Skjoldvegen barnevernsenter
Skjoldvegen barnevernsenter befinner seg i Fana i Bergen, og er en institusjon for ungdom mellom 12 og 18 år (20) med store omsorgsbehov. Skjoldvegen har 12 plasser og er aktuell for ungdom som er plassert etter barnevernloven §§ 3-2 og 5-1.
Kort om Skjoldvegen barnevernsenter
- Statlig
- Plasseringstype: Omsorg §§ 3-2 og 5-1
- Kapasitet: 12
- Sted: Bergen
Besøksadresse:
Skjoldvegen 51/55 - 5221 Bergen
Postadresse:
Postboks 2233, 3103 Tønsberg
E-post: toril.dyngen@bufetat.no
Å bo på Skjoldvegen
12 plasser
Åtte beboere bor i hovedhuset, og 4 ungdommer bor i forskjellige boliger, noen i nærheten, andre litt lengre fra Skjoldvegen. Ofte er det like mange jenter og gutter som bor på Skjoldvegen barnevernsenter.
Når du kommer hit
Når du flyter inn på Skjoldvegen kan du ta med deg klær og personlige eiendeler. Du får det du trenger av vanlige toalettsaker. Du vil få klær som du har behov for. Rommet ditt er møblert med det du trenger, men ta gjerne med noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder eller musikkanlegg. Vi har trådløst nettverk i hele huset, slik at du kan bruke egen pc og mobil.
I starten vil vi bruke mye tid på å bli kjent med deg og finne ut hvordan du kan få det bra hos oss. De første dagene bruker vi på å vise deg rundt på eiendommen, i huset, nærområdet og skolen. Vi vil også vise deg hvordan du kommer deg til og fra skolen. Er du i jobb blir vi gjerne med deg dit.
Helsesjekk
Når du flytter hit vil vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege.
Hovedkontakter
To eller tre av oss som jobber på Skjoldvegen blir dine hovedkontakter. De vil ha et spesielt ansvar for deg mens du bor hos oss. Sammen lager du og hovedkontaktene en ukerapport fra uke til uke. Det er en plan for deg og den retningen du skal gå i. Planen handler om hvordan du og vi skal jobbe sammen for å nå målene dine.
Ansvarsgruppe
Den tiden du bor på Skjoldvegen blir det etablert en ansvarsgruppe. Der møtes du og de som står rundt deg, og som vil hjelpe deg, f.eks. barneverntjeneste, skole, foreldre/foresatte, og de to hovedkontaktene dine. Ansvarsgruppen jobber sammen for å nå de mål som handler om deg og din framtid.
Trygghet
Vi ønsker å møte deg med omsorg, åpenhet og grenser. Vårt mål er alltid å ivareta ditt daglige behov for trygghet og trivsel.
Rutiner i hverdagen
Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene til ungdommene våre. Den enkelte ungdom har rutine i hverdagen som handler om vekking, skole/jobb måltider, lekser, fritidsaktiviteter og innetid. Vi samarbeider tett med skolene, og vi vil legge til rette for gode rutiner for leksearbeid der vi kan hjelpe deg om du har behov for det.
Fritid og aktiviteter
Du skal leve mest mulig normalt når du bor her. Vi som jobber her hjelper deg gjerne med å holde kontakt med gode venner. Vi hjelper deg også med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg, enten alene eller med noen av de andre som bor her. Vi blir med på det meste, for eksempel fotballkamper, slalåm, kino, bowling, bading, go-cart, ut i båt og annet i nærområdet. I tillegg legger vi opp til forskjellige turer i helger og ferier.
Regler
Når vi er mange som skal fungere sammen i samme hus trenger vi regler for å ta hensyn til hverandre. Når du kommer til oss går vi gjennom husregler med deg.
De viktigste reglene hos oss er:
- Vi behandler hverandre med respekt
- Det er selvfølgelig lov å bli sint og frustrert, men vi lar ikke det gå ut over hverandre
- Trusler og vold er helt uakseptabelt
- Det er ikke lov å bruke eller oppbevare rusmidler
Det kan være greit å vite at det er lov å røyke ute på bestemte steder. Snuse kan du bare gjøre ute eller på rommet ditt. Du får lov til å bruke mobiltelefonen din så lenge du viser at du er ansvarlig og respekterer fellesskapet. Bruker du telefonen til å kontakte personer som vi mener har en dårlig påvirkning på deg, kan vi oppfordre deg til å levere inn mobiltelefonen, for eksempel deler av døgnet. Dette gjelder også dersom du opplever å motta ubehagelige samtaler.
Kontakt med familie og nettverk
Vi på senteret opptatt av at ungdommene skal ha jevnlig kontakt med foreldre/foresatte, og vi legger til rette for et tett samarbeid med familie og nettverk. Foreldre/foresatte kan ta kontakt med oss ved behov og Skjoldvegen ønsker at foresatte, familie og venner kan kommer på besøk. For eksempel legges det til rette for at familie kan delta i bursdagsfeiringer og lignende.
Vi ønsker også å ha kontakt med ungdommens venner og foreldre til venner. Vi synes det er viktig at vennenettverket snakker sammen og kan diskutere felles grenser og regler for ungdommen.
Reise på besøk, overnatting og ferie
Vi er opptatt av at alle beboere skal ha god kontakt med positive personer som de har hatt kontakt med før de flytte inn på huset. Du kan reise hjem til foreldre eller andre i nettverket ditt mens du er her. Vi lager i samarbeid med barnevernstjenesten en plan for hvor ofte du skal reise hjem. Hvis du vil reise til andre enn dine foresatte kan vi gjøre en egen avtale om dette. I løpet av tiden du er her prøver vi å få til en ferietur; enten en fellestur for alle som bor her, eller en tur med deg og noen voksne.
Rettigheter når du bor på institusjon