Godkjenning av vigselsritualer
Hvordan søke om godkjenning?
Tros- og livssynssamfunn må være registrert hos Statsforvalteren for å kunne søke om å få godkjent vigselsritual.
Når dere er registrert av statsforvalteren, kan dere søke om godkjenning av vigselsritual. Dere kan søke om å få godkjent flere vigselsritualer.
Krav til vigselsritualet
Vigselsritualet må være i samsvar med norsk lov og alminnelige likestillingsprinsipper. Dette betyr blant annet at:
- Vigselsritualer med medgift eller mahr ikke vil bli godkjent, fordi avtaler om medgift og/eller mahr ikke er et vilkår for å inngå ekteskap etter ekteskapsloven.
- Begge parter må bli stilt de samme spørsmålene under vielsen.
- Det må fremgå at partene erklæres for rette ektefolk, etter ekteskapsloven § 11.
Det er bare det vigselsritualet som er godkjent som kan benyttes.
For å søke, må dere sende inn:
- En kortfattet søknad om at dere ønsker godkjenning av vigselsritual (det finnes per dags dato ikke søknadsskjema).
- Kopi av vigselsritualet dere ønsker å få godkjent. Dere må sende inn ritualet i sin helhet.
- Dokumentasjon på at tros-/livssynssamfunnet er registrert hos statsforvalteren (kopi av statsforvalterens vedtak om godkjenning av søknad om registrering av tros- eller livssynssamfunn).
Søknaden sender dere til Bufdir.
Vi tar kontakt hvis vi trenger ytterligere opplysninger for å kunne behandle søknaden. Hvis søknaden ikke er ferdigbehandlet i løpet av én måned, vil dere få et foreløpig svar fra oss.
Ved spørsmål, ta kontakt med Bufdir på telefon: 46616930
Etter at Bufdir har godkjent vigselsritualet, må dere sende søknad til Statsforvalteren om å få godkjent en eller flere vigslere.
Vigselsretten inntrer først etter at Statsforvalteren har godkjent vigsler(e).
Hvem har vigselsrett?
Den/de som til enhver tid er godkjent som vigsler av Statsforvalteren har vigselsrett, jf. trossamfunnsloven § 9 og forskrift om vigselsrett i tros- og livssynssamfunn § 1.
Vigselsretten opphører hvis tros- eller livssynssamfunnet oppløses eller fratas registreringen etter trossamfunnsloven § 4, se forskrift om vigselsrett i tros- og livssynssamfunn § 2.
Vigselsretten opphører når vigsleren fyller 75 år. Tros- eller livssynssamfunnet kan søke statsforvalteren om dispensasjon fra alderskravet for inntil ett år av gangen.
Tros- eller livssynssamfunnet skal gi melding til Statsforvalteren når vigsleren er uønsket som vigsler av tros- eller livssynssamfunnet, selv ønsker å fratre som vigsler, eller har meldt seg ut av tros- eller livssynssamfunnet. Melding til Statsforvalteren skal gis ved bruk av den digitale løsningen for tros- og livssynssamfunn.
Hvis vigsleren forsømmer plikter fastsatt i eller med hjemmel i ekteskapsloven, skal Statsforvalteren gi vigseleren en skriftlig advarsel og varsle tros- eller livssynssamfunnet. Statsforvalteren kan frata vigsleren vigselsretten hvis tjenesteforsømmelsen gjentas eller er særlig alvorlig.
Hvis vigsleren praktiserer nektingsgrunnene i ekteskapsloven § 13 første og andre ledd slik at kvinner og menn forskjellsbehandles, regnes dette som en tjenesteforsømmelse. Å unnlate å kontrollere om det er utstedt prøvingsattest etter ekteskapsloven § 10 regnes som en særlig alvorlig tjenesteforsømmelse.