Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Østfold ungdoms- og familiesenter, Dal

Østfold ungdoms- og familiesenter er en barneverninstitusjon for barn og ungdom med behov for omsorg og behandling av komplekse traumer. Vårt ønske er at barna etter endt opphold hos oss, har tro på seg selv, har ønsker om fremtiden, og er rustet for videre plassering utenfor institusjon.

Kort om Østfold ungdoms- og familiesenter, Dal

  • Statlig
  • Plasseringstyper: Akutt § 4-4, Atferd §§ 6-1 og 6-2
  • Kapasitet: 1
  • Sted: Sarpsborg

Besøksadresse: Sarpsborg

Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg

Telefon: 466 16 920

E-post: ostfold.ungdoms.og.familiesenter@bufetat.no

Navn: Øivind Karlsen

Telefon: 466 16 582

E-post: oivind.karlsen@bufetat.no

Slik er det å bo hos oss

Avdelingene i Østfold ungdoms- og familiesenter ligger i byene Halden og Sarpsborg i Østfold. Avdelingene ligger i vanlige boligstrøk, med eneboliger, rekkehus og butikker i nabolagene.

Om boligen

Vi har egne rom og delt bad samt felles TV-rom og kjøkken.

Bli kjent

Vi er opptatt av at du skal trives best mulig, og få brukt tiden du er hos oss på best mulig måte. I starten vil vi derfor bruke mye tid på å bli kjent med deg og finne ut hvordan du kan få det bra hos oss. Da er vi sammen med deg, hjelper deg med å bli kjent med hverdagen på avdelingen, du møter de andre ungdommene og vi viser deg rundt i nærområdet til institusjonen, samt skolen/ arbeidsplassen du skal begynne på.

Helsesjekk

Når du flytter hit ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege.

Annet ved innflytting

Ta gjerne med noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder av venner og familie, eller noe annet. Vi har trådløst nettverk i fellesrommene, der kan du bruke egen PC og mobil.

Familieråd

Det er et møte mellom familiens eget nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets, situasjon.

Ukeplan

Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene våre. Derfor lager vi hver uke en ukeplan spesielt for deg. Vi er opptatt av at du som bor hos oss deltar på møter og aktiviteter som er felles for alle, og at du jobber for at du skal klare deg selv når du er klar for det.

Døgnrytme

Vi har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper trygghet.

Skole og jobb

Vi skal være en pådriver for at du skal få det opplæringstilbudet du har krav på. Vi skal hjelpe og motivere deg for at du skal få god læring og lite fravær på skolen. Lederen på avdelingen du bor skal sørge for at opplæringstilbudet blir best mulig tilpasset ditt behov. Din hovedkontakt kan være din «forelder» på foreldremøtene dersom foreldrene dine ikke kan eller skal være der.

Vi samarbeider med NAV om praksisplass i bedrift for ungdommer som ikke ønsker å gå på videregående skole.

Regler

Vi har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Når du kommer hit, setter vi oss ned sammen og går gjennom reglene for rommet ditt, innetider og annet du er opptatt av.

Du får lov til å bruke mobiltelefonen din, så lenge du viser at du er ansvarlig. Bruker du telefonen til å bestille rusmidler eller ta kontakt med kriminelle nettverk, kan vi ta den fra deg.

Ukelønn

Du får ukelønn etter alder og oppgaver du har gjort i løpet av uka.

Besøk

Om du vil ha besøk på rommet er det helt i orden. Dersom det er noen som ikke bor her som skal besøke deg, avtales dette med en voksen.

Fritid og aktiviteter

Du skal leve mest mulig normalt når du bor her. Vi vil hjelpe deg med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. I helgene drar vi noen ganger på utflukter i skogen, marka eller på sjøen. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg - enten alene eller med noen av de andre som bor her.

Helger og ferier

Du kan reise hjem til foreldre eller andre i nettverket ditt mens du er her. Når du flytter inn, avtaler vi sammen hvor ofte du skal reise hjem. Hvis du vil reise til andre enn foreldrene dine må vi gjøre en egen avtale om dette. I løpet av tiden du er her prøver vi å få til en ferietur; enten en fellestur for alle som bor her, eller en tur med deg og noen voksne.

Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.

Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

Hos oss er det voksne som jobber på hel- og deltid, og til forskjellige tider på døgnet. Våre ansatte skal sørge for at ungdommene har noen de kan snakke med og stole på. Vi skal sørge for at ungdommene er trygge i tiden de bor her. Våre medarbeidere er sosionomer, barnevernspedagoger, barne- og ungdomsarbeidere, lærere/førskolelærere og ansatte med yrkesrettet relevant kompetanse.

Vi skal møte ungdommene som kommer hit med omsorg, åpenhet og grenser. Det er viktig for oss å bli godt kjent med dem slik at de kan slappe av og føle seg trygg. Vårt mål for alle ungdommene som kommer hit er at de skal mestre hverdagen slik at de ikke trenger å bo på institusjon.

For kommuner og barnevern

Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.

Vi er opptatt av å tilrettelegge oppholdet til hver enkelt ungdom slik at de har en positiv hverdag bestående av en god døgnrytme, fast dagaktivitet, positive venner og aktiviteter på fritiden. Ungdommene som kommer hit er alle unike. De skal ikke føle at de kommer til et samlebånd der alle må gjennom det samme opplegget.

Før plassering

Vi jobber mye med alle involverte parter (ungdommen, familien og barnevernstjenesten) før plassering hos oss. Vår hovedmålsetting i inntaksarbeidet er å foreta gode inntak uten unødig tap av tid.

Vi er opptatt av at ungdommens brukermedvirkning skal fungere godt og at samhandlingen med kommunen er god. De fleste ungdommer som flytter til oss deltar på inntaksmøtet, hvor vedtaket og tiltaksplanen fra kommunen blir gjennomgått. Det skal sikre at ungdommene forstår hvorfor de ble plassert, samt hensikten med plasseringen og veien videre etter plassering. I de tilfeller hvor ungdommen ikke er med på dette møtet, sørger avdelingen for at dette blir gjort ved innflytting.

Vi forsøker også å plassere ungdommen i en gruppe som bidrar til utvikling og positiv endring.

Metoder vi jobber ut fra:

  • Sosial læringsteori
  • Systemorientert teori
  • Utviklingsøkologisk modell
  • Kriseteori
  • Tilknytningsteori

Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.

Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen) skal passe på at du får god omsorg og behandling, og at vi som jobber her viser deg respekt. Statsforvalteren skal også følge med på at vi følger lover og regler. Dette kalles tilsyn. De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med deg om hvordan du har det.

Hvis du opplever at rettighetene dine ikke blir ivaretatt, kan du klage til Statsforvalteren. Vi som jobber her skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.

Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.