Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Stavanger ungdomssenter, Lindøy

Stavanger ungdomssenter tar imot ungdom mellom 13 og 18 år og omfatter institusjonsavdelingene Lindøy og Våland samt avdeling for spesialiserte fosterhjem. Avdeling Lindøy har fire plasser for ungdom som er plassert etter barnevernloven §§ 3-2 og 5-1. Oppholdet på Lindøy varer i inntil ett år og blir etterfulgt av en plassering i familiehjem.

Kort om Stavanger ungdomssenter, Lindøy

  • Statlig
  • Plasseringstype: Omsorg §§ 3-2 og 5-1
  • Kapasitet: Fire plasser
  • Sted: Stavanger

Besøksadresse
Lindøy 1, 4013 Stavanger

Postadresse
Postboks 2233, 3103 Tønsberg

Telefon: 466 19 220 (vakttelefon)

E-post: janne.haugstad.bo@bufetat.no

Navn: Jeanine Svendsen

Telefon: 922 22 967

E-post: jeanine.svendsen@bufetat.no

Slik er det å bo hos oss

Lindøy ligger idyllisk til på en øy, en kort båttur fra Stavanger sentrum. Båtturen tar ca. 15 minutter.

Skole

Skoletilbudet i nærområdet er godt, både videregående skoler og ungdomsskoler befinner seg i nærheten. St. Svithun ungdomsskole er nærmeste ungdomsskole.

Møllehagen skolesenter har egen avdeling for barne- og ungdomsskoleelever på Lindøy. Det er flere videregående skoler i Stavanger:

Husene våre

Avdelingen på Lindøy består av to hus. Det ene heter Nordvik og det andre Sørvik. Vi har også et hus midt på øyen som brukes når ungdommer kommer til oss, eller når de har besøk.

Trygghet

Vi ønsker å møte deg med omsorg, åpenhet og grenser. Vårt mål er alltid å ivareta ditt daglige behov for trygghet og trivsel.

Rutiner i hverdagen

Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene til ungdommene våre. Den enkelte ungdom har rutine i hverdagen som handler om vekking, skole/jobb måltider, lekser, fritidsaktiviteter og innetid. Vi samarbeider tett med skolene, og vi vil legge til rette for gode rutiner for leksearbeid der vi kan hjelpe deg om du har behov for det.
Vi er med deg på foreldremøter på skolen. Vi samarbeider også med NAV om praksisplass i bedrift for ungdommer som ikke ønsker å gå på videregående skole.

Planer

Vi synes det er viktig at du har oversikt over hva som skal skje i tiden fremover. Derfor lager vi en plan sammen med deg. Du og hovedkontaktene lager planen sammen. Vi har jevnlig en gjennomgang av planen med deg på hva som har skjedd den siste tiden, og hva som skal skje i fremtiden.

Fritid og aktiviteter

Du skal leve mest mulig normalt når du bor her. Vi som jobber her, hjelper deg gjerne med å holde kontakt med gode venner. Vi hjelper deg også med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg, enten alene eller med noen av de andre som bor her. Vi blir med på det meste, for eksempel fotballkamper, slalåm, kino, bowling, bading, go-cart, ut i båt og annet i nærområdet. I tillegg legger vi opp til forskjellige turer i helger og ferier.

Regler

Når vi er mange som skal fungere sammen i samme hus, trenger vi regler for å ta hensyn til hverandre. Når du kommer til oss, går vi gjennom husregler med deg.

De viktigste reglene hos oss er:

  • Vi behandler hverandre med respekt
  • Det er selvfølgelig lov å bli sint og frustrert, men vi lar ikke det gå ut over hverandre
  • Trusler og vold er helt uakseptabelt
  • Det er ikke lov å bruke eller oppbevare rusmidler

Det kan være greit å vite at det er lov å røyke ute på bestemte steder. Snuse kan du bare gjøre ute eller på rommet ditt. Du får lov til å bruke mobiltelefonen din så lenge du viser at du er ansvarlig og respekterer fellesskapet. Bruker du telefonen til å kontakte personer som vi mener har en dårlig påvirkning på deg, kan vi oppfordre deg til å levere inn mobiltelefonen, for eksempel deler av døgnet. Dette gjelder også dersom du opplever å motta ubehagelige samtaler.

Kontakt med familie og nettverk

Vi på senteret opptatt av at ungdommene skal ha jevnlig kontakt med foreldre/foresatte, og vi legger til rette for et tett samarbeid med familie og nettverk. Så tidlig som mulig snakker vi med deg om å ha familieråd med familie og andre som er viktige for deg. Foreldre/foresatte kan ta kontakt med oss ved behov, og Lindøy ønsker at foresatte, familie og venner kan kommer på besøk. For eksempel legges det til rette for at familie kan delta i bursdagsfeiringer og lignende.

