Enhet for spesialiserte fosterhjem, Bufetat, region øst
Enhet for spesialiserte fosterhjem i Region øst er en enhet med ansvar for spesialiserte fosterhjem for ungdom mellom 12 og 18(20) år. Enheten har 51 fosterhjemsplasser, og tar imot ungdom etter barnevernloven §§ 3-2 og 5-1. Enheten har kontorer i Brumunddal, Ski og i Fredrikstad (Torp).
Kort om Enhet for spesialiserte fosterhjem, Bufetat, region øst
- Statlig
- Plasseringstype: Omsorg §§ 3-2 og 5-1
- Kapasitet: 51
- Sted: Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland
Enheten har 24 timers tilgjengelighet hele året for sine spesialiserte fosterhjem, besøkshjem, ungdom og deres biologiske familie.
Besøksadresser:
- Glynitveien 30, 1400 Ski
- Sundløkkaveien 73, 1659 Torp
- Strandsagveien 2D, 2383 Brumunddal
Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Telefon: 466 16 400
E-post: esf@bufetat.no
Å bo i et spesialisert fosterhjem
Bli kjent
Vi er opptatt av at du skal få en fin start på oppholdet og at skal trives best mulig i fosterhjemmet. Vi ønsker å bli kjent med deg før du skal flytte inn og det er viktig at du får bli kjent med fosterhjemmet før du skal flytte inn.
Din saksbehandler i kommunen, fosterhjemmet og fosterhjemskonsulent vil ha flere møter med i forkant av innflytting. Biologisk familie vil også være involvert i prosessen i samarbeid med deg.
Helsesjekk
Når du flytter inn i ett fosterhjem kan det være aktuelt at vi ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege (hvis du ikke allerede har gjort det der du nå bor).
Ta med
Du vil få ditt eget rom så du tar med deg klær og personlige eiendeler som du ønsker å ha på rommet ditt. Før du flytter inn vil du bli invitert sammen med fosterhjemmet for å møblere rommet du skal bo på. Vi dekker møblene som du trenger. Din barneverntjeneste vil også bidra med midler til å møblere rommet ditt.
Ta gjerne med noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder eller noe annet. Du kan bruke egen pc og mobil i samsvar med reglene i fosterhjemmet.
Biologisk familie
Vi samarbeider med din biologisk familie etter avtale med din barneverntjeneste og deg. Fosterhjemmet vil også legge til rette for at du kan opprettholde god kontakt med familien din.
Samvær og besøkshjem
Du kan reise hjem til foreldre eller andre i nettverket ditt mens du bor i fosterhjem. Vi lager sammen med deg og barneverntjenesten en plan for hvor ofte du skal reise hjem. Det kan også være aktuelt at vi engasjerer ett besøkshjem som du kan reise til i helger eller i ferier.
Plan for oppholdet. Vi vil sammen med deg og fosterhjemmet lage en plan for oppholdet i fosterhjemmet som gjør at vi kan hjelpe deg på best mulig måte. I planen vil det stå hvilke mål som du og fosterhjemmet skal jobbe med i perioden.
Døgnrytme. Alle fosterhjemmene har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper trygghet.
Skole og jobb. Når du bor i et fosterhjem skal du ha et godt dagtilbud, enten skole eller jobb hvis du er over skolepliktig alder (17 år). Vi vil hjelpe deg med dine rettigheter knyttet til skoletilbud. Vi vil også hjelpe og støtte deg med skolearbeid og hvordan du har det på skolen.
Vi samarbeider tett med aktuelle skoler, og har jevnlige samarbeidsmøter med lærer der vi får tilbakemeldinger om hvordan du klarer deg på skolen, både faglig og sosialt.
Vi samarbeider også med NAV om praksisplass i bedrift for ungdommer som ikke ønsker å gå på videregående skole.
Fritid og aktiviteter. Du skal leve mest mulig normalt når du bor i fosterhjemmet. Fosterhjemmet og vi som fosterhjemskonsulenter her hjelper deg gjerne med å kontakte venner som har god innflytelse på deg. Vi hjelper deg også med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør fosterhjemmet gjerne ting sammen med deg.
