Lierfoss ungdoms- og familiesenter, Skogtun
Lierfoss ungdoms- og familiesenter er en statlig barneverninstitusjon for ungdom mellom 13-18 (20) år. Ungdommene som kommer til Lierfoss har behov for en trygg omsorgsbase og støtte til å mestre sine utfordringer og erfaringer. For å hjelpe ungdommer som har ulike behov, arbeider institusjonen multisystemisk med ulike metoder basert på faglige anerkjente teorier.
Kort om Lierfoss ungdoms- og familiesenter, Skogtun
- Statlig
- Plasseringstype: Omsorg §§ 3-2 og 5-1
- Kapasitet: 5
- Sted: Rømskog
Besøksadresse: Rømskog
Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Telefon: 466 16 780
E-post: lierfoss.buh@bufetat.no
Slik er det å bo hos oss
Lierfoss ungdoms- og familiesenter, avdeling Skogtun ligger i naturskjønne omgivelser på Rømskog i Aurskog-Høland kommune, med vannet som nærmeste nabo. Det tar ca. 1 time og 10 minutter til Lillestrøm, og halvannen time til Oslo.
Om boligen
Avdelingen holder til i et nydelig og stort tømmerhus, hvor ungdommene har rom med eget bad. Vi har felles TV-rom og kjøkken. Vi bruker også mye tid på utendørsaktiviteter, som cross og motorsport, stisykling, fisking, turer i skog og mark, vannsport og dyrehold.
Kulturtilbud
I Aurskog-Høland bor det rundt 17.000 mennesker. I nærområdet er det et variert og godt aktivitetstilbud med blant annet fotball, svømming, håndball, motorsport og jakt og fiske.
Skoler
Vår nærmeste barneskole ligger ca. 10 minutter med bil fra Skogtun. Vår ungdomsskole og videregående skole ligger ca. 40 minutter unna.
Bli kjent med oss
Vi er opptatt av at du skal trives best mulig. I starten vil vi bruke tid på å bli kjent med deg og finne ut hvordan du kan få det bra hos oss. De første dagene bruker vi på å vise deg ungdomshjemmet, nærområdet og skolen eller arbeidsplassen din. Vi vil også gi deg informasjon om hvilke rettigheter du har når du bor på Lierfoss.
Når du kommer
Vi er opptatt av at du skal ha det bra når du kommer. Vi jobber mye med deg, og involverer deg i saker som berører deg. Du deltar også på møter som handler om deg, for eksempel ansvarsgruppemøter med barneverntjenesten, foreldre og andre vi samarbeider med.
Helsesjekk
Når du flytter hit ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege.
Ta med
Det er greit å ha med seg klær til de første dagene. Når du bor her betaler vi for klær og vanlige toalettsaker. Ta gjerne med noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder av dine venner/familie.
Vi har trådløst nettverk i fellesrommene, der kan du bruke egen pc og mobil.
Familieråd
Det er et møte mellom deg, din families nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets situasjon.
Ukeplan
Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene. Derfor lager du og din hovedkontakt en ukeplan spesielt for deg. I planen står det hvilke mål du skal jobbe for å nå hver enkelt uke. Den viser også hvordan uken blir på skole eller jobb, aktiviteter, hjemreiser, avtaler, stå opp-tider og lignende.
Døgnrytme
Vi har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper trygghet. Vi har faste tider for når vi står opp, spiser og legger oss.
Skole og jobb
Vi er opptatt av mestring, utvikling og vekst. Det betyr at du skal ha et meningsfullt dagtilbud, enten gjennom skole hvis du er i skolepliktig alder, eller gjennom jobb.
Vi samarbeider tett med skolene slik at vi kan gi deg et godt undervisningsopplegg ut i fra dine behov. Vi som jobber her er med på foreldremøter på skolen.
Vi samarbeider med NAV om praksisplass i bedrift for ungdommer som ikke går på videregående skole.
Fritid og aktiviteter
Du skal leve mest mulig normalt når du bor her. Hvis du har faste aktiviteter når du flytter hit legger vi til rette for at du skal kunne fortsette med det i ditt lokalmiljø. Vi kan også hjelpe deg med å finne samme aktivitet i lokalmiljøet rundt Lierfoss. Vi vil dessuten hjelpe deg med å holde kontakt med gode venner, dersom det er hensiktsmessig.
Ansatte hos oss kan kjøre til og fra aktiviteter. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg - enten alene eller med noen av de andre som bor her. I tillegg legger vi opp til forskjellige turer i helger og ferier.
Mobil/PC
Du får lov til å bruke mobiltelefonen din så lenge du viser at du er ansvarlig. Bruker du telefonen til å bestille rusmidler eller ta kontakt med kriminelle nettverk, kan vi ta den fra deg.
Lommepenger
Du får ukelønn hver fredag om du gjør oppgaver du har fått, for eksempel husvask eller skolearbeid.
Besøk, hjemreise og kontakt
Om du vil ha besøk/ overnatting av venner er det helt i orden. Bare avtal med en voksen om det er noen som ikke bor her som skal besøke deg.
Du kan reise hjem til foreldre eller andre i nettverket ditt mens du er her. Vi lager sammen en plan for hvor ofte du skal reise hjem. Hvis du vil reise til andre enn foreldrene dine må vi ha en egen avtale om det.
I løpet av tiden du er her prøver vi å få til en tur; enten en fellestur for alle som bor her, eller en tur med deg og noen voksne.
Regler
Vi har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Når du kommer hit setter vi oss ned sammen og går gjennom reglene våre, innetider og annet du er opptatt av.
