Statusorientering fra Bufetat, region øst
Publisert

Økt etterspørsel og økt botid
Etterspørselen etter institusjonsplasser øker, og det samme gjør botiden.
Ved inngangen til uke 14 bodde det 298 barn i barneverninstitusjon i vår region. Dette er 30 flere barn enn på samme tid i fjor.
Figur 1: Antall barn i institusjon per uke, i Bufetat, region øst, 2021-2025
Samtidig ser vi at den gjennomsnittlige botiden per barn i institusjon så langt i år, har økt. Våre analyser av gjennomsnittlig botid i omsorgsinstitusjoner de siste fire årene, viser en økning fra 435 dager i 2021 til 490 dager i 2024. Årets foreløpige tall kan tyde på en ytterligere økning, men vi er forsiktige med å tolke dataene så tidlig i året.
Vi ser også at Region øst har høyere botid enn øvrige regioner. Begrunnelsene for botiden for det enkelte barn er selvsagt ulik. Vi ønsker økt samarbeid om oppfølgingen av barna, slik at barn ikke bor lenger i institusjon av forhold som skyldes systemene og aktørene rundt barna. Vi har derfor valgt botid og samarbeid om oppfølgingen av barn i institusjon som tema for kommende frokostmøte 24. april.
Økt (og endret) kapasitet
Vi legger til grunn at etterspørselen fra kommunene om institusjon og beredskapshjem fortsetter på samme nivå gjennom året. Selv med god kapasitetsutnyttelse er det derfor behov for flere plasser.
Så langt i år har det skjedd flere ting som påvirker kapasiteten vår:
- Pilotprosjektet ved Akershus ungdoms- og familiesenter, avdeling Sole, gjør at vår kapasitet har endret seg. Fra 1. april tar avdeling Sole imot tre barn og unge med store og sammensatte utfordringer, inkludert gjentakende eller alvorlig kriminalitet. Foreløpig samarbeider vi med tre kommuner i dette prosjektet, Fredrikstad, Nordre Follo og Lillestrøm. De tidligere fire akuttplassene ved Sole er erstattet andre steder.
- I mars signerte vi en rammeavtale med Stendi om ytterligere seks akuttplasser.
- Jong ungdoms- og familiesenter, avdeling Kollen, har skrittvis doblet egen kapasitet for rusbehandling i våre institusjoner, fra fire plasser i høst til åtte plasser fra midten av mars.
Ved inngangen til april har vi 112 statlige plasser og 109 private plasser i vår grunnkapasitet, 8 flere plasser enn på samme tid i fjor. Som dere ser av etterspørselen og antall barn i institusjon per nå, dekker ikke grunnkapasiteten det faktiske behovet for institusjonskapasitet. Vi arbeider, i tett samarbeid med vår overordnete myndighet, Bufdir, for å øke vår grunnkapasitet. Så skal det også sies at vi har et godt samarbeid med mange private leverandører av barneverninstitusjoner, også der hvor vi ikke har rammeavtaler per i dag.
Status - bistandsplikt
Økt kapasitet og godt samarbeid har bidratt til at vi så langt i år kun har hatt ett tilfelle der vi vurderer at vi ikke har kunnet levere forsvarlig tiltak til rett tid (planlagt tiltak i institusjon). Statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har i tillegg konkludert i én tilsynssak, og avgjort at Bufetat, region øst har brutt bistandsplikten i en sak knyttet til plassering i fosterhjem. I samme periode i fjor hadde vi registrert 30 tilfeller med egenvurderte brudd på bistandsplikten, gjeldende 13 unike barn.
Kapasitet inn i påsken
Ved inngangen til påsken er kapasiteten i tjenestetilbudet god. Av erfaring vet vi at dette kan snu raskt, og at vi ofte ser en økning i etterspørselen etter tiltak gjennom april og mai måned. Vår vurdering av risiko for at vi ikke skal klare å overholde bistandsplikten, viser per nå følgende øyeblikksbilde:
Figur 2: Risikovurdering per inngangen til april
Vi minner om at det er viktig å vurdere alternative tiltak til institusjons- eller beredskapshjemsplassering også i perioder der kapasiteten er god. Vi opprettholder vårt tilbud om å gi veiledning og oppfølging av familie-/nettverkshjem, ved ivaretakelse av barn i en akuttsituasjon. Ta kontakt, og gjerne så tidlig som mulig, for å drøfte om det kan etableres gode alternative omsorgsløsninger.
Nytt MST-team på Romerike
MST-behandling er i mange tilfeller et godt alternativ til å flytte barn ut av hjemmet. Region øst har fått i oppdrag å etablere et nytt MST-team, som et ledd i regjeringens satsing mot ungdomskriminalitet. Teamet skal etableres på Romerike, som allerede har et MST-team. Opptaksområdet skal deles mellom MST Nedre Romerike (Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog, Aurskog-Høland, Nittedal) og MST Øvre Romerike (Ullensaker, Eidsvoll, Hurdal, Nes, Gjerdrum, Nannestad). Rekruttering til det nye teamet gjennomføres nå, og det forventes å være operativt i andre halvår 2025.
Styrket kommunedialog
De regionale kommunesidene på bufdir.no er nå aktive. Her skal det være lett å finne informasjon om tjenestetilbudet vårt, relevant kontaktinformasjon og informasjon om status og endringer. Gi gjerne tilbakemelding til kommunikasjonost@bufetat.no hvis dere har innspill til sidene, eller hvis dere har ønsker om annet innhold.
Vi ønsker dessuten å styrke dialogen med våre vertskommuner til barneverninstitusjoner og omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere. Kommunene skal oppleve å få viktig informasjon på riktig tidspunkt, og vi må ha gode arenaer for løpende dialog og samarbeid. Ett av tiltakene er et vertskommunemøte med kommuner som har omsorgssentre. Invitasjon sendes ut før sommeren. Vi tar gjerne imot innspill på hvilke ønsker og behov vertskommunene har. Disse kan sendes til maren.pettersen@bufetat.no.
Vi takker for godt samarbeid i enkeltsaker, på systemnivå og i utviklingsprosjekter – og ønsker en god påske!
Med vennlig hilsen
Ingrid Pelin Berg
Regiondirektør