Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Østfold ungdoms- og familiesenter, Kurland

Østfold ungdoms- og familiesenter er en barneverninstitusjon for barn og ungdom med behov for omsorg og behandling av komplekse traumer. Avdeling Kurland er en avdeling for barn mellom 6-12 år.

Kort om Østfold ungdoms- og familiesenter, Kurland

  • Statlig
  • Plasseringstype: Omsorg §§ 3-2 og 5-1
  • Kapasitet: 4
  • Sted: Sarpsborg

Besøksadresse: Sarpsborg

Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg

Telefon: 466 16 920

E-post: ostfold.ungdoms.og.familiesenter@bufetat.no

Navn: Øivind Karlsen

Telefon: 466 16 582

E-post: oivind.karlsen@bufetat.no

Slik er det å bo hos oss

Avdelingen er tilpasset barn mellom 6 og 12 år med høyt omsorgsbehov og komplekse traumer. Planlagt oppholdstid på institusjonen er 6 til 9 måneder. Både uteområder og innemiljøet på institusjonen er spesialtilpasset målgruppen.

Målet med oppholdet er at barnet skal bli stabilisert, kartlagt og så raskt som mulig være i stand til å flytte i mindre inngripende tiltak enn institusjon, for eksempel tilbake til hjemmet, fosterfamilie, forsterkede fosterhjem, familiehjem, eller lignende.

Barna som kommer til oss kan vise ulike utviklingsforstyrrelser knyttet til regulering av følelser og handlinger. Viktige utviklingsoppgaver som språk og begrepstilegnelse, kommunikasjonsferdigheter, sosiale ferdigheter og dagliglivsferdigheter, har blitt skadelidende og forsinket i varierende grad.  De har ofte en utrygg og ambivalent tilknytning, og viser store vansker med å knytte trygge relasjoner til voksne.   

De ansatte på avdeling Kurland er svært dedikerte og engasjerte i både målgruppen og modellen vi skal bruke. Alle ansatte har minimum relevant bachelor, og mange har tilleggsutdanning og lang erfaring. Vi har ansatte av begge kjønn, og god spredning i alder. Vi har en grunnbemanning på 12miljøterapeuter i 100 prosent stilling, seks helgevakter og seks nattevakter.

Grunnbemanningnen er robust og tilsvarer 1:1-bemanning. Vi har to våkne nattevakter. I tillegg har avdelingen en avdelingsleder og en fagkonsulent som arbeider på dagtid. Vi jobber i tre-delt turnus som vil si dag, kveld og natt.

Avdelingene i Østfold ungdoms- og familiesenter ligger i byene Halden og Sarpsborg i Østfold. Avdelingene ligger i vanlige boligstrøk, med eneboliger, rekkehus og butikker i nabolagene.

Om boligen

Vi har egne rom og eget bad samt felles TV-stue og kjøkken. Vi har også et aktivitetsrom, lekerom, og avslappings- og sanserom. Vi har en stor uteplass med lekeapparater til barna.

Nærområdet vårt

Vi har kort vei til lysløyper, fotballbane, butikk og badeplass. Vi har også kort vei til Sarpsborg sentrum og sentrale fasiliteter i Sarpsborg og omegn.

Skoler

Transport

Det er ca. 50 meter til nærmeste bussholdeplass og to kilometer til togstasjon.

Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.

Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

For kommuner og barnevern

Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.

Vi kartlegger barna som kommer til oss ved bruk av ASEBA, NMT-kartlegging, nettverkskart, KATE-B og ved direkte observasjoner.

Vi som jobber på Kurland har fått opplæring i NMT og vektlegger denne modellen i vårt kunnskapsgrunnlag, sammen med utviklingspsykologiske teorier, systemteori og miljøterapi. Institusjonen skal utøve tilpasset og bevisst miljøterapi basert på den nevrosekvensielle modellen NMT, og arbeide etter traumesensitiv omsorg i tråd med kommunens tiltaksplan, og i tråd med Østfold ungdoms- og familiesenter sin målsetting og visjon «et liv verdt å leve».

Om NMT

Avdelingen jobber målrettet etter NMT (The Neuroseqential Model of Therapeutics), som er en utviklingssensitiv utrednings- og behandlingsmodell basert på nevrobiologisk vitenskap. Modellen baserer seg på bred forskningsbasert kunnskap innen feltene nevrobiologi, utviklingspsykologi, sosiologi, antropologi og stress- og traumeforskning.

Modellen er spesielt utarbeidet med tanke på å utrede traumatiserte barns funksjonsnivå gjennom en bred kartlegging for så å tilpasse behandlingen deretter. Forskningen NMT bygger på, tyder på at traumer, mangel på omsorg og relasjonsbrudd tidlig i livet, påvirker barnets utvikling både relasjonelt, emosjonelt og sosialt.

NMT er særlig egnet for barn og unge som har vært utsatt for langvarige potensielt traumatiserende opplevelser i tidlig oppvekst, som trigges i samspill og løser samspillsutfordringer med negativ og utfordrende atferd.

I NMT er god terapi og god omsorg å gi barna gjentatte opplevelser og erfaringer som henvender seg til de funksjonene i hjernen som mangler, eller er underutviklet. Når barna får mange nok erfaringer og repetisjoner, vil hjernen bygge nye nevrale nettverk som fremmer positiv endring og utvikling, og dempe stress og uro.

Institusjonen vil samarbeide tett med ulike instanser og samarbeidspartnere som plasserende kommunale barneverntjenester, skole, helse og nærmiljø og vår enhet for inntak og enhet for psykologressurser i Bufetat, region øst.

Vi tar i mot barn etter henvisning fra kommunale barneverntjenester i Innlandet og Viken, med unntak av Oslo.

Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.

Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen) skal passe på at du får god omsorg og behandling, og at vi som jobber her viser deg respekt. Statsforvalteren skal også følge med på at vi følger lover og regler. Dette kalles tilsyn. De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med deg om hvordan du har det.

Hvis du opplever at rettighetene dine ikke blir ivaretatt, kan du klage til Statsforvalteren. Vi som jobber her skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.

Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.