Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Littsint.no

Foreldre får gjennom littsint-programmet digital veiledning og mulighet for ferdighetstrening i eget samspill med barna.

Mål

Littsint er ett selvhjelpsprogram som har som mål å hjelpe flest mulig foreldre til tillitsbasert- i stedet for fryktbasert oppdragelse. FN’s barnekonvensjon (1989) definerer oppdragervold som oppdragelse basert på frykt i stedet for tillit.

FN’s barnekonvensjon (1989) definerer oppdragervold som oppdragelse basert på frykt i stedet for tillit. Littsint er ett selvhjelpsprogram som har som mål å hjelpe flest mulig foreldre til tillitsbasert- i stedet for fryktbasert oppdragelse.

Innhold

Programmet inneholder seksten filmer, en app, en Power Point og formidling av forskning på 11 språk, som guider foreldre gjennom de fire første sinnemestringstimene foreldre kan få om de møter på et familievernkontor, med øvelser mellom hver time.

Praktisk og teoretisk informasjon om programmet

Universelt

Littsint.no er designet for bred implementering og kan formidles til alle foreldre.

Selektivt

Littsint- materiellet benyttes av helsesykepleiere, familievernet og Rask psykisk helsehjelp, (og i noen grad av barnevernet, fastleger, BUP og VOP) i møte med foreldrene.

Indikativt

Littsint- materiellet kan benyttes i møte med familier med påviste vansker, men da skal man vurdere å forsterke tiltaket med andre tiltak tilpasset familiens problematikk som familieterapi, DPS behandling, ordinær BUP behandling osv.

Foreldre som har barn i alder 0-18 år som har utviklet eller er redd for å utvikle en fryktbasert oppdragelse ofte etter selv å ha vokst opp med vold og fryktbasert oppdragelse.

Littsint materiellet benyttes i fysiske samtaler på familievernkontorer, hos helsesykepleiere og hos Rask Psykisk helsehjelp, (i noen grad hos barnevernet, fastleger, BUP og VOP), men de fleste brukere benytter Littsint.no digitalt som selvhjelp.

Littsint har ikke utviklet eget gruppetilbud, men videoene blir benyttet i mange av sinnemestrings-gruppene i regi av familievernkontorer.

Målet er at programmet skal være selvforklarende og kan benyttes av alle foreldre.

Littsint bygger i hovedsak på kognitiv terapi (Beck 2021), foreldreveiledning (Gottmann 2016, Green 2021) og nyere traumeforståelse (Nordanger 2017). Littsint inkluderer også kunnskap fra generell utviklingspsykologi.

Familievernet: over 90% av alle familievernkontorene har deltatt på 3 fagdager.

Helsestasjon: Littsint er implementert i «I trygge hender», som brukes på helsestasjonene for å forebygge, avdekke og avverge vold.

Rekruttering skjer via nettsiden Littsint.no og det ordinære hjelpeapparatet både i førstelinje og andrelinje-tjenesten.

Littsint er et gratis tilbud til foreldre og det er ikke krav om sertifisering av veiledere.

For terapeuter som tilbyr Littsint er det en fordel med grunnleggende kunnskap om traumer og kognitiv terapi. Det arrangeres Littsint kurs i familievernet (for terapeuter).

Terapeuter som ønsker å fordype seg mer i kognitiv terapi eller traumer kan delta på kurs i regi av Norsk forening for kognitiv terapi.

Littsint kursene vektlegger ferdighetstrening i avdekking av vold og motivering til å jobbe for å endre atferd. Videre gir kurset grunnleggende kunnskap i traumeforståelse, kognitiv terapi og foreldreveiledning.

Bufdir og Bufetat har finansiert kursing i Littsint materiellet for familievernet og helsesykepleiere.

Alt Littsint materiell er gratis tilgjengelig med videoer, App og Power Point på 11 språk for fagpersoner som ønsker benytte materiellet i samtaler med klienter eller i undervisning for foreldre på skoler, barnehager eller i flyktningetjenester.

Littsint er evaluert og vurdert som faglig nyttig i møte med klienter både av familievernet og helsesykepleiere. Evalueringsrapporter er tidligere sendt til Bufdir.

Se referanseliste på Littsint.no under forskning.

Littsint bygger på klassisk kognitiv terapi, etter ønske fra BUF-dir i 2008. En meta-analyse av Beck og Fernadez (1998) viser at 3 av 4 klienter får signifikant bedre mestring av sinne/vold etter kognitiv terapi. Effekten av kognitiv terapi for ulike livsutfordringer er dokumentert i over 2000 RCT studier (Beck 2021). Kognitiv terapi er også den mest benyttede metodikken i utvikling av selvhjelpsverktøy, da metoden er pedagogisk, tilgjengelig for ferdighetstrening i hjemmet og gir mening for de fleste brukere.

Eier av tiltaket er Bufdir/ Bufetat Norge. Programansvarlig er Steinar Sunde, Psykologspesialist, Familievernkontoret i Romsdal.

Om en kommune ønsker opplæring i Littsint.no

Kontaktansvarlig: Steinar Sunde, Familievernkontoret i Romsdal
E-post: steinar.sunde@bufetat.no