Sammen på vei (Nurse Family Partnership – NFP)
Oppfølgingen av foreldrene består av jevnlige hjemmebesøk av en familiesykepleier fra så tidlig som mulig i graviditeten (uke 12) frem til barnet fyller to år.
Formålet med programmet er å forbedre mor og barns helse under svangerskapet, fremme barnets helse og utvikling, og å støtte begge foreldrene med tanke på helse og fremtidig livssituasjon. Sammen på vei handler om å yte hjelp som barnet og familien vil kunne nyte godt av gjennom hele livet.
Innhold i programmet
Sammen på vei er et hjemmebasert foreldreveiledningsprogram, som følger familien fra svangerskapet til barnet fyller 2 år. Programmet følger en struktur, men vil tilpasses familiens behov i samarbeid med en fast sertifisert familiesykepleier.
Det er først og fremst barnet som er i hovedfokus under hjemmebesøkene. Foreldre og familiesykepleier skal sikre trygghet og god tilknytning mellom foreldrene og barnet så tidlig som mulig. Foreldres kontakt med barnet følges opp med kontinuerlig veiledning.
Oppfølgingen består av konkrete oppgaver som kan variere fra familie til familie etter hva de har behov for. Relasjonen og dialogen med familiesykepleieren er essensiell i arbeidet. Refleksjon og bevisstgjøring er en del av programmet.
Video tas i bruk systematisk som en del av samspillsveiledningen for å styrke samspillet mellom mor (eventuelt også far) og barn. Filmene analyseres av sertifiserte kodere, og familiesykepleierne gir tilbakemeldinger og følger opp videre.
Temaområder
I programmet jobber man med følgende temaer:
- god relasjon og trygg tilknytning mellom foreldre og barn
- tilknytning mellom foreldre og barn
- foreldres egne oppveksterfaringer
- selvregulering
- positiv grensesetting
- foreldresamarbeid
- refleksjon og bevisstgjøring
- øve og repetere på foreldreferdigheter
- foreldresensitivitet
- samarbeid med øvrige tjenester
Praktisk og teoretisk informasjon om programmet
- Selektivt nivå
- Indikativt nivå
- Behandlingstiltak
Gravide/førstegangsfødende som oppfyller to eller flere av følgende inklusjonskriterier:
- Opplevd omsorgssvikt, fysisk/psykisk vold/overgrep eller
mobbing - Kontakt med barnevernet i egen oppvekst
- Lite sosial støtte i familie og nettverk
- Vedvarende eller alvorlige konflikter i parforholdet eller i andre
relasjoner - Vansker med å nyttiggjøre seg relevante tjenestetilbud
- Ikke i arbeid/opplæring/utdanning og lavt utdanningsnivå
- Vedvarende lav inntekt/vanskelig økonomi
- Psykiske vansker
- Rusmiddelproblemer (alkohol, medikamenter og narkotika)
- Ung mor (under 22 år)
Programmet/den faste familiesykepleieren følger foreldrene med hjemmebesøk fra 12. svangerskapsuke til barnet er 2 år.
Familiesykepleieren kartlegger foreldrene før oppstart, da det er flere kriterier som må oppfylles for å delta i programmet. Familiesykepleier følger opp mor og barnet (når det blir født) med hjemmebesøk ca. hver 14 dag, for deretter å følge familien over tid. Familiesykepleier gjør observasjoner og har dialog med mor/far og legger opp en plan for oppfølging sammen med dem.
Under hjemmebesøkene gjennomgår familiesykepleier livsområder/programområder som handler om mors/foreldrenes rolle, barnet, helse, hjemmet, familie, venner og foreldrenes livssituasjon. Det er faste skjemaer som fylles ut og familiesykepleier følger opp lovpålagt journalføring.
Datainnsamling og dokumentasjonen inngår som en del av kvalitetssikringen av programmet og at deltakerne får det programmet er ment å levere.
Programmet retter seg mot en definert målgruppe som baserer seg på inklusjonskriterier. Det er ikke mulig å være med i programmet om man har:
- planer om å flytte ut av utprøvingsområdet i 3 måneder eller lengre i løpet av programperioden
- intensjon om å adoptere bort barnet ved fødsel
Programmet tilbys i noen kommuner, og foreløpig har mer enn 600 personer takket ja til programmet. Det er en viktig forutsetning at deltakelsen i programmet er frivillig.
For å tilby programmet, forutsetter det at sykepleiere har fått opplæring i metoden og at de samtidig tilhører et Sammen på vei-team. Disse får fortløpende veiledning.
Teoriene humanøkologi (Human ecology) (person-prosess-kontekst-modellen), tilknytningsteori og mestringstro (self efficacy) er integrert i Sammen på vei.