Reise på besøk, overnatting og ferie

Vi er opptatt av at alle beboere skal ha god kontakt med positive personer som de har hatt kontakt med før de flytter inn på huset. Du kan reise hjem til foreldre eller andre i nettverket ditt mens du er her. Vi lager i samarbeid med barnevernstjenesten en plan for hvor ofte du skal reise hjem. Hvis du vil reise til andre enn dine foresatte, kan vi gjøre en egen avtale om dette. I løpet av tiden du er her prøver vi å få til en ferietur, enten en fellestur for alle som bor her, eller en tur med deg og noen voksne.

Fire plasser

Ofte er det like mange jenter og gutter som bor på Lindøy. Ungdommene som bor hos oss bor her som regel i inntil 1 år. Noen flytter videre til fosterhjem, hvor de bor til de er 18 år eller eldre. Andre flytter hjem igjen, og andre etablerer seg i egen bopæl som ung voksen.

Før oppholdet

Vi ønsker at du får komme på besøk til huset du skal bo på før du flytter inn, eller at noen som jobber her besøker deg der du bor. Eller begge deler.

Når du kommer hit

Når du flytter inn hos oss, ønsker vi at du tar med deg klærne dine. Vi vil gå gjennom hva du har og lage en liste over hva du trenger. Det er vi som betaler for klær og vanlige toalettsaker når du bor her. Ta gjerne med noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder eller musikkanlegg. Den første tiden hos oss bruker vi til å bli kjent med deg.

Helsesjekk

Når du flytter hit ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege.

Hovedkontakter

To av oss som jobber på Lindøy, blir dine hovedkontakter. De vil ha et spesielt ansvar for deg og det som skjer når du er hos oss.

Ansvarsgruppe

Den tiden du bor på Lindøy blir det etablert en ansvarsgruppe. Der møtes du og de som står rundt deg, og som vil hjelpe deg, f.eks. barneverntjeneste, skole, foreldre/foresatte, og de to hovedkontaktene dine. Ansvarsgruppen jobber sammen for å nå de mål som handler om deg og din framtid.

Rettigheter når du bor på institusjon

Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig.

Ansatte

Det er ca. 20 voksne som arbeider her. De som jobber på Lindøy, er ganske forskjellige og med ulik bakgrunn og utdannelse. De fleste har bakgrunn som barnevernspedagoger og sosionomer. Det er også ansatte som har en annen utdannelse som sykepleiere, førskolelærere og pedagoger. Noen jobber full stilling, og noen jobber i mindre stillinger. Noen av de voksne er her flere døgn i sammenheng, mens andre er for kortere perioder.

For kommuner og barnevern

Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.

Stavanger ungdomssenter, avdeling Våland tar imot ungdom mellom 13 og 18 år, plassert etter barnevernloven §§ 3-2 og 5-1.

Vi har hovedfokus på Traumebevisst Omsorg (TBO). Det finnes ulike tilnærminger innen TBO, felles for dem alle er behovet for å ha tilstrekkelig kunnskap og forståelse om komplekse utviklingstraumer. Denne kunnskapen er helt fundamental for å klare å møte barna traumebevisst. Vi tar utgangspunkt i HandleKraft-programmet. «De tre pilarer» i Traumebevisst omsorg består av; trygghet, relasjon og regulering.

Vi jobber etter modellen Målstyrt Miljøterapi. Målsetning etter denne metoden er å systematisere og kvalitetssikre det miljøterapeutiske arbeidet ved institusjonen. Modellen har ikke begrensninger i forhold til teoretisk ståsted. Anbefalt er likevel sosialøkologisk perspektiv og læringsteori (Bronfenbrenner). Dette fokuserer på at samspill mellom barnet/ungdommen og ulike system i miljøet rundt er viktig for barns utvikling. Gjennom å jobbe på denne måten kan vi sikre mer systematisk arbeid rundt ungdommen.

Familieråd

Vi skal alltid vurdere om det kan gjennomføre et familieråd så raskt som mulig. Dette blir organisert av barnevernet. Her kan du lese mer om familieråd.

Statsforvalteren i Rogaland

fører tilsyn for å sikre at alle som bor på institusjon, får god omsorg og behandling. Statsforvalteren skal også følge med på at gjeldende lover og regler blir fulgt. Statsforvalteren besøker institusjonen minst to ganger i året og snakker blant annet med beboerne om hvordan de har det på institusjonen.

Om beboerne opplever at rettighetene deres ikke blir ivaretatt, kan de klage til Statsforvalteren. De som jobber på institusjonen, hjelper beboerne med klagen dersom det er ønskelig.

Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Henvisning om institusjon, fosterhjem, familieråd eller statlig hjelpetiltak skal kommunen sende til postmottak i Bufetat. Postmottak videresender dette til regional inntakenhet eller regional fosterhjemstjeneste i den regionen kommunen tilhører.

Søk bistand fra Bufetat

Ved spørsmål, ta kontakt med Enhet for inntak i Bufetat, region vest.