaner.
Undersøkelser viser at foreldre ofte bekymrer seg for at barnas nettbruk går utover fysisk aktivitet, skolearbeid og sosialt samvær. Likevel erkjenner mange at teknologi også har sine positive sider, som å leke, lære, spille og holde kontakt med venner. Utfordringen er derfor ikke bare å redusere skjermtiden, men å balansere det digitale livet med andre aktiviteter og å sikre at innholdet barna møter er trygt og utviklende.
Foreldre etterlyser også hjelp fra myndigheter og eksperter for å bedre forstå hvordan de kan håndtere utfordringene med barnas digitale liv. De ønsker veiledning for å sette gode grenser, samtidig som de vil ivareta de positive sidene ved teknologi. Det handler om å finne en balanse der barna kan dra nytte av de gode sidene ved internett, sosiale medier og dataspill, samtidig som de beskyttes mot farer og utvikler et sunt forhold til teknologi.
Ressurser og veiledning for foreldre
Bufdirs podkastserie "Alle barn har rett til …", tar opp temaer som digitale rettigheter, beskyttelse mot skadelig innhold og tips for positiv bruk av teknologi. Episodene kan være nyttig både for fagfolk og foreldre, og kan være til hjelp for fagpersoner inne foreldreveiledning og foreldre direkte.
Podkasten lener seg på fageksperter som har inngående kunnskap om barn og unges digitale liv, som politi, psykologer, medieeksperter, rettighetsorganisasjoner, ombud og forskere, som diskuterer og gir råd og veiledning til deg som støtter barn og unges i deres digitale liv.
Hør podkastserien "Alle barn har rett til …" på Spotify
Episoder:
- Alle barn har rett til...om barns rettigheter – også på nett: Om FNs barnekonvensjon og intensjonen med å sikre alle barns rettigheter, også på nett. Hva handler denne konvensjonen om, og hvorfor er den viktig?
- Digital oppvekst: Barn og unge tilbringer mange timer på nett daglig, hvor de har positive opplevelser, men også møter utfordringer som krever veiledning. hvordan man kan støtte og beskytte barn på nett?
- Grensesetting og involvering: Hvordan involvere seg i barn og unges digitale liv uten å være kontrollerende? Denne episoden diskuterer balansen mellom involvering, grensesetting og overvåkning.
- Barns beskyttelse – de voksnes ansvar: Barn har rett til beskyttelse på nett. Hvordan vi kan styrke og beskytte barn i møte med et uoversiktlig internett.
- Spørsmålsrunden: Foreldre og voksne som arbeider med barn møter daglig vanskelige situasjoner knyttet til internett. I denne episoden få du svar på reelle dilemmaer fra virkeligheten.
- Bonusepisode – spørsmålsrunden: Godbiter fra alle episodene som ikke fikk plass