Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Kirkenær barnevern og omsorgssenter, barnevern

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter er et omsorgssenter for barn i alderen 12-18 år. De fleste som kommer hit har omfattende omsorgsbehov og sammensatte utfordringer. Vi har fire avdelinger for ungdom, og en avdeling med 40 spesialiserte fosterhjem.

Kort om Kirkenær barnevern- og omsorgssenter, barnevern

  • Statlig
  • Plasseringstype: Omsorg §§ 3-2 og 5-1
  • Kapasitet: 12
  • Sted: Kirkenær

Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg

Telefon: 466 16 680

E-post: kibo@bufetat.no

Navn: Marina Seigerud Moe

Telefon: 466 17 014

E-post: marina.seigerud.moe@bufetat.no

Slik er det å bo hos oss

Kirkenær barnevern og omsorgssenter ligger på Kirkenær i Grue kommune. Alle våre avdelinger er plassert rundt på Kirkenær i gang- og sykkelavstand til hverandre.

Det er kort vei til Grue barne- og ungdomsskole, kulturskole, bibliotek, kino, BUA, idrettshall, fotballbane, treningssenter og bussholdeplasser. Kongsvinger, Åsnes og Elverum har videregående skoler innen flere ulike retninger. Buss til Kongsvinger eller Elverum har avgang en gang i timen i begge retninger.

Grue kommune har fine turområder, både på Kirkenær, Namnå, Grinder, vestsiden og på Svullrya. Man kan besøke kommunens nettsider for mer informasjon over hva slags tilbud som finnes i Grue.

Om boligene

Vi har egne rom samt felles TV-rom og kjøkken. Vi har også leker, spill og diverse utstyr til fritidsaktiviteter.

Bli kjent

Vi er opptatt av at du skal trives best mulig. I starten vil vi bruke tid på å bli kjent med deg og finne ut hvordan du kan få det bra hos oss. De første dagene bruker vi på å vise deg institusjonen, nærområdet og skolen eller arbeidsplassen din.

Vi vil også gjennomføre et inntaks- og avklaringsmøte med deg for å snakke om

  • hvorfor du er plassert hos oss
  • hva slags behov du har
  • dine forventninger og krav til oss, barnevernstjenesten og andre under og etter oppholdet
  • våre forventninger til deg da du bor hos oss

Helsesjekk

Når du flytter hit ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege.

Familieråd

Familieråd er et møte mellom deg, din families nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets situasjon.

Ukeplan

Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene våre. Derfor lager vi en ukeplan spesielt for deg. Der står det hvilke mål du skal jobbe for å nå hver enkelt uke. Den viser også hvordan uka di blir med tanke på skole eller jobb, aktiviteter, hjemreiser, avtaler, stå opp-tider og lignende.

Døgnrytme

Vi har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper trygghet.

Skole og jobb

Når du bor hos skal du ha et godt dagtilbud. Det vil si at du skal gå på skole eller ha en jobb i tiden du bor her.

Vi samarbeider tett med Grue barne- og ungdomsskole, og har faste samarbeidsmøter om hvordan ungdommene som bor hos oss har det på skolen, både faglig og sosialt. Vi som jobber her deltar på foreldremøter med skolen.

Samarbeid med videregående skoler skjer ut fra den enkelte ungdommen sin skolegang- og sted.

Vi samarbeider også med NAV om praksisplass i bedrift for ungdommer som ikke ønsker å gå på videregående skole.

Fritid og aktiviteter

Du skal leve mest mulig normalt når du bor her. Vi hjelper deg med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. På området vårt har vi fine muligheter for forskjellige aktiviteter.

Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg - enten alene eller med noen av de andre som bor her.

Regler

Vi har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Når du kommer hit setter vi oss ned sammen og går gjennom reglene for rommet ditt, innetider og annet du er opptatt av.

Du får ukelønn hver fredag om du gjør oppgaver du har fått, for eksempel husvask eller skolearbeid.

Besøk, hjemreise og kontakt

Foreldre, søsken og andre er velkomne på besøk på ettermiddagene eller i helgene. Du kan ta imot besøk fra familien på avdelingen, men av hensyn til de andre ungdommene som også bor her setter vi pris på at det blir avtalt før man kommer.

Du kan også reise hjem til foreldre eller annet nettverk mens du er hos oss. Hvis du vil reise til andre enn foreldrene dine, må vi gjøre en egen avtale om dette. Ansvarsgruppen lager en plan for hvor ofte og når hver enkelt kan reise hjem.

Ferie

I løpet av tiden du er her prøver vi å få til en ferietur; enten en fellestur for alle som bor her, eller en tur med deg og noen voksne.

Samarbeid med familie og nettverk

Familien kan være barns viktigste støttespiller. Vi ønsker derfor å ha et så tett samarbeid med familie og nettverk som mulig. Noen fra familien eller nettverket deltar i en ansvargruppe, som jobber med dine mål og utvikling. Familiens betydning og viktighet skal gjenspeiles i familie- og nettverksarbeidet.

Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.

Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

Voksne

De voksne som jobber her har bred kompetanse fra ulike sosialfaglige utdanninger. Vi er mange ulike voksne, både i alder, kjønn, etnisitet og interesser. Det er viktig for oss å skape et trygt miljø for og bygge trygge relasjoner til ungdommen og deres familier.

Trygghet

Når ungdommene kommer hit skal vi møte dem med omsorg, åpenhet og trygge rammer. Sammen med ungdommen, familien deres og barneverntjenesten skal vi sette opp hvilke mål vi skal jobbe mot. På Kirkenær ønsker vi et nært og tett samarbeid med ungdommen og ungdommens familie.

Hovedkontakt

Alle ungdommene har to hovedkontakter. Sammen med ungdommen finner de mål for oppholdet.

For kommuner og barnevern

Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.

Vi bygger vårt endrings- og utviklingsarbeid på Erik Larsen og hans definisjon av miljøterapi:

«Miljøterapi er å organisere og legge til rette for forandring og utvikling».

Det miljøterapeutiske arbeidet er teoretisk forankret i forståelse av utviklingspsykologi og normalutvikling. Videre er traumesensitiv forståelse sentralt i møte med barn og familier.

I tillegg jobber avdeling Snorre og Edda etter Omsorgs- og endringