Regionalt samisk kompetansesenter (RESAK) skal styrke og utvikle et likeverdig behandlingstilbud til den samiske befolkningen innen det statlige barne- og familievernet i Bufetat, region nord.
Vi på kompetansesenteret jobber for å ivareta samiske barn, unge og familier og deres kulturelle bakgrunn i deres møte med det statlige barnevernet og familievernet. Vi skal være ledende i fagutviklingen med familierelaterte utfordringer i de samiske samfunnene, samt være medspiller i Bufetats arbeid med andre etniske minoriteter og flerkulturelle miljøer.
Hva kan RESAK bistå med?
- Utvikling tjenester og tilbud til den samiske befolkningen ved å tilpasse behandlingsopplegget til samiske klienters kulturelle og språklige bakgrunn.
- Utarbeide metoder som ivaretar det i kulturelle perspektivet og regionens demografiske forhold
- Opplæring og støtte til enheter i Bufetat med ansvar for den samiske befolkningen.
- Forsknings- og erfaringsrelatert utviklingsarbeid innenfor behandling, forståelse, og arbeidsmetoder for å ivareta kulturperspektivet.
- Undervisning, veiledning og konsultasjoner.
- Samarbeid med universiteter, høyskoler, urfolksinstitusjoner.
- Praksisplasser og hospitering.
Samisk kultur og tilhørighet
Dagens moderne samiske samfunn er i stadig endring og utvikling. De samiske samfunnene er svært ulike; fra de tradisjonelle samiske bosetningsområdene til de store byene. Dagens samiske kultur eksisterer derfor i et flerkulturelt og interetnisk spenningsfelt.Samisk tilhørighet formidles på flere måter og mange familier slites mellom norske og samiske oppdragelsesformer. Dette kan føre til usikkerhet og utrygghet i foreldrerollen.
Flerkulturelt perspektiv
Samer har i generasjoner levd i flerkulturelle samfunn. Dette gir oss ekstra perspektiv til å håndtere ulike familiesystemer, uavhengig av etnisk tilhørighet. Erfaringen brukes i alt vårt arbeid, både i behandling, veiledninger, konsultasjoner og undervisning.