Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Flere kommuner får tettere støtte i det forebyggende arbeidet

Publisert

Region nord styrker innsatsen for å hjelpe kommuner med å lykkes med forebyggende arbeid. Nå skal flere få opplæring og støtte, tilpasset lokale behov.

I Region nord har arbeidet med implementeringen av foreldreveiledningsprogrammet Parent Management Training – Oregon (PMTO) og det forebyggende programmet Tidlig innsats for barn i risiko (TIBIR) pågått over flere år.

Over 20 kommuner har inngått intensjonsavtaler, og nye terapeuter utdannes jevnlig. I 2025 skal 20 terapeuter sertifiseres, samtidig som en ny opplæringsrunde starter til høsten.

Seniorrådgiver hos Bufetat, region nord, Turid Hauge er en del av det regionale implemeteringsteamet (RIT) som skal hjelpe kommuner med innføringen av TIBIR og PMTO. For å lykkes med implementeringen er det viktig at kommunene får god støtte. RIT jobber derfor aktivt for å bistå kommunene.

Turid Hauge
Turid Hauge, seniorrådgiver Bufetat, region nord.

Større team gir nye muligheter

Det regionale implementeringsteamet har økt fra to til fem medarbeidere i 2024, noe som gir nye muligheter.

– Vi har nå kapasitet til å støtte kommunene enda tettere. Vi kan følge opp i faser av implementeringen som tidligere har vært utfordrende. Vi vil styre ressursene spesielt mot deler av implementeringen som er særskilt utfordrende, sier Turid.

Prioriteringene fremover er å sikre høy kvalitet på terapeutopplæringen og TIBIR-kursene, sørge for veiledning til både terapeuter og utøvere samt være en lett tilgjengelig ressurs for kommunene.

– Kommunene skal merke at vi er flere. Vi har mer ressurser og kan jobbe målrettet med å sikre god informasjon og dialog med kommunene, samt enda mer direkte implementeringsstøtte, legger hun til.

Gode tilbakemeldinger og faglig fellesskap

Det siste året har det vært flere høydepunkter. Terapeutene under opplæring gir svært gode tilbakemeldinger på kvaliteten på utdanningen, og mange opplever at de har fått styrket sin kompetanse i møtet med familier.

– Terapeutene opplever å være styrket i møte med familier med samspillsvansker, forteller Turid.

I tillegg blir det etablert faste faglige møteplasser, som "TIBIR over en kopp kaffe" med oppstart 7. mai der utøvere kan dele erfaringer og få faglig påfyll.

Bærekraftig implementering tar tid, men er verdt innsatsen

Å bygge opp en bærekraftig implementering tar tid og er utfordrende. Fra rekruttering av terapeuter til kommunene er i full drift, kan det gå flere år. Små kommuner med lange avstander møter ekstra hindringer, og noen steder er økonomien en barriere.

– Noen kommuner har dessverre måttet legge ned tilbudet på grunn av dårlig økonomi. Det er bekymringsfullt, forebyggende arbeid ikke bør velges bort. Konsekvensene for familiene og samfunnet kan bli store, både på kort og lang sikt, understreker seniorrådgiveren.

For at PMTO og TIBIR skal bli en integrert del av tjenestene, må kommunene sørge for god forankring i planer, strukturer, ressurser og rutiner.

– Kommuner som sørger for at TIBIR blir en del av kommunens forebyggende arbeid, både i planer, budsjett og rutiner. Og ikke minst, sørger for at innbyggerne vet hvordan de kan få hjelp når de trenger det, styrker implementeringen og gjør en viktig innsats.

– Vi vet at familier med behov for disse tiltakene finnes i alle kommuner. Men det må være tilrettelagt slik at terapeutene får tid og mulighet til å bruke kompetansen sin, sier Turid.

Tydelig informasjon og lokal tilpasning gir resultater

Noen kommuner har lyktes spesielt godt med å gjøre tilbudet kjent blant innbyggerne. De har sikret tydelig informasjon på nettsidene sine, etablert faste lavterskeltilbud og brukt sosiale medier aktivt. Noen har også laget informasjonsmøter for foreldre i barnehager og skoler.

RIT nord vil fremover fortsette å tilby opplæring av høy kvalitet, sikre gode faglige nettverk og møteplasser, og bistå kommunene med en bærekraftig implementering. I de kommunene der det er nødvendig med lokale tilpassinger vil vi i RIT jobbe aktivt for å hjelpe kommunene.

– Vi ønsker å være lett tilgjengelige og gi god støtte, slik at kommunene lykkes med å integrere TIBIR i sitt forebyggende arbeid. Vi vil jobbe aktivt og målrettet spesielt opp mot det vi har vurdert er særskilte utfordringer i arbeidet, avslutter Turid.