Trøndelag behandlingssenter - avdeling Moholt
Institusjon for barn og ungdom mellom 13 og 18 år. Målgruppen er ungdommer med atferdsvansker og høy risiko for videre utvikling av disse
Kort om Trøndelag behandlingssenter - avdeling Moholt
- Statlig
- Plasseringstype: Atferd §§ 6-1 og 6-2
- Kapasitet: 3 plasser
- Sted: Trondheim kommune
-
Besøksadresse: Åsvangveien 2a, Trondheim
Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Telefon: 466 17 570
Slik er det å bo hos oss
Moholt ungdomssenter ligger i Trondheim kommune i Trøndelag, ca. en halv kilometer fra Trondheim sentrum.
Uteområde ved institusjonen er tilrettelagt for uteaktiviteter som badminton, trampoline, grilling og sosialt samvær. Moholt ungdomssenter benytter seg av 2 ulike nærskoler for ungdomstrinnet. I Trondheim er det fritt skolevalg for de som skal gå på videregående, så her vil ungdommene kunne velge/søke seg inn på ønsket linje/skole i hele Trondheimsområdet.
Kommunen har et godt og variert kultur- og aktivitetstilbud. I byen finner du bl.a kino, bowling, svømmehall, treningssentre og mange idrettslag innen fotball, håndball, dans, basketball, hockey, samt mange andre idretter.
Omgivelsene rundt byen kan tilby mange fiskemuligheter, turløyper i skog og fjell, samt alpinløyper ca. 45-minutters kjøring unna.
Husmøte
Vi har ukentlige husmøter. Her deltar ungdommene og miljøpersonalet som er på jobb. Om du har saker du vil ta opp kan du levere inn disse før møtet. Møtet er en arena der alle ungdommene som bor her kan ta opp ting de synes er bra eller dårlig. På noen husmøter får vi også besøk av personer som kan mye om et tema som de vil dele med dere som bor her.
Ukeplan og døgnrytme
Ukeplanen inneholder faste rutiner som morgenmøte, måltider, lekser, AART, husmøte, fritidsaktiviteter og leggetid. Noe av dette avtales individuelt. I helgene er planene friere enn på ukedagene.
Skole og jobb
Alle som kommer til Trøndelag behandlingssenter for ungdom følger tilrettelagte dagtilbud utenfor institusjonens område, enten skolegang eller jobb/praksisplass.
Dersom du ikke går på skole, tilpasser vi dagtilbudet til dine ønsker med tanke på praksisplass. Vi har ingen faste avtaler om dette, men vi har flere samarbeidspartnere som vi ofte bruker. Om det er aktuelt lages det egne avtaler i forbindelse med praksisplass enkeltvis.
Regler
Når vi er så mange som bor sammen må vi ha noen regler som gjelder for alle, både ansatte og ungdommer.
Husregler:
• Konflikter og uenigheter løses uten bruk av vold og trusler
• Kriminelle handlinger blir ikke akseptert
• Vi tar avstand fra alle former for rus
Miljøregler:
• Ungdom og voksne tar vare på hverandre
• Samtaler om rus, kriminalitet eller vold mellom ungdommene aksepteres ikke
• Det tillates kun kontakt med venner uten rus og kriminell adferd
Lommepenger
Du får ukentlig lommepenger etter at du har vasket rommet og badet ditt.
Mobiltelefon, PC/Internett
Når du bor her får du lov til å ha din egen mobiltelefon så lenge du viser at du ikke misbruker den. Hvis du for eksempel ikke tar telefonen når du er ute, bruker den til å planlegge ting som bryter reglene våre eller den forstyrrer nattesøvnen din kan vi inndra telefonen din for en periode. Trenger du telefon for å ringe familie, advokat eller tilsyn kan personalet ringe dem og be dem ringe tilbake på din egen mobil eller ungdomstelefonen på huset.
