Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Multisystemic Therapy - Child Abuse and Neglect (MST-CAN)

MST-CAN er et intensivt behandlingstiltak som retter seg mot familier der det forekommer vold og / eller annen omsorgssvikt mot barn, i alderen 6 – 18 år.

Det er barnevernstjenesten som gir behandlingen, og er hjemlet i barnevernlovens §4-4 og implementeres som et alternativ til omsorgsovertakelse etter §4-12. Behandlingen er en tilpasning av Multisystemisk terapi, MST, men jobber med familier der barnevernets primære bekymring er knyttet til foreldrenes omsorg for barna.

Innhold i programmet

MST-CAN er et svært intensivt behandlingstiltak som iverksettes av barneverntjenesten i familier der det er bekymring for vold og/ eller omsorgssvikt i hjemmet. Behandlingsinnholdet i MST-CAN er tilpasset at målgruppen har vanskelig for å nyttiggjøre seg annen behandling og er tilpasset de mest sentrale risikofaktorene for vold og omsorgssvikt. Systematisk sikkerhetsarbeid blir alltid prioritert og fra oppstart. Videre i starten av MST-CAN behandlingen gjennomføres det et omfattende kartleggingsarbeid i familien hvor også nøkkelpersoner utenfor familien (for eksempel barneverntjenesten, lærer og nær familie) inngår. Det legges stor vekt på å involvere barna i familiene i denne prosessen. På bakgrunn av kartleggingen lages en skreddersydd behandlingsplan for familien i et samarbeid mellom terapeuten og familien.

Med utgangspunkt i behandlingsplanen for familien skal MST-CAN terapeuten bistå med å hjelpe foreldrene til å skape trygghet og utviklingsfremmende oppvekstvilkår for barna. Det jobbes alltid systematisk med sikkerhetsarbeid for å ivareta barnas sikkerhet.

I tillegg jobber man terapeutisk med å øke foreldrenes forståelse av volden og omsorgssvikten, å øke familiens sosiale støtte, å hjelpe dem å bedre håndtere praktiske behov som bolig, økonomi, gjeld og arbeid, samt hvordan foreldrene kan frita barna fra å føle skyld for volden eller omsorgssvikten de har blitt utsatt for. Ved behov bruker man også individuelle behandlingsmoduler knyttet til ulike problemområder avhengig av familiens behov, så som rus- eller traumebehandling for foreldrene, individuell traumebehandling for barna eller behandling av foreldres aggresjonsproblematikk.

Temaområder
I behandlingen kan man jobbe med​:

  • skape trygghet og utviklingsfremmende oppvekstvilkår for barna
  • systematisk sikkerhetsarbeid
  • øke foreldrenes forståelse av volden og omsorgssvikteten
  • å øke familiens sosiale støtte
  • å hjelpe familien å bedre håndtere praktiske behov rundt bolig, økonomi, gjeld og arbeid
  • hvordan foreldrene kan frita barna fra å føle skyld for volden eller
  • omsorgssvikten de har blitt utsatt for
  • individuell rusbehandling for foreldrene
  • individuell traumebehandling for foreldrene
  • individuell traumebehandling for barna
  • individuell behandling for foreldres sinnemestring

Praktisk og teoretisk informasjon om programmet

Indikativt nivå

MST-CAN er en familie- og nærmiljø-rettet behandling i barnevernet for familier der det forekommer vold og / eller omsorgssvikt mot barn mellom 6 – 18 år.

I MST-CAN jobber terapeutene i team, der hver terapeut har ansvar for tre familier hver. Dette gjør at det kan opprettholdes en høy intensitet i behandlingen med mange behandlingsmøter per uke hvor terapeutene treffe familien på tidspunkter som passer for dem i familiens hjem. Familien kan kontakte MST-CAN teamet 24 timer i døgnet, 7 dager i uken og motta veiledning i krevende situasjoner som oppstår utenom normal arbeidstid.

Behandlingen varer 6-9 måneder. I denne perioden har terapeuten i gjennomsnitt tre-fire møter med familien ukentlig, og det er gjerne høyere hyppighet i startfasen.

MST-CAN er et tiltak som arbeider med familier der barneverntjenesten har alvorlig bekymring for omsorgen foreldre gir sine barn. Siden tiltaket retter seg mot pågående vold og omsorgssvikt, må det minst ha forekommet en bekymringsfull episode eller hendelse det siste halve året før oppstart av behandlingen. Barna kan være plassert utenfor hjemmet ved oppstart av behandlingen, men i slike tilfeller må det være en plan for snarlig tilbakeflytting tilbake til familien.

