Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Økt satsing på forebygging gjennom tidlig innsats

Publisert

Bufetat, region nord har som følge av en nasjonal satsing fått tilført flere nye stillingsressurser for å jobbe med implementering av PMTO i kommunene. Det regionale implementeringsteamet var denne uken samlet for første gang.

Det regionale implementeringsteamet bestående av Anita Jensen, Turid Hauge, Vorin Brox Einarsen, Siv Jorid Johansen og Lars Jakobsen, skal jobbe for å innføre Parent Management Training – Oregon (PMTO) og Tidlig innsats for barn i risiko (TIBIR) i kommunene i Nord-Norge. Arbeidet skal skje i et nært samarbeid med Kristin Richardsen i Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU).

Første samling

Det regionale teamet møttes for første gang 13. og 14. mai. Formålet var å starte på utarbeidelse av en flerårsplan for implementering, samt bli godt kjent med hverandre.

Gruppebilde ved en elv
F.v. Bente Henriksen, Anita Jensen, Turid Hauge, Kristin Richardsen, Vorin Brox Einarsen, Siv Jorid Johansen og Lars Jakobsen.

Teamet skal sikre at PMTO innføres og vedlikeholdes i kommuner, slik at barn og familier skal få virksom og kunnskapsbasert hjelp tilpasset deres behov.

– Vi har i denne samlingen rettet oppmerksomheten mot oppgaver og utfordringer i implementeringsforløpet. Vi analyserte fase for fase, og basert på dette skal vi utarbeide en regional handlingsplan. I vår region må vi også planlegge for de særskilte utfordringene vi har med store avstander og små kommuner. Vi ønsker å få en så sømløs implementeringsprosess i kommunene som mulig, forteller avdelingsdirektør for stab, Bente Henriksen.

Det regionale teamet i Bufetat, region nord består av fire personer med allsidig og bred kompetanse fra blant annet kommuner, helsesykepleie og barne- og ungdomspsykiatrien. I tillegg inngår Kristin Richardsen, regionkoordinator for PMTO fra NUBU og Lars Jakobsen fra kommunikasjonsenheten i teamet.

Brennende engasjement

– Jeg brenner for å få et godt utbygget forbyggende PMTO tilbud i regionen, slik at kommunene kan tilby gode og virksomme tiltak til familier som trenger det, sier Kristin Richardsen, som har lang fartid med innføring av metodikken.

Dame ved en elv
Kristin Richardsen, regionkoordinator for PMTO (NUBU)

Innføring av metodikken i kommunene tar tid og krever en kommunal forpliktelse, gjennom blant annet å underskrive en avtale om å bli en TIBIR kommune (Tidlig innsats for barn i risiko).

Det regionale teamet må jobbe opp mot ulike nivåer i kommunene for å sikre tilstrekkelig rekruttering og opplæring av terapeuter, slik at tilbudet kan bli innført og driftet av kommunen, med bistand fra regionalt implementeringsteam. God organisering, lederforankring og kommunal forpliktelse, er en forutsetning for vellykket innføring av metodikken.

Gruppearbeid
Drøfting av implementering: Regionalt implementeringsteam.

Tavle med lapper
Alle ideer er velkomne: Gruppearbeid gjennomføres.

PMTO

Parent Management Training – Oregon er et evidensbasert foreldretreningsprogram for barn med atferdsvansker i alder 3 til 12 år. Programmet er utviklet ved forskningsinstitusjonen Oregon Social Learning Center (OSLC). Behandlingen har som mål å styrke det emosjonelle båndet og kontakten mellom foreldre og barn.

Evidensbaserte metoder har grundige krav til kvalitetssikring både av opplæring og praksis. Så lenge de forskningsbaserte komponentene opprettholdes, og en sikrer metodeintegriteten i PMTO, kan behandlingen tilpasses til den enkelte. Tilpasningene skal møte de utfordringene som kan oppstå både under behandling og implementering.

Nyttige forkortelser

NUBU: Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

TIBIR: Tidlig innsats for barn i risiko

PMTO: Parent Management Training – Oregon

OSLC: Oregon Social Learning Center