Regler. Alle fosterhjem har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Fosterhjemmet vil sammen med deg gå gjennom regler som er aktuelle i hjemmet du skal bo, bla. Hvordan det skal være på rommet ditt, innetider og annet du er opptatt av.
Du får lov til å bruke mobiltelefonen, nettbrett og pc så lenge du viser at du er ansvarlig.
Om enheten for spesialiserte fosterhjem
Spesialiserte fosterhjem tar imot barn og unge som kan ha en utfordrende og krevende væremåte, og utfordringer for store for et ordinært fosterhjem. I mange tilfeller vil plassering i et spesialiserte fosterhjem erstatte et institusjonsopphold. Ungdom med spesielle omsorgs- og behandlingsbehov medfører behov for, og krever samarbeid med andre instanser.
Spesialiserte fosterhjemmet følges opp av egne konsulenter som gir individuell veiledning og instruerer i tillegg til at familiene får støtte til oppgavene gjennom gruppesamlinger med andre spesialiserte fosterhjem.
En av de voksne er engasjert av Bufetat på heltid og inngår oppdragsavtale om godtgjørings- og øvrige betingelser. I utgangspunktet er det ønskelig at den voksne som er oppdragstaker har relevant utdanning. Tidligere erfaring som fosterforeldre, annen utdanning eller relevant erfaring, samt personlig egnethet kan kompensere for dette kravet.
Spesialiserte fosterhjem må være godkjente som fosterhjem og gjennomføre opplæring. I tillegg vil spesialiserte fosterhjemmene motta opplæring særskilt knyttet til de ulike oppdragene og blir gitt generell kunnskap på fagfeltet.
Vi skal tilby spesialiserte fosterhjem til ungdom som har vært i behandling eller under omsorg ved en av Bufetats institusjoner eller ved en privat institusjon, og som ikke kan flytte hjem eller er ikke er klar for å flytte ut til en selvstendig tilværelse.
Vår jobb er også å rekruttere og godkjenne spesialiserte fosterhjem som kan ta imot ungdom i alderen 12-18 år.
De spesialiserte fosterhjemmene skal bidra til og arbeide for at ungdommene i sin fremtid skal få et stabilt voksenliv. Det skal skje gjennom å gi god omsorg i en familieramme. De unge skal oppleve at de betyr noe og at noen er glad i dem. Ved å gi de unge muligheter for mestringsopplevelser så vil et ønsket resultatet bli en god selvfølelse og økt selvtillit.
Vi som er ansvarlige for de spesialiserte fosterhjemmene skal påse at våre hjem følger opp ungdommene på en trygg og forsvarlig måte. Derfor har vi egne konsulenter som jevnlig er i kontakt med fosterhjemmene og ungdommene.
En viktig del av fosterhjemsarbeidet er også å ha nært og godt samarbeid med ungdommens familie og nettverk. Vi samarbeider også tett med lokale skoler og læringsbedrifter, etc. for å tilby ungdommene et godt dagtilbud. Ungdom skal ha målsetting om og mulighet for å kunne delta både i skole/utdanning, arbeidsliv og det sosiale fellesskap.
Vi samarbeider også med aktører innen helse, kommunale og lokale enheter, BUPer, behandlingsintitusjoner og andre.
Ansatte ved enheten: ti konsulenter, leder, assisterende leder og kontorfaglig ansatt.
Vi er forpliktet til å gi våre spesialiserte fosterhjem tett oppfølging og veiledning. De spesialiserte fosterhjemmene får opplæring i traumesensitiv omsorg og foreldreveiledning. Vi arrangerer også temadager om spesielle eller utvalgte temaer for våre spesialiserte fosterhjem.
Kontaktperson
Hovednummer: 466 16 400
E-post: esf@bufetat.no
Kontaktpersoner
Enhetsleder: Morten Jensen
Telefon: 466 16 257
Ass. leder: Sissel Grande
Telefon: 466 16 825
Vakttelefon
Enheten har 24 timers tilgjengelighet hele året for sine spesialiserte fosterhjem, besøkshjem, ungdom og deres biologiske familie.