  • Sosial læringsteori
  • Bronfenbrenners sosialøkologiske teori
  • Systemisk familieteori/-terapi
  • Strategisk familieteori/-terapi
  • Empiriske årsaksmodeller for vold og omsorgssvikt i familier (kunnskapsgrunnlag om risiko- og beskyttelsesfaktorer).

Barnevernstjenesten

MST-CAN gis på bakgrunn av en vurdering i kommunalt barnevern.

Et MST-CAN team består av 3-4 MST-CAN terapeuter med følger opp omlag tre familier hver og en miljøterapeut som gjør delarbeid knyttet til blant annet jobb, bolig og økonomi i alle familier. I tillegg har teamet en veileder som er personaladministrativ leder for teamet og faglig veileder i alle behandlingsforløp. For å få opplæring som MST-CAN-terapeut og MST-CAN-veileder må du være ansatt i et MST-CAN-team.

MST-CAN terapeuten er fortrinnsvis psykolog eller har universitets- eller høyskoleutdannelse med embetseksamen eller mastergrad i relevante helse- og sosialfag, og erfaring fra klinisk-terapeutisk arbeid. Ved ansettelse legges det stor vekt på personlig egnethet.

MST-CAN miljøterapeuten har sosial- eller helsefaglig høyskole eller universitetsutdannelse, og erfaring med arbeid med barn, unge og familier.

MST-CAN lederen/veilederen er teamets faglige og administrative leder, og spiller en avgjørende rolle for vellykket gjennomføring av behandlingen.

Etablering av et MST-tilbud krever ansettelse av 3-4 fulltids MST-CAN terapeuter, en fulltids MST-CAN miljøterapeut og en fulltids MST-CAN veileder/leder, med arbeidsavtaler som gir kompensasjon for tilgjengelighet 24 timer i døgnet og syv dager i uken slik det er regulert gjennom arbeidstidsavtale inngått mellom partene.

Dertil kommer nødvendige kontorfasiliteter, IT-utstyr, transportutgifter samt budsjett for utgifter knyttet til opplæring og konsultasjon i MST-CAN med tilhørende reise- og opphold. Detaljerte budsjett for opprettelse og drift av MST-CAN-team kan fås ved henvendelse til Nasjonalt Utviklingssenter for Barn og Unge (NUBU).

Estimater for kostnadene forbundet med etablering og drift av MST-CAN team kan fås ved henvendelse til Nasjonalt Utviklingssenter for Barn og Unge (NUBU).

Norsk pilot studie av MST-CAN: Thuve, E., Aamnes, D., & Melinder, A. (2021). En pilotstudie av MST-CAN i Norge. Tidsskrift for Norsk Psykologforening, 58(1), 19-27. https://psykologtidsskriftet.no/vitenskapelig-artikkel/2021/01/en-pilotstudie-av-mst-can-i-norge

Internasjonale effekt- og gjennomførbarhets-studier av MST-CAN:

Brunk, M.A., Henggeler, S.W., & Whelan, J.P. (1987). Comparison of multisystemic therapy and parent training in the brief treatment of child abuse and neglect. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 55(2), 171–178. https://doi.org/10.1037/0022-006X.55.2.171

Hebert, S., Bor, W., Swenson C.C., & Boyle, C. (2014). Improving collaboration: a qualitative assessment of inter-agency collaboration between a pilot Multisystemic Therapy Child Abuse and Neglect (MST-CAN) program and a child protection team. Australasian Psychiatry, 22(4), 370-373.

https://doi.org/10.1177/1039856214539572

Hefti, S., Pérez, T., Fürstenau, U., Rhiner, B., Swenson, C.C., & Schmid, M. (2020). Multisystemic Therapy for Child Abuse and Neglect: Do Parents Show Improvement in Parental Mental Health Problems and Parental Stress? Journal of Marital and Family Therapy, 46, 95–109. https://doi.org/10.1111/jmft.12367

Stallman, H.M., Walmsley, K.E., Bor, W., Collerson, M.E., Swenson, C.C., & McDermott, B. (2010). New directions in the treatment of child physical abuse and neglect in Australia: MST-CAN, a case study. Advances in Mental Health, 9(2), 148- 161.

Swenson, C.C., Schaeffer, C.M., Henggeler, S.W., Faldowski, R., & Mayhew, A.M. (2010). Multisystemic therapy for child abuse and neglect: A randomized effectiveness trial. Journal of Family Psychology, 24(4), 497–507.

https://doi.org/10.1037/a0020324