Foreldreveiledning som investering i barnas fremtid
Publisert
– Foreldreveiledning er et veldig godt verktøy i møte med familier som strever, forteller Anita Jensen som er tidligere PMTO-terapeut i Hammerfest kommune. Hun er nå en del av det regionale implementeringsteamet i Bufetat.

PMTO
Parent Management Training – Oregon (PMTO) er en foreldreveiledningsmetode som hjelper foreldre med å forebygge atferdsvansker og styrker samspillet med barna sine.
Lang erfaring med PMTO
Anita Jensen har en solid bakgrunn innen forebyggende arbeid. I 14 år jobbet hun som helsesykepleier i Hammerfest kommune. 10 av de var som PMTO-terapeut og koordinator for foreldrerådgivning «Tidlig innsats for barn i risiko» (TIBIR-koordinator).
I april 2024 gikk hun over til det regionale implementeringsteamet i Bufetat, region nord. Nå bistår hun kommuner i Nord-Norge med implementering av PMTO og TIBIR-tiltak.
Da Anita begynte som PMTO-terapeut i Hammerfest kommune oppdaget hun fort hvor viktig arbeidet var.
– PMTO var et veldig godt verktøy for meg i møte med familier som strevde. Jeg så tidlig hvor nyttig det var. Metoden er konkret, systematisk og gir foreldrene praktiske verktøy de kan bruke i hverdagen. Ikke minst erfarte jeg at verktøyet var veldig virkningsfullt og at utfordringene til familiene raskt ble mindre, forteller seniorrådgiveren i Bufetat.
De første årene var Anita alene om kommunenes PMTO-arbeid. Dette gjorde det vanskelig å forankre metoden i kommunen. Få personer i kommunens ledelse hadde kjennskap til foreldreveiledningsmetoden. Hun måtte jobbe hardt for å skape forståelse for hvor viktig tiltaket var.
– Etter hvert fikk jeg en fagleder som kjente til metodikken. Sammen satt vi sammen en arbeidsgruppe for TIBIR og etablerte en styringsgruppe med kommunalsjef og virksomhetsledere. Dette var avgjørende for at vi fikk på plass flere tiltak og flere PMTO-terapeuter.
Utfordringer med implementering, hva skal til for å lykkes?
Anita peker på at manglende kjennskap til metoden og forankring i kommunens ledelse ofte er hovedutfordringen når man skal innføre eller styrke hjelpetiltak. En del kommuner er også usikre hvor de skal begynne eller hvordan de kan tilpasse tiltaket i eksisterende tjenester.
Hun mener at det er noen viktige faktorer som må være på plass for at foreldreveiledningsmetoden skal bli en varig del av kommunens hjelpetilbud.
- God forankring i alle ledd – Ledelsen i kommunen ha kjennskap til hva PMTO-foreldreveiledning er, og hvorfor det er viktig. Deretter må metoden forankres i kommunens virksomhetsplaner og lignende.
- Samarbeid mellom kommuneledere og PMTO-terapeuter – Dette sikrer god informasjonsflyt om metoden og tilpasningene til den enkelte kommunen.
- Tilgang på nok ressurser – Kommunen må avsette tid og midler til opplæring og oppfølging. I tillegg må de som jobber med metoden få nok tid til å utøve den.
- Tydelig informasjon til ansatte og innbyggere – Jo flere som vet om tilbudet, desto flere familier kan få hjelp.
– Vi ser at kommuner som tar disse punktene på alvor har større suksess med å integrere metoden i sitt hjelpetilbud, forklarer Anita.
Gode eksempler fra kommunene
Det er flere gode eksempler på kommuner som har lykkes godt med implementeringen av metoden. For eksempel har Alta kommune gjort metoden til en naturlig del av sitt forebyggende arbeid. Hammerfest og Narvik har valgt å ha PMTO-terapeuter og TIBIR-koordinatorer i fulle stillinger, noe som gir mer tid til implementering og oppfølging.
Anita forklarer at når hjelpetiltak integreres i kommunenes arbeid så oppleves det ikke som noe ekstra, men en del av et vanlig tilbud.
– Når hjelpetiltaket blir en integrert del av kommunens arbeid blir det lettere for familier å få tilgang til hjelpen de trenger. I Alta kommune ser vi for eksempel at PMTO ikke oppleves som et ekstra arbeid, men som en del av det vanlige hjelpetilbudet.
Samarbeid på tvers av tjenester
For å nå ut til flere familier, mener Anita at kommunene må være flinke til å samarbeide på tvers av tjenester. Skoler, barnehager og helsestasjoner kan spille en viktig rolle i å identifisere familier som kan ha nytte av foreldreveiledningsmetoden.
Anita forteller at hun i tillegg til å jobbe med barn og familier, veiledet ansatte i skoler og barnehager.
– I min tid som PMTO-terapeut veiledet jeg også ansatte i barnehager og skoler. Da erfarte jeg viktigheten av å jobbe sammen på tvers av tjenestene. Hjelpen blir helhetlig, og man får dannet et «lag rundt barnet».
Samarbeidet på tvers av tjenestene hjelper også med å spre informasjon om tilbudet til de som trenger det.
– Mange kommuner jobber aktivt med å informere foreldre, for eksempel gjennom foreldremøter i skoler og barnehager. Noen kommuner bruker også kommunens hjemmeside og sosiale medier for å spre informasjon, sier hun.
Bufetat skal hjelpe kommunene med implementering
Det regionale implementeringsteamet (RIT) i Bufetat ønsker å støtte kommunene i Region nord enda mer fremover. De planlegger å skape flere møteplasser og bistå kommunene tettere i implementeringen av hjelpetiltak.
Anita mener det er viktig at kommunene ser verdien av tidlig innsats. I tillegg nevner hun at kommunene har i oppvekstreformen fått et større ansvar for å sikre at barn får hjelp tidlig. Det betyr at kommunene må satse på metoder som har dokumentert effekt, slik som PMTO.
– PMTO er en kunnskapsbasert metode med dokumentert effekt. Den gir kommunene et konkret verktøy for å jobbe forebyggende, slik at flere barn får en bedre oppvekst.
– Det er en investering i framtiden. Tidlig innsats kan gjøre en stor forskjell for barna og familiene, avslutter hun.