Kick-off for nasjonalt samarbeid: «Fra få til mange – sammen om veien videre»
Publisert
Etter flere nyansettelser av implementører i alle regionene i Bufetat, var det tid for den første samlingen for det nasjonale implementeringsnettverket for TIBIR og PMTO foreldreveiledning.
I to dager var implementører fra alle regioner i Bufetat i lag for å dele erfaringer, bygge nettverk og ha faglig utvikling. Ledere fra regionene var også med, samt PMTO-koordinatorer, fagansvarlig fra NUBU og representanter fra Bufdir.
Samlingen markerte starten på en ny fase for å spre kunnskapsbaserte hjelpetiltak, med fokus på å styrke samarbeidet mellom regionale team og støttefunksjoner, slik at PMTO og TIBIR kan bli godt innført i kommuner over hele landet.
Viktig å sikre god støtte til kommunene
På samlingen var det rigget for paneldebatt med Bufetat og Bufdir.
De regionale Bufetat-lederne var opptatt av å sikre en god prosess og en videre satsing på å fremme et solid fagmiljø på kunnskapsbaserte hjelpetiltak og bærekraftig implementering.
– Vi har allerede fått til mye. Vi bygger team med solid kompetanse på kunnskapsbaserte hjelpetiltak og på implementering.
Det forteller Turid Hauge, som er faglig leder for implementeringsstøttefunksjonen i Region nord.
De lokale teamene har gått fra å være få til mange. Det gir store muligheter, da det er flere til å gjøre jobben som tidligere var ivaretatt av få personer i hver region.
Det ble understreket i debatten hvor viktig det er at de regionale implementeringsteamene er lett tilgjengelige for kommunene. Dette sikrer at de får den støtten de trenger til å gjennomføre hjelpetiltak, som TIBIR og PMTO.
– Vi satser målrettet og dedikert på TIBIR og PMTO. Og med nye utvidete team har vi nå en god mulighet til å bistå kommunene i enda større grad enn tidligere. Vi kan være tettere på kommunene, ledelse, koordinatorene og de viktige TIBIR- og PMTO-utøverne, og gi implementeringsstøtte der det er behov og ønsket.
Bufdirs fagdirektør, Elise Skarsaune, var også med i debatten og løftet frem at de regionale implementeringsteamene i Bufetat vil spille en viktig rolle når kommunene skal etablere hjelpetiltak der barn bor.
Hun sa at teamene vil også være viktige når det kommer nye satsninger på andre kunnskapsbaserte tiltak.
– Men kommuner er forskjellige og har ulike muligheter for å «gjøre jobben selv». Da må vi i staten trå til med støtte og hjelp for å gi dem best mulige sjanser til å lykkes med å gjøre mer, bedre og tidligere, sa Skarsaune under paneldebatten.
Fått et større faglig nettverk
Region nord og midt har over flere år hatt et utstrakt og godt samarbeid rundt forskjellige implementeringsoppgaver.
Samlingen 10.-11. september bidro til at man nå har et enda større faglig og sosialt nettverk på tvers av regionene.
Deltakerne delte erfaringer fra sine regioner om hva som har vært suksessfullt, hvilke utfordringer de har møtt, og hva som kan være fallgruver.
Èn av disse utfordringene var blant annet de lange avstandene ut til mindre kommuner. Dette ble også tematisert under innlegg fra Region nord.
RIT Games
På kvelden var det duket for hard konkurranse, hvor de fem regionale implementeringsteamene konkurrerte om en «vandrepokal» i RIT Games.
Konkurransen besto av ulike oppgaver som testet deltakernes kjennskap til kjente landemerker og sentrale personer i de ulike regionene.
Etter et svært høyt engasjement var det RIT midt som gikk seirende ut av konkurransen.
De andre regionene ønsket revansje, og det ble besluttet at RIT Games skal bli et fast innslag på fremtidige samlinger.