Vi har PC som du kan benytte deg av i gitte tidsrom, i hovedsak ettermiddag og kveld på hverdager og hele dagen i helgene med unntak av under måltider og møter.
Hvis du tar med deg eget elektronisk utstyr som datamaskin, spill eller musikkanlegg er dette på eget ansvar. De samme reglene gjelder for disse som ellers, og det kan også bli inndratt for en periode om det er til hinder for at du når målene dine.
Fritid og aktiviteter
Det er rom for fritidsaktiviteter i ukeplanen, men det er noen begrensninger. Hos oss får du for eksempel mer utetid til å være sammen med venner når vi vet at vi kan stole på deg og at du holder avtaler.
Før oppholdet
I forkant av oppholdet gjennomfører leder ved institusjonen og en av psykologene i utredningsteamet et hjemmebesøk hos den enkelte ungdommen. Her får de presentert nødvendig informasjon om oppholdet og behandlingen, rettigheter og familieråd.
Under oppholdet
Foreldrene til ungdommene blir informert ved forvern, på månedlige evalueringsmøter og gjennom sitt behandlingsarbeid. En fellesnevner for alle disse er foreldrenes brukermedvirkning som en viktig del av behandlingen. Dette er tydeligst i samarbeidet mellom foreldrene og familie- og oppfølgingsteamet.
Besøk, hjemreise og kontakt
Om ungdommene kan ha besøk av venner er avhengig av hvor i behandlingsløpet de er. Når det gjelder besøk av foresatte eller slektninger gjør familie- og oppfølgingsteamet disse avtalene.
Treningsturer, hvor ungdommene besøker sine foresatte, krever at vi blir enige om regler og målsettinger som vi skriver i en treningsturkontrakt sammen med ungdommen og familien før treningsturene.
Etter oppholdet
Før ungdommene flytter fra ungdomssenteret begynner vi å forberede oss på dette. Da vil familien få støtte til å etablere samarbeid med andre der ungdommen bor, om det er behov for det. I tillegg vil treningsturene være hyppigere i forkant av hjemflytting.
Gjennom råd og veiledning skal fokus ligge på å gjøre foreldrene til den enkelte ungdommen i stand til å følge opp vedkommende etter hjemflytting, både i og utenfor hjemmet.
Familie- og oppfølgingsteamet vil etter utflytting ha ukentlig kontakt med familien de første en til to måneder, deretter vil kontakten nedtrappes etter behov. Det vil også være et oppfølgende familieråd i denne fasen. Oppfølgingsperioden varer i fire måneder og kan forlenges etter behov og avtale.
Når du bor hos oss skal du gjennom et behandlingsopplegg fordi du har vist ulike former for atferd som kan være uheldig for deg. Du får en behandlingsplan som vi hjelper deg å følge, og du må følge reglene på huset vårt, delta på AART, gå på skole eller jobbe, samt mange artige aktiviteter.
Behandlingsplan
Behandlingsplanen din lages i samarbeid mellom deg og utredningsteamet. Her står det hva du skal jobbe med mens du bor hos oss. For at planen skal bli best mulig er det viktig at du stiller opp og snakker med en psykolog slik at du får sagt hva du mener. I tillegg blir du bedt om å fylle ut noen skjemaer og svare på noen spørsmål. Dette gjøres de første ukene du bor hos oss. Senere i oppholdet kan du snakke med utredningsteamet når du selv ønsker eller har behov, om ting du tenker på, synes er vanskelig eller andre ting. For å nå målene i behandlingsplanen din får du små målsettinger å jobbe mot hver uke, og du får belønning når du klarer dette.
Hovedkontakt
Alle som bor hos oss, får tildelt en hovedkontakt i miljøteamet. Han eller hun vil være hovedkontakten din når det gjelder avtaler, målsetninger og økonomi. I tillegg får du også en kontaktperson fra pedagogisk, utrednings-, familie- og oppfølgingsteamet.
Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.
Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig:
Det er alltid ansatte til stede, både på dagtid, kveld og natt. De er her for å hjelpe ungdommene med problemene sine, støtte dem i hverdagen og gi dem den hjelpen de trenger. De som jobber her har bakgrunn som sosionomer, barnevernspedagoger, vernepleiere, rådgivere og psykologer.
For kommuner og barnevern
Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
MultifunC
Denne metoden har tre sentrale begreper; involvering, medbestemmelse og kontroll. Et grunnleggende prinsipp i MultifunC er at ungdommene skal involveres i alle områder. Med involvering mener vi at ungdommen skal involveres gjennom å få informasjon og muligheten til å si hva de mener. Med medbestemmelse menes at ungdommen skal ha reell innflytelse på de bestemmelsene som gjøres. Med kontroll menes områder hvor ungdommen ikke har medbestemmelse, i hovedsak hensyn til sikkerhet og akseptabel atferd, og direkte forbindelse med formålet med oppholdet hos oss.
Teamene på ungdomssenteret.
Ungdomssenteret har 4 team som dekker ulike arbeidsområder i behandlingstilbudet.
- Utredningsteamet har ansvar for behandlingsplaner og er det første teamet ungdommen og familien vil møte når de er i kontakt med ungdomssenteret
- Miljøteamet har ansvar for den daglige tilretteleggingen og behandlingsmiljøet ved ungdomssenteret
- Pedagogisk team er ansvarlig for kontakt med skoler og tilrettelegging av dagtilbud, enten det gjelder skole eller jobb
- Familie- og oppfølgingsteamet har ansvar for familierettet arbeid under oppholdet og oppfølging av ungdommen og familien etter at de har flyttet ut fra ungdomssenteret
Adapted Aggression Replacement Training (AART)
På Trøndelag behandlingssenter for ungdom har vi faste AART-timer tre ettermiddager i uka. AART er et program der det blir trent på sosiale ferdigheter, sinneregulering og moralsk resonnering. Ungdommene trener i gruppe sammen med to voksne. Målet er å lære seg flere sosiale ferdigheter som kan brukes som alternativ oppførsel til aggresjon, bli bedre på å se ulike vanskelige situasjoner i lys av flere perspektiv, bli bedre på å regulere egne følelser, og sammen gjør dette at man kan unngå å havne i vanskelige situasjoner.
Tegnøkonomi (forsterkningssystem)
På senteret har vi et forsterkningssystem som vi bruker for å motivere de som bor her. Dette er et system for å tilføre goder som resultat av ønsket atferd eller god oppførsel. I korte trekk går det ut på at ungdommen kan tjene opp poeng som for eksempel kan veksles inn i ting de ønsker seg.
Familieråd
I alle inntak blir det vurdert om det kan gjennomføre et familieråd så raskt som mulig. Familieråd er et tilbud hvor barnet og barnets familie og nettverk aktivt involveres i å finne gode løsninger for barnet. Her kan du lese mer om familieråd.
Handlekraft
Handlekraft handler om traumebevisst omsorg. Utgangspunktet er at barn og unge som bor på institusjon trenger hjelp til å regulere følelsene sine i trygge rammer og med gode relasjoner til omgivelsene.
Andre metoder vi jobber ut ifra:
- Analyseverktøy hentet fra Multisystemisk terapi (MST)
- Parent Management Training, Oregon (PMTO)
- Motiverende intervju (MI)
- Trygghet og sikkerhet
Statsforvalteren i Trøndelag fører tilsyn for å sikre at alle som bor på institusjon får god omsorg og behandling. Statsforvalteren skal også følge med på at gjeldende lover og regler blir fulgt. Statsforvalteren besøker institusjonen minst to ganger i året, og snakker blant annet med beboerne om hvordan de har det på institusjonen.
Om beboerne opplever at rettighetene deres ikke blir ivaretatt, kan de klage til Statsforvalteren. De som jobber på institusjonen hjelper beboerne med klagen dersom det er ønskelig.
Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.