Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Child-Parent Psychotherapy (CPP)

CPP er en relasjonsbasert og traumeinformert behandlingsmetode for sped- og førskolebarn. Metoden kan benyttes i alle situasjoner der relasjonen mellom et lite barn og omsorgspersonen er negativt påvirket av vanskelige forhold i familien.

Målet er at barnet skal utvikle eller gjenvinne trygghet i relasjonen til omsorgsgiver, slik at samspillet mellom omsorgsgiver og barn kan fremme barnets naturlige utvikling. Gjennom å utforske og forstå hvordan barnets erfaringer kommer til uttrykk gjennom atferd og lek, dannes grunnlaget for å finne gode måter å bearbeide traumeerfaringer og støtte barnets normalutvikling.

Innhold i programmet

Behandlingen er inndelt i tre faser. I forberedelsesfasen kartlegges både barnets og omsorgspersonens traumeerfaringer og symptom. I denne fasen jobber man hovedsaklig med omsorgspersonen alene for å etablere en trygg behandlingsrelasjon og felles forståelse og mål for behandlingen. Behandlingsfasen foregår hovedsakelig med barn og omsorgsgiver sammen på rom med tilrettelagte leker. Her åpnes det for barnets erfaringer og terapeutisk fokus er på å ta imot, oversette og forstå barnets formidling. Avslutningsfasen løftes som en viktig del av behandlingen.

Temaområder

I programmet kan man jobbe med​:

  • Økt trygghet i relasjonen mellom barn og omsorgsgiver
  • Forstå hvordan omsorgsgivers egne belastende erfaringer påvirker relasjonen til barnet
  • Utforske og forstå de minste barnas traumeuttrykk
  • Finne veier til å bearbeide barnets traumeerfaringer
  • Forstå hvordan man kan støtte barnets normalutvikling

Praktisk og teoretisk informasjon om programmet

Indikativt nivå

Barn i alder 0-6 år og deres omsorgspersoner.

Metoden er aktuell ved både enkle og komplekse traumeerfaringer, for eksempel ulykker/ katastrofer, vold/ overgrep, omsorgssvikt, tap, psykisk sykdom hos foreldre og medisinske traumer. Metoden kan også benyttes når omsorgsperson er preget av alvorlige traumer i egen oppvekst.

Behandlingstilbudet er rettet mot barna og deres primære omsorgsgivere – foreldre, fosterforeldre, beredskapsforeldre. Dette gjelder også ved etablering av nye relasjoner ved flytting eller tilbakeføring.

I CPP foregår hoveddelen av behandlingen med barn og omsorgsperson sammen.

Arenaer: Behandlingen kan gjennomføres på ulike arenaer, både i poliklinikk, på hjemmebesøk eller på institusjoner der familier skal bo over lengre tid.

Kartlegging: Man gjennomfører grundig kartlegging av foreldre/barn/familie ved oppstart av behandling («forberedelsesfasen»). Dette innebærer blant annet:

  • Grunnutredning i henhold til retningslinjer/anbefalinger
  • Spesifikk traumekartlegging, barn og voksen

Behandlingsmodellen har utspring i en psykodynamisk grunnforståelse og integrerer tilknytingsteori, utviklingsteori og traumeteori m.m. Bevissthet om kontekstuelle faktorer som kulturelle normer og sosioøkonomiske belastninger vektlegges.

Behandlingsmodellen bygger på tilknytningsteori, og integrerer psykodynamisk-, utviklings-, traume-, sosial lærings- og kognitiv atferdsteori. Kontekstuelle faktorer som kulturelle normer og sosioøkonomiske belastninger inngår også i forståelsesrammen.

Metoden er egnet både i spesialisthelsetjenesten og kommunale tjenester. Den kan også være aktuell for andre tjenestetilbud som Statens Barnehus, Alternativ til Vold, barnevernsinstitusjoner mm

Det rekrutteres blant de familiene som tjenestestedene allerede tilbyr hjelp til.

CPP er en videreutdanning innen psykoterapi, som tilbys ved RBup, som eneste sted i Norge. Grunnutdanning innen helsefag, barnevern eller sosialfag kreves. Kandidater som ikke har terapi som del av sin ordinære grunnutdanning må helst ha en mastergrad eller tilsvarende som påbygning.

For å bli CPP-terapeut må du ha gjennomført CPP videreutdanning ved R-Bup over tre semestere.

Se informasjon om CPP videreutdanning på r-bup.no

Det anbefales å være flere deltakere fra samme arbeidssted. Det er behov for et egnet rom til barn samt noe lekemateriell.