Hver uke har alle avdelingene husmøte. På disse møtene kan du komme med forslag til ukemeny og aktiviteter. På husmøtet kan du også si hva du mener om innetider og leggetid. Ungdommene og de voksne kan også ta opp andre ting som er viktig for at man skal ha det bra sammen.
De to viktigste reglene våre er:
- Det er ikke lov å ruse seg.
- Det er ikke lov å være voldelig eller true noen med vold.
Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.
Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:
På Lierfoss er det voksne som jobber på hel- og deltid, og til forskjellige tider på døgnet. Vår jobb er å være trygge voksne som ungdommene kan snakke med og stole på. Vi er opptatt av at de som bor her er engasjert og aktiv i sin egen utvikling.
De fleste av oss som jobber på Lierfoss har bakgrunn som barnevernspedagoger, mens andre er vernepleiere, lærere, sosionomer og barne- og ungdomsarbeidere.
Omsorg og åpenhet
Vi som jobber her skal møte dere med omsorg og åpenhet. Vårt mål er at dere skal mestre hverdagen sin slik at dere en dag ikke trenger å bo på institusjon. Derfor er det viktig for oss å bli godt kjent med dere slik at dere kan slappe av og føle dere trygge. Da er det lettere for oss å hjelpe dere med utfordringene dere har.
For kommuner og barnevern
Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
På avdeling Skogtun jobber vi etter noen av NMT sine grunnleggende prinsipper, som struktur og aktiviteter. Vi har fokus på mestring, gode relasjoner, annerkjennelse og respekt. Traumesensitiv omsorg og utviklingssensitiv modell er viktige verktøy for personalets arbeid med ungdom. Her tar vi hensyn og har fokus på hvordan stress påvirker hjernens oppbygging og utvikling, og hvordan dette igjen påvirker menneskelig fungering.
Vi bruker aktivitet som endrings- og reguleringsverktøy i arbeidet med ungdommen. Reguleringsaktivitetene brukes til å regulere opp eller ned aktiveringen hos ungdommen, noe som igjen øker ungdommens mestring av omgivelsene for egen læring og utvikling. Aktivitetene tilpasses individuelt for hver ungdom ut ifra hvilke interesser, ferdigheter og utholdenhet de har. Aktiviteter kan være alt fra motorsport, stisykling, fisking, turer i skog og mark, vannsport og dyrehold.
Struktur og aktivitet er svært viktige prinsipper for å fremme utvikling hos ungdom. Strukturen skal ikke være i veien for reguleringsarbeid, men er en del av behandlingsopplegget. Strukturen skal skape forutsigbarhet og gi trygge rammer for best utvikling hos ungdommene. Regulerte ungdommer er avhengige av regulerte voksne. Dette innebærer at miljøterapeutene er bærere av strukturen og rollemodeller for ungdommen.
Før plassering
Vi jobber spesielt med familiens rolle - både før og under oppholdet på Lierfoss. Leder skal i samarbeid med ungdommens hovedkontakt ha ansvar for dette arbeidet. Når spørsmålet om en plassering hos oss dukker opp, blir hovedkontakt og de øvrige miljøarbeiderne i avdelingen tatt med på diskusjoner om veien videre.
Når det er bestemt at en ungdom skal komme til oss, kontakter institusjonen både ungdommen og familien og/eller nettverket. Vi er opptatt av å finne ut hva familien forventer av oppholdet og å involvere familien i ungdommens hverdag og utvikling.
Familieråd
Vi skal alltid vurdere om det kan gjennomføre et familieråd så raskt som mulig. Dette blir organisert av barnevernet. Her kan du lese mer om familieråd.
Under oppholdet
Familien har en sentral rolle under hele plasseringen, og vi ønsker derfor å ha et så tett samarbeid med familie og nettverk som mulig. Noen fra familien eller nettverket deltar i ansvarsgruppen som jobber med ungdommens mål og utvikling.
Skreddersyr tilbudet
Ungdommene som kommer hit, er forskjellige. De har ulike erfaringer, ulike utfordringer og ulike mål. Derfor er vi opptatt av å skreddersy tilbudet til hver enkelt. Målet vårt for ungdommene er at de etter oppholdet skal være i stand til å flytte til egen bolig, hjem til slekt og nettverk eller overføres til et lavere behandlingstilbud som familiehjem/fosterhjem.
Faglige retning
Vi jobber etter faglige retninger innen:
- Kognitiv teori
- Sosial læringsteori
- Kommunikasjons- og tilknytningsteori
Lierfoss har de senere årene utviklet seg i tråd med kompleksiteten og mangfoldet i barnevernet, som blant annet krever en sammensatt tilnærming og forståelse av ungdom og ungdommens nettverk.
Hvem vi er
Våre medarbeidere er sosionomer, barnevernspedagoger, barne- og ungdomsarbeidere, lærere/førskolelærere og ansatte med yrkesrettet relevant realkompetanse. Alle nytilsatte på Lierfoss må levere politiattest før de starter hos oss.
Vi får bistand fra psykologer som har som oppgave å bidra til å fremme god psykisk helse hos barna gjennom i veiledning, konsultasjon og undervisning av personalet.
Vi som jobber her, blir hele tiden vurdert av andre kollegaer i barnevernet og utdanningsinstitusjoner. Bare på denne måten kan være sikre på at vi gjør en god nok jobb.
Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.
Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen) skal passe på at du får god omsorg og behandling, og at vi som jobber her viser deg respekt. Statsforvalteren skal også følge med på at vi følger lover og regler. Dette kalles tilsyn. De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med deg om hvordan du har det.
Hvis du opplever at rettighetene dine ikke blir ivaretatt, kan du klage til Statsforvalteren. Vi som jobber her skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.
Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.