Ungdom med lav selvfølelse – hvordan kan foreldre hjelpe?
Hva kan foreldre si eller gjøre når ungdommen føler seg stygg, dum, utenfor eller mislykket?
Det kan være utfordrende å vite hvordan du som forelder kan hjelpe ungdom som sliter med selvbildet og selvfølelsen. Kanskje du ikke har vært borti de samme problemene selv? Kanskje ungdommen din ikke sier noe - men du merker at det er noe i veien.
Selv om barnet ditt er blitt tenåring og vil være stadig mer selvstendig, er du fortsatt en viktig støttespiller. Du kan hjelpe ungdommen å finne fram til egne løsninger. Det kan også være nyttig å tenke på hvordan du ser på deg selv, for du er fortsatt en rollemodell.
Ikke fjern problemene
Et av de grunnleggende instinktene foreldre har, er å ville beskytte barnet sitt og fjerne det som er vondt og vanskelig. Det slutter ikke selv om barnet er blitt tenåring. Men hvis vi ønsker at ungdommen skal mestre utforingene i voksenlivet, kan vi ikke fjerne eller løse problemene for dem.
Ikke bagatelliser problemene
Det motsatte av å fjerne problemene er å overlate ungdommen til seg selv med det som er vanskelig. Foreldre kan si ting som «sånn er det å være ungdom, det går over». Ofte stemmer det, men for ungdommen kan problemene være store og alvorlige her og nå. Da trenger de støtte og forståelse for det de opplever, ikke bagatellisering.
Lytt uten å komme med en løsning
Når ungdommen forteller at de føler seg for tykke eller tynne, utenfor eller mislykket, hjelper det bedre om du klarer å bare lytte uten å komme med en løsning. Det beste er dersom samtalen mellom dere gjør at ungdommen selv finner en løsning.
Hvordan reagerer du hvis ungdommen din har det vanskelig?
Snakk sammen om å sette grenser
De fleste av oss, ung som gammel, har sagt ja til noe når vi egentlig mener nei. Derfor er det fint å kunne snakke med ungdommen sin om at det er lov å si nei eller å ombestemme seg. Det kan ta litt tid å bli kjent med hva som egentlig er grensene våre. Gjennom å snakke med noen kan det bli enklere for ungdommen å finne sine egne grenser.
Tenk på hvordan du snakker til deg selv
Dersom du snakker negativt om deg selv, påvirker det også ungdommen din. Det er fort gjort å slenge ut en kommentar til seg selv om vekt, utseende eller at man er dum. Husk at du fremdeles er en rollemodell, selv om det kanskje ikke alltid føles slik. Hvis ungdommen din ikke føler seg bra nok, og du tidligere har snakket om hvor misfornøyd du er med deg selv, kan hjelpen din bli mindre troverdig. Å bli bevisst på din egen indre kritiker kan hjelpe både deg og ungdommen.
Hjelp ungdommen å bli kjent med seg selv
Fra du er 13 til 25 år gammel handler mye om å finne ut hvem du selv er. Spør gjerne ungdommen din om:
- hva som får ham til å bli sint eller lei seg
- hva som gjør at hun føler seg bra nok
- når han føler seg fin
- når hun opplever mestring
Ha en raus tabbekvote
Snakk gjerne med ungdommen din om at det er lurt å ha en raus og romslig «tabbekvote» - både for seg selv og andre. Fordi vi alle bommer. Ikke fordi vi er dumme og mislykkede, men fordi vi er mennesker. Husk også her på eksempelets makt: Gir du deg selv og ungdommen din lov til å gjøre feil?
Sjelden én stor løsning, heller mange små
Det er menneskelig å ville gjøre store endringer for å få det bedre. Da kan det være fint for deg som forelder å vite at det sjelden er én stor løsning på problemet hvis man for eksempel føler seg mislykket eller utenfor. Veldig ofte er det summen av alle de små gode tingene vi klarer å gjøre for oss selv som er til hjelp.