Avdelingene
Minde 1 og Minde 2
Institusjon for barn og unge mellom 8 og 18 år. Oppholdet varer inntil 1 år, etterfulgt av videre flytting til fosterhjem/spesialisert fosterhjem, tilbakeføring til hjemmet, egen boenhet eller annet.
Mindeveien 6A, 4327 Sandnes
Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Telefon: Minde 1 (barn) vakttelefon: 46619816 / Minde 2 (ungdom) vakttelefon: 46619796
E-post: janne.haugstad.bo@bufetat.no
Husene våre - avdelingene ligger i Mindeveien 8 på Austrått i Sandnes. Det er 1,5 km fra Sandnes sentrum. Det er 500 meter til nærmeste bussforbindelse, med buss til sentrum hvor buss- og togstasjonen befinner seg. Stavanger lufthavn Sola ligger 15 km fra Minde.Det er to fotballbaner innenfor fem minutters gange, og helsestudio, bowling og kino i gangavstand til Minde.
Det kan bo fire ungdommer i hvert hus. Både jenter og gutter kan bo på senteret samtidig.
Vi ønsker å møte deg med omsorg, åpenhet og grenser. Vårt mål er alltid å ivareta ditt daglige behov for trygghet og trivsel.
Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene til ungdommene våre. Den enkelte ungdom har rutine i hverdagen som handler om vekking, skole/jobb måltider, lekser, fritidsaktiviteter og innetid.
På Sandnes ungdomssenter er vi med på å legge til rette for at du skal ha et godt dagtilbud. Det er gåavstand til to ungdomskoler og sykkelavstand til tre videregående skoler. I tillegg er det god offentlig transport til flere videregående skoler i området. Disse skolene dekker allmenne og yrkesrettet studietilbud.
Vi har skolekontakter ved hver avdeling som har kontakt med skolene. De sørger for at våre ungdommer får den opplæringen de har krav på. Vi hjelper deg selvsagt med lekser når du trenger det.
Vi samarbeider også med NAV om praksisplass i bedrift for de ungdommene som ikke går på videregående skole.
Du skal leve mest mulig normalt når du bor her. Vi hjelper deg med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Dersom du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg, enten med deg alene eller med noen av de andre som bor her. Det kan for eksempel være å gå på fotballkamper, ski, kino, bowling, fjellturer, bading, go-cart, ut i kano, fisketurer og annet i nærområdet. I tillegg drar vi noen ganger på turer i helger og ferier.
Når vi er mange som skal fungere sammen i samme hus trenger vi regler for å ta hensyn til hverandre. Når du kommer til oss går vi gjennom husregler med deg.
De viktigste reglene hos oss er:
Det kan være greit å vite at det er lov å røyke ute på bestemte steder. Snuse kan du bare gjøre ute eller på rommet ditt. Du får lov til å bruke mobiltelefonen din så lenge du viser at du er ansvarlig og respekterer fellesskapet. Bruker du telefonen til å kontakte personer som vi mener har en dårlig påvirkning på deg, kan vi oppfordre deg til å levere inn mobiltelefonen, for eksempel deler av døgnet. Dette gjelder også dersom du opplever å motta ubehagelige samtaler.
Vi på senteret opptatt av at ungdommene skal ha jevnlig kontakt med foreldre/foresatte, og vi legger til rette for et tett samarbeid med familie og nettverk. Foreldre/foresatte kan ta kontakt med oss ved behov og Sandnes ungdomssenter ønsker at foresatte, familie og venner kan kommer på besøk. For eksempel legges det til rette for at familie kan delta i bursdagsfeiringer og lignende.
Vi er opptatt av at alle beboere skal ha god kontakt med positive personer som de har hatt kontakt med før de flytte inn på huset. Du kan reise hjem til foreldre eller andre i nettverket ditt mens du er her. Vi lager i samarbeid med barnevernstjenesten en plan for hvor ofte du skal reise hjem. Hvis du vil reise til andre enn dine foresatte kan vi gjøre en egen avtale om dette.
Vi er opptatt av at du skal trives best mulig. I starten vil vi bruke mye tid på å bli kjent med deg og finne ut hvordan du kan få det bra hos oss. De første dagene bruker vi på å vise deg ungdomshjemmet, nærområdet og skolen eller arbeidsplassen din.
Når du flytter hit ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege.
Når du flytter inn på Sandnes ungdomssenter kan du ta med deg klær og personlige eiendeler. Du får det du trenger av vanlige toalettsaker, og du vil få de klær som det er behov for. Rommet ditt er møblert med det du trenger av møbler, men ta gjerne med noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder eller musikkanlegg. Vi har trådløst nettverk i hele huset, der kan du bruke egen pc og mobil.
Du får hovedkontakt(er) som har hovedansvar for deg og opplegget du skal gjennomføre under oppholdet hos oss. Du og hovedkontaktene skal sammen lage en handlingsplan for deg og den retningen du skal gå i. Planen handler om hvordan du og vi skal jobbe for å nå målene for ditt opphold på Sandnes ungdomssenter. Dere lager også ukeplanen sammen.
Den tiden du bor her har du en ansvarsgruppe. Der møtes du, barneverntjenesten, foreldre eller foresatte, hovedkontakt og avdelingsleder på avdelingen. Ansvarsgruppen jobber sammen for å nå de mål som handler om deg og din framtid. Du har anledning til å ta opp egne saker.
Det er 23 ansatte tilsammen på begge husene. Minde 1 har 12 ansatte og Minde 2 har 11 ansatte. De som jobber på senteret er ganske forskjellige og med ulik bakgrunn og utdannelse. De fleste har bakgrunn som barnevernspedagoger, lærere, barne- og ungdomsarbeidere samt personer med annen relevant utdannelse/bakgrunn. Alderen varierer fra 30-60 år.
Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
Sandnes Ungdomssenter arbeider utfra en målsetting om at behandlingen skal være systematisk rettet mot det som er viktig for ungdommens atferdsproblemer og målsetting med oppholdet. Det utarbeides individuelle planer for hver enkel ungdom hva målsettingen med oppholdet skal være. Vi arbeider både med familiefungering, skole/jobb-fungering og i forhold til fritid/venner under oppholdet.
Når vi skal velge metode, tar vi utgangspunkt i:
Vi skal alltid vurdere om det kan gjennomføre et familieråd så raskt som mulig. Dette blir organisert av barnevernet. Her kan du lese mer om familieråd.
Statsforvalteren i Rogaland fører tilsyn for å sikre at alle som bor på institusjon får god omsorg og behandling. Statsforvalteren skal også følge med på at gjeldende lover og regler blir fulgt. Statsforvalteren besøker institusjonen minst to ganger i året, og snakker blant annet med beboerne om hvordan de har det på institusjonen.
Om beboerne opplever at rettighetene deres ikke blir ivaretatt, kan de klage til Statsforvalteren. De som jobber på institusjonen hjelper beboerne med klagen dersom det er ønskelig.
Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Henvisning om institusjon, fosterhjem, familieråd eller statlig hjelpetiltak skal kommunen sende til postmottak i Bufetat. Postmottak videresender dette til regional inntakenhet eller regional fosterhjemstjeneste i den regionen kommunen tilhører.
Ved spørsmål, ta kontakt med enhet for inntak i Bufetat, region vest
Minde 1 og Minde 2