Barnevernskonferansen 2024
Hovedprogram
Helhetlig arbeid med barn og unge
- Velkommen v/ Hege Nilssen, direktør i Bufdir
- Tidlig innsats og forebygging - evaluering av barnevernsreformen så langt: Simen Pedersen, partner i Menon Economics legger frem evalueringen
- Hvordan jobbe for helhetlige løsninger for barn, unge og familier? Samtale mellom Kjersti Toppe, barne- og familieminister, Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS og Hege Nilssen, direktør i Bufdir. Underveis får vi høre eksempler fra Horten kommune og interkommunalt samarbeid Midt-Finnmark.
- Hvordan bygge bro mellom politisk og administrativ ledelse? Ordfører Andreas Vollsund og kommunedirektør Trygve Apeland i Time deler sine erfaringer.
- Plan for forebygging: Barnevernsleder Cecilie Fremo Bergkvam i Lørenskog kommune og leder av barne- og familieavdelingen Anne Katrine Skar Gabrielsen i Rana kommune deler sine erfaringer med planarbeidet.
- Hvordan jobbe med forebygging i en mangfoldig befolkning? Spesialkonsulent Nayab Fatima Ahmed i Barne- og familieetaten i Oslo kommune og prosjektleder Niels Fredrik Skarre i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn forteller om hvordan Oslo kommune over tid har jobbet med å etablere dialog mellom barnevernstjenestene og organisasjoner/trossamfunn
Ett barnevern – flere aktører med ulike roller
- Statlig bistandsplikt og innsikt fra "NOU2023: 24 - Med barnet hele vegen: Samtale mellom divisjonsdirektør for virksomhetsstyring i Bufdir, Jan Kato Fremstad og utvalgsleder for barnevernsinstitusjonsutvalget Erik Stene om.
- Hvordan mobilisere tjenester til barnet og familien? Samtale mellom barnevernsleder Elin Jøraasen i Gjøvik kommune og regiondirektør Ingrid Pelin Berg i Bufetat region øst om dilemmaer og løsninger - både til styrket samarbeid og styrket rettsikkerhet for barna.
- De vanskelige overgangene: I samtale mellom barnevernsleder Ellen Fisher i Tønsberg kommune, Helle Baadsvik, avdelingsdirektør i Bufetat region sør og Shimron Mohd fra Landsforeningen for barnevernsbarn, diskuteres det hvordan vi sammen skal få til gode overganger for ungdom som skal videre i livet.
Det handler om oss
- Refleksjoner og råd til alle som jobber i barnevernet: Shimron Mohd, styremedlem i Landsforeningen for barnevernsbarn, Marius Sjømæling, generalsekretær i Barn av rusmisbrukere og Lina Skippervold-Hansen, prosjektleder foreldreoppfølgingsprosjekt i Norsk Fosterhjemsforening, gir råd til alle som jobber i barnevernet.
- Seks år som barneombud - mine tanker om forebyggende arbeid og barnevernet: Barneombud Inga Bejer Engh deler sine tanker om forebyggende arbeid og barnevernet etter seks år som barneombud.
- Takk for i dag: Bufdir-direktør Hege Nilssen avslutter konferansen
Parallellsesjoner
Laget rundt barnet – hvordan samarbeide for å sikre barn og unge en god oppvekst?
Samarbeid kan være utfordrende, men er ofte et nødvendig verktøy for å sikre at barn og unge blir sett, blir fanget opp og fulgt opp når de trenger det. Laget rundt barnet kan bestå av samarbeid mellom tjenester og aktører i kommunen, mellom kommuner i interkommunale samarbeid eller mellom kommune og stat.
I denne parallellsesjonen møter du:
- Marius Sjømæling, generalsekretær i Barn av rusmisbrukere og leder av Bufdirs Brukerråd for barnevernsfeltet
- Karina Antonsen, barnevernsleder i Arendal kommune
- Siri Svanøe Endresen, barne- og familiesjef i Time kommune
- Marie Therese Zerle Thesen, barnevernsleder i Time kommune
- Kjetil Kårstad, leder av MST-team i Trøndelag Sør (Bufetat)
- Hasti Hamidi, fagansvarlig for inkludering og mangfold i Forandringshuset Norge (KFUK/KFUM) og medlem av Bufdirs Brukerråd
Ledelse og styring av barnevernet i kommunen
Hvordan kan du som leder støtte opp om og kvalitetssikre arbeidet i førstelinjen, samt skape gode samarbeidsrelasjoner med andre aktører som er viktige for at barn og familier skal få tjenester av god kvalitet?
Magnus Huth, psykolog og lederutvikler i KEIRON AS, Wenche Strand, barnevernsleder i Molde kommune og Ann-Marit Abelvik, kommunalsjef for oppvekst, kultur og velferd i Molde kommune deler erfaringer med styring og ledelse.
Fosterhjem: Hvordan rekruttere hjem i barnets nettverk eller nærmiljø?
Fosterhjem i familie, nettverk eller nærmiljø er best for de fleste barn som må flytte ut av hjemmet, og kommunene har plikt til å undersøke mulighetene for å få til dette.
I denne parallellsesjonen vil du få høre mer om:
- Hvorfor og hvordan jobbe med rekruttering i barnets nettverk og nærmiljø? Innlegg ved avdelingsdirektør Anders Helge Sunde i Bufdir.
- Hvordan samarbeider Bufetat og kommunalt barnevern om å finne gode omsorgsløsninger i barnets geografiske nærmiljø? Prosjektleder Lita Erstad i Øygarden kommune og avdelingsleder Carol Vangsnes fra fosterhjemtjenesten i Bufetat deler erfaringer.
- Hvordan kan din kommune lykkes med å rekruttere fosterhjem fra familie eller nettverk? Denis Aggrey, kommunalssjef for oppvekst i Stange kommune, deler sine erfaringer.