Familien i fokus (FIF)
Ungdom og deres familier har ferdigheter slik at de kan få et liv verdt å leve. Med et liv verd å leve mener vi at ungdommen og deres omsorgsbase vurderer å ha de ferdighetene de trenger for å leve et godt liv sammen.
Innhold i programmet
Programmet består i systematisk og målrettet arbeid der familien og veileder jobber med hovedmål etter kartlegging og det familien opplever av behov. Hovedmålet utarbeides med utgangspunkt i ungdommens problemadferd til eksempel på skolen og hvordan de er med venner.
Tiltaket varer inntil 6 måneder med hyppig kontakt hele tiltaksperioden. Veiledningen kan foregå både ved fysiske treffpunkter og digitalt.
Temaområder
- Unngå plasseringer ut av hjemmet – biologisk og fosterhjem
- Forhindre replasseringer
- Øke muligheter for skole og jobb
- Bedre livskvalitet
- Øve på ferdigheter slik at ungdommen unngår destruktiv adferd.
Praktisk og teoretisk informasjon om programmet
Indikativ
Ungdom som bor i en familie med så omfattende problematferd (både introvert og ekstrovert atferd) at de står i fare for å bli plassert ut av hjemmet.
Ungdom som bor i tiltak (institusjon eller fosterhjem) og skal overføres/tilbakeføres til hjemmet eller fosterhjem.
Veiledning knyttet opp mot delmål skjer ukentlig som et minimum. Den erbasert på analyser av ungdommens atferd, som oppleves problematisk. Alle delmål bidrar til å oppnå hovedmålet for ungdommen. Veiledningen er strukturert i forhold til opplevde problemer, oppgaver og akutte situasjoner. Det handler om å øve opp ferdigheter for å nå oppsatt mål. Det benyttes en «Gjøremodell». Det vil si at det er praktiske øvelser i og mellom veiledninger. Familien er delaktig i alt og skal til slutt klare dette selv uten veiledning. Ungdommen deltar ved samtykke.
I kartleggingsfasen kartlegges problematferd som er observert og ungdommen er henvist for. Det benyttes en standardisert innledende kartlegging. Hovedmål settes på bakgrunn av kartleggingen. Når hovedmål er satt starter endringsfasen med ukentlige delmål. Det er hovedfokus på å endre problematferden. Når mål oppnås avsluttes oppfølgingen og vedlikeholdsfasen starter. Denne fasen er viktig fordi det stabiliserer og generaliserer nye ferdigheter og atferd.
Modellen bygger på:
- MST (Multisystemisk terapi, MST-FIT (multisystemisk terapi - Family Integrated Therapy)
- DBT (Dialektisk atferdsterapi)
- MI (Motiverende intervju)
- KAT (kognitiv atferdsterapi)
Teoretisk forankring:
- systemisk teori – Bronfenbrenners sosialøkologiske modell
- atferdsteori
- kognitiv teori
- biososial teori - transaksjonsmodellen
Bufetat er modelleier av Familien i fokus.
Ulike tjenester i kommunen kan tilby tiltaket i henhold til modellen, inklusjonskriterier – kommunene må opprette et Familien i fokus team i henhold til gitte kvalitetssikringssystemer i samarbeid med Bufetat. I dag er det etablert team i Harstad kommune, Rana kommune og Vesterålen barnevern, interkommunal tjeneste, Det vurderes kontinuerlige hvilke kommuner som skal tilby tiltaket.
Bufetat kan etablere team som tilbyr tiltaket i henhold til modellen etter gitte inklusjonskriterier og kvalitetssikringssystemer
Per 2021: Familien i fokus- tiltaket tilbys i region nord av Enhet for statlige familiehjem, gjennom FIT teamet Hammerfest, og FIF team som tilbyr incentivtiltak i kommunale fosterhjem. FIT teamet tilbyr tiltaket også i biologisk familie.
Kommuner (avhenger av organisering av tilbudet i kommunen): Problematferden må være innenfor inklusjonskriteriene i modellen.
Bufetat: etter henvisning fra kommunal barneverntjeneste
FIF er et terapeutisk tiltak. Terapeuter må ha terapeutkompetanse på høyere nivå (Bachelor med erfaring og helst videreutdanning), ha gjennomført opplæring i FIF, og inngå i et FIF team som følger kvalitetsikringssystemene.
Bufetat region nord har etablert et opplæringsteam som har ansvar for opplæring, veiledning og kvalitetssikring. I dette ligger det også ansvar for videreutvikling av modellen i henhold til nyere forskning på området.
Kommunen må inngå samarbeidsavtale med Bufetat og opprette et FIF team bestående av utvalgte terapeuter, standard er tre ansatte per team.
Kommunen dekker kostnader til faktisk opplæring, veiledning, årlige boostere og evalueringer for sine team/ansatte. Det må påregnes en ukes opplæring på hotell pluss reise og diett, 2 årlige boostere på hotell med diett (kan variere).
RBUP øst/sør forsker på programmet (avsluttes sommeren 2021).
Kommunen tar kontakt med Bufetat region nord ved avdelingsdirektør F3
Håvard Johansen
E-post: havard.johansen@bufetat.no
Telefon: 466 15 432