– Vi snakker om de sårbare gruppene når det gjelder smitte, men barn er også en sårbar gruppe. Nå er det du og jeg som kan være løsningen for dem i tiden fremover.

Liv Ingjerd Thoresen Helle

BRUK TIDEN GODT: Jeg håper folk starter prosessen med å bli fosterhjem nå. Vi har ikke tid til å vente, sier fosterhjemsrådgiver, Liv Ingjerd Thoresen Helle. Foto: Charlotte Wiig.

 

Det sier Liv Ingjerd Thoresen Helle. Hun er rådgiver i fosterhjemstjenesten i Bufetat, region øst, men også fostermor, og kjenner derfor ekstra på situasjonen mange barn er i nå. For mens vi alle blir oppfordret til å være mest mulig hjemme av hensyn til smittefare, er ikke hjemmet alltid det tryggeste stedet for alle barn.

 

Vi kaller dem de sårbare barna, for de er det! De opplever mye utrygghet og uforutsigbarhet. 

Liv Ingjerd Thoresen Helle, rådgiver og fostermor

 

Du kan hjelpe selv om alle fysiske informasjonsmøter og kurs er utsatt. Se vårt interaktive foreldremøte. Velg selv tema ved å klikke deg rundt i møtet.

Utrygg ventetid

Liv Ingjerd tenker på barna som nå bor i beredskapshjem eller hjemme. De som har fått avgjørelsen om at de skal flytte i fosterhjem, som nå venter.

– Barna som venter har det vanskelig fra før. De bor i en utrygg situasjon, vet at de skal flytte og har mistet kontrollen over livet sitt, sier Liv Ingjerd.
Nå trenger de forutsigbarhet.

– Tiden går og usikkerheten øker. De vil inn i trygge og forutsigbare relasjoner, få et hjem og kjenne at livet går videre, sier hun.
Den ekstra ventetiden er en stor belastning.

– Derfor er det viktig at vi raskt finner gode og riktige hjem for dem. Situasjonen vi er inne i nå, bør ikke gjøre at barna må vente enda lenger.

Start prosessen nå

Mange har kanskje litt ekstra tid til overs nå. Oppfordringen fra fosterhjemsrådgiveren er at vi tenker over om vi kan bidra som fosterhjem. Å forberede seg på å bli fosterhjem innebærer hjemmebesøk av fosterhjemstjenesten og – etter hvert – at man fullfører en grunnopplæring, såkalt PRIDE-kurs. Så hva kan vi gjøre for barna, nå når vi sitter hjemme og må unngå samlinger av folk?

– Kanskje kan de som allerede har tenkt på dette med å bli fosterhjem, finne ut om de skal ta ett skritt videre: tenke etter om de vet nok, ta en uforpliktende telefon til fosterhjemtjenesten, høre hva som kreves og få svar på det de lurer på, råder Liv Ingjerd.

– Å finne ut om dere både kan og vil bli fosterhjem er en prosess som går over et par-tre måneder, så selv om vi ikke fysisk kommer på hjemmebesøk, har vi andre digitale muligheter til å komme i kontakt med folk, fortsetter hun, og understreker at de har god kapasitet til å ta i mot henvendelser.

Ta kontakt med din lokale fosterhjemstjeneste

Ønsker du å få tilsendt informasjon om det å være fosterhjem? Har du spørsmål? Ønsker du en uforpliktende samtale? Ta kontakt med fosterhjemstjenesten der du bor.

Or see the overview of the foster care services

Liv Ingjerd Thoresen Helle

ALLTID BEHOV: Liv Ingjerd Thoresen Helle holder ofte grunnopplæringskurs for kommende fosterforeldre. Nå når vi ikke kan møtes, oppfordrer hun folk til å kontakte fosterhjemstjenesten pr telefon eller nett. – Det fine med prosessen for å bli fosterhjem, er at vi går gjennom den sammen, sier hun. Foto: Charlotte Wiig.

Hun oppfordrer både familier og enslige, barnløse og de som har voksne barn til å kjenne etter om dette kan være riktig tidspunkt for å ta et viktig samfunnsansvar.
– Jeg håper folk starter prosessen nå. Vi har ikke tid til å vente!

Liv Ingjerd understreker at ingen trenger å ha bestemt seg før de tar kontakt. Heller ikke for å gå forberedende kurs.
– Vi kan starte med en samtale på Facetime eller over telefon. Det er det som er så bra med denne prosessen: vi går gjennom den sammen!

Mens vi venter på at vanlige informasjonsmøter og PRIDE-kurs kan arrangeres igjen, kan du delta på webinar eller klikke deg rundt i vårt interaktive foreldremøte, ledet av Hilde Hummelvoll. Her møter du både fosterforeldre, -barn og eksperter fra ulike samfunnsfunksjoner.

Vi må se fremover

Liv Ingjerd understreker at hun ikke er ute etter å skape dårlig samvittighet hos folk.
– Det finnes mange familier som ikke har overskudd og kapasitet til å gjøre mer i den situasjonen vi er i nå. De har mer enn nok med hjemmeskole og -barnehage. Jeg tenker spesielt på de som har tenkt på fosterhjem en stund, eller som i disse dager ønsker å gjøre en forskjell for et barn – eller søsken. Det er stort behov for fosterhjem for søsken!

Store hendelser, som trusselen fra koronaviruset, får oss gjerne til å stoppe opp.
– Mange tenker kanskje «kan jeg gjøre noe mer meningsfylt med livet mitt, ta andre valg, gjøre livet enda mer meningsfylt?». Å bli fosterhjem krever ekstra av oss, men jeg håper flere vil finne ut om de kan bidra, sier Liv Ingjerd.

– Frykten og usikkerheten må ikke gjøre oss så handlingslammet at vi ikke klarer å se fremover. Vi kan bidra for de barna som nå venter på fosterhjem – for det er alltid behov for det. 

Liv Ingjerd Thoresen Helle, rådgiver og fostermor

Selv har Liv Ingjerd Thoresen Helle aldri vært i tvil om det var riktig å bli fostermor.
– Jeg ville tatt det samme valget på nytt. Uten tvil. Det er et meningsfullt liv!

Liv Ingjerd Thoresen Helle

BEKYMRET: Barn som venter på fosterhjem blir ekstra sårbare når vi alle skal holde oss hjemme mest mulig, og ventetiden kan bli lang. Vi må ikke glemme de sårbare barna i disse «koronatider», oppfordrer fosterhjemsrådgiver, Liv Ingjerd Thoresen Helle. Foto: Charlotte Wiig.