Nakenbilder og ungdom

Ungdom lever mye av sitt sosiale liv på nettet, og den seksuelle utforskingen skjer også der. Hvordan skal du som forelder forholde deg til det?

Ungdom henger med venner på nett, de spiller der, underholdes av filmer og serier, og de utforsker sin egen seksualitet der.

Det å sende naken- eller lettkleddbilder er for mange en del av denne utforskingen og oppleves positivt og spennende. Det kan være en måte å flørte med noen man liker på, noe man gjør for å si at man savner kjæresten, eller noe som bare føles gøy.  

Selv om måten det skjer på har endret seg, er ikke denne seksuelle utforskingen så ulik den de fleste ungdom alltid har drevet med.

Ikke del bilder av andre

Fordi vi vet at ungdom i så stor grad deler, er det viktig at vi som foreldre formidler hva som kan skje hvis du deler bilder av deg selv, eller andre. Mange vet ikke nok om hvilke følger det kan få.

Mens det å dele bilder av seg selv kan være en relativt uskyldig måte å flørte på, er det å dele intime bilder av andre både dårlig gjort, straffbart og kan få alvorlige konsekvenser for alle involverte.

Ungdom som opplever at intime bilder av seg selv blir delt føler ofte mye skam. Noe veldig privat er spredd til mange og de har mistet kontrollen. I tillegg har de kanskje fått høre fra voksne at de aldri må finne på å dele slike bilder av seg selv. Når de da likevel har gjort dette, øker skammen.

«Hei. En gutt jeg likte før fikk meg til å sende nudes og jeg stolte på han. Han screena en av bildene. Han sa han hadde sletta det. Men nå, sånn 2 måneder etter får jeg høre av fler og fler at dem vet det eller har sett bilde.  Jeg har sagt til han at hvis han ikke sletter det er det ikke lenge før jeg ikke finnes. Han bryr seg lite og jeg vet han kommer til å fortsette å spre det. Jeg er redd, og vet ikke hva jeg burde gjøre. Er deprimert og klarer ikke tenke på andre ting.. håper på tips og svar!!!» 

Jente (13) til spørretjenesten Ung.no

Vis at du er der

Hvis ungdommen din opplever å få bildene sine spredt, trenger hun eller han mye støtte. Det å få intime bilder delt på skolen, til venner og ukjente oppleves ekstremt vondt og skamfullt. Mange kan få det vanskelig psykisk. Vis at du er der for ungdommen din og at han eller hun ikke trenger å stå i det alene.

«Burde jeg si til foreldrene mine at jeg har sendt nakenbilder?? Angrer veldig!!! Trenger hjelp!! Svar fort!!!!!

Jente (13) til spørretjenesten Ung.no

Lovverk og konsekvenser

Det er stor forskjell på å sende et nakenbilde av seg selv i fortrolighet til en kjæreste eller en flørt, og det å videresende andres bilder uten samtykke. Dette siste er ulovlig og kan straffes med fengsel eller bøter.

Det er også ulovlig å oppbevare seksualiserte bilder av noen under 18 (ung.no) på telefonen eller andre steder.

Som forelder må du sette deg inn i lovene som gjelder på dette området og informere ungdommen din om at norsk lov også gjelder på mobilen.

Lovverket når det gjelder deling av intime bilder er komplisert, men overtredelser kan føre til strenge straffer og få konsekvenser for jobbmuligheter i fremtiden. Dette er det viktig at ungdom vet.

«Hei. jeg har blitt anmeldt for deling av nakenbilder av en jente på 17 år! Jeg fikk tilsendt nakenbilder av henne og jeg tok screen og viste dem til min nåværende kjæreste, bilde ble slettet og fins nå ikke lengre. Jeg er kjemperedd for utfallet og sover ikke om natten! Politiet har kalt meg inn til avhør og jeg er redd for hva som kan skje. Jeg valgte å sende det til kjæresten min for å være åpen med henne om dette men sørget for at det ikke ble sendt videre eller spredd! Men avsenderen av dette nakenbildet har fått høre igjen at jeg liksom har vist dette rundt og har anmeldt meg. Hva kan skje og hva skal jeg gjøre? Hun sendte jo meg et bilde helt frivillig.» 

Gutt (19) til spørretjenesten ung.no
tips

Slik kan du snakke med ungdommen din om nakenbilder

  • Grip anledningen til å prate om temaet når det dukker opp saker i nyhetene, på radioen eller på tv. Ikke vent til det skjer noe med din ungdom, men prat om det i forkant. Ved å vise ungdommen din at du kjenner til fenomenet, kan det være lettere å komme til deg dersom det skulle skje noe.
  •  Tenk over hvordan du snakker om temaet når det handler om andre. Hvis du viser at du tåler at dette er noe ungdom driver med, vil det være lettere å komme til deg hvis ungdommen din opplever det samme.
  • Reflekter sammen med ungdommen din og still spørsmål som: «Har du vært borti dette? Hva er det som er positivt/bra med å sende slike bilder? Kan noe være negativt med det?
  • Møt temaet med en utforskende holdning. La ungdommene være eksperter. Spør og lytt til dem.
  • Snakk med ungdommen din om hvilke konsekvenser deling av intime bilder kan ha, både juridiske og andre.
  • Hvis noe har skjedd vil det berøre deg. Når du får vite om en vanskelig hendelse, vil det gjøre deg opprørt. Ta deg litt tid til å tenke før du handler. Har du noe bakgrunnskunnskap om fenomenet, er du bedre rustet til å møte utfordringene på en god måte. 
  • Husk at det er hjelp å få. Bruk hjelpeapparatet, snakk med helsesøster, lærere og andre. Ikke bli sittende med det som er vanskelig alene. Søk hjelp, men gjør det i samarbeid med ungdommen din.
«Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som har sendt nakenbilder til en 20 år gammel gutt. Nå nylig har jeg fått høre at han har vist disse bildene videre til andre mennesker, noe jeg ikke synes er greit. Jeg har tenkt å fortelle dette videre til mine foreldre, noe jeg gruer meg veldig til og hvordan kan jeg fortelle det? Og hvis foreldrene mine velger å anmelde det uten at jeg har noen form for bevis, kan det skje noe med meg da hvis han ikke innrømmer det eller jeg ikke har noe bevis? Og hva er straffen for dette? Hilsen en litt småredd jente.»

Jente (17) til spørretjenesten ung.no
tips

Her kan dere få hjelp

Slettmeg.no

Slettmeg.no kan hjelpe deg med å få slettet private bilder eller opplysninger som blir misbrukt på nettet. På hjemmesiden deres finnes informasjon, råd og veiledning, og du kan også kontakte dem på epost eller telefon.

Politiet

Dersom du ønsker eller vurderer å anmelde, vil politiet hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken. Ring politiet på 02800 for å komme til ditt lokale politidistrikt, eller følg denne lenken og skriv inn hvor du bor (politiet.no)  for å finne nærmeste politi. 

Skole/helsesøster

Ta kontakt med lærer eller helsesøster for å få råd i situasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som har skjedd og hva som er beste løsning for å hjelpe ungdommen din. Husk å gjøre dette sammen med ungdommen din, ikke over hodet på ham eller henne.

Andre foreldre

Søk råd hos andre foreldre. Kanskje har noen opplevd noe lignende og har verdifulle erfaringer. Det er lettere å stå i det som er vanskelig når man er flere sammen. Men vær varsom så ungdommene ikke føler seg utlevert.