Nasjonalt fagkontor har ansvar for implementeringen av programmet på oppdrag fra Bufdir. Per i dag tilbyr følgende vertskommuner/vertsbydeler programmet gjennom etablerte NFP-team i sine utprøvingsområder:
- I Oslo: Bydel Gamle Oslo (vertsbydel), Søndre Nordstrand, Bjerke, Frogner og Grünerløkka
- Sør-vest: Sandnes (vertskommune), Stavanger, Time, Klepp, Gjesdal, Hå og Strand
- Agder: Kristiansand (vertskommune), Arendal, Vennesla, Iveland, Lindesnes, Grimstad, Lillesand, Birkenes, Froland, Vegårdshei, Tvedestrand, Risør og Gjerstad
- Vest: Bergen (vertskommune) Alver, Askøy, Øygarden, Vaksdal, Samnanger, Osterøy, Bjørnafjorden og Austevoll
- Midt: Trondheim (vertskommune), Malvik, Melhus og Skaun
Det er det enkelte utprøvingsområdet ved vertskommunen som organiserer tilbudet, og organisatorisk plassering av programmet i vertskommunen vil variere. Tiltaket er tverrsektorielt, og teamene består av helsepersonell samtidig som de leverer hjelp og støtte som går utover helsehjelp.
Foreldrene trenger ikke henvisning. De kan selv ta kontakt direkte med et Sammen på vei-team der de bor hvis de befinner seg i et av utprøvingsområdene.
Ofte blir mødrene rekruttert via øvrige tjenester i kommunen (jordmor eller fastlege), og mor/foreldre samtykker til å bli satt i kontakt med NFP-teamet. Familiesykepleier vil da kartlegge mor jf. inklusjonskriterier. Foreldrene får da grundig informasjon om programmet slik at de kan ta et velinformert valg om deltakelse i programmet hvis de kvalifiserer til det.
Programmet er lisensbasert. Opplæring av NFP-teamene og kompetansen til de som kan rekrutteres i teamene beskrives nærmere i lisenskravene til programmet. Det er også krav til hvordan teamene skal organiseres og fungere for å ivareta kvaliteten i programmet.
Du må ha helsesykepleierutdanning/jordmorutdanning/sykepleier med spesialkompetanse på psykiatri, samt mye fagkompetanse og erfaring fra oppvekstfeltet.
Alle familiesykepleierne får opplæring i Sammen på vei. Opplæringen består i Motiverende intervju, tilknytning og psykisk helse, Newborn Behavioral Observation (NBO), ASQ og ASQ:SE, Videobasert veiledning (VIS), PIPE (samspillsverktøyet Partners in Parenting Education) og partnervold. I tillegg har opplæringen stort fokus på terapeutisk relasjon og styrkebasert tilnærming. Datainnsamling, kartleggingsskjema og samspillsverktøy blir benyttet til angitte tidspunkt.
Nasjonalt kontor ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Sør og Øst (RBUP) har ansvar for implementeringen av programmet i utprøvingskommunene. De står også for opplæring og veiledning av NFP-teamene.
Kostnader forbundet med implementering, opplæring, materiale og veiledning er dekket av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet via årlig tilskudd til RBUP. Tjenestene må selv dekke reiser og opphold i forbindelse med opplæring og veiledning, samt driftsutgifter og tidsbruk til fagpersoner i tjenestene.
Kostnader knyttet til lønn til familiesykepleierne/teamene og drift i kommunene er dekket av Bufdir via årlig tilskudd til vertskommunene.
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har gjennomført en følgeevaluering av utprøvingen av Familie for første gang (som nå heter Sammen på vei) for perioden 2016-2019. Denne viste positive resultater og førte til at programmet blir videreført og prøves ut i flere kommuner fra 2021 frem til 2027.
I 2023 startet en effektstudie av programmet for å kartlegge effekten av programmet i norsk kontekst. Effektstudien skal vare ut 2027. Resultatene avgjør hvordan programmet eventuelt implementeres videre.
Les mer om Mor i Norge-Studien studien
Det finnes også mye forskning internasjonalt som danner en solid kunnskapsbase for programmet.
Se nettsiden til NFP International for informasjon om gjennomført forskning.
Programmet er utviklet av professor i pediatri, psykiatri, forebyggende medisin og sykepleie, David Olds, ved University of Colorado. Nurse-Family Partnership© (NFP) International
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er lisenshavere. Nurse Family Partnership-lisensen eies av University of Colorado, Denver i USA.
Kontaktinformasjon til regionale team og til nasjonalt kontor (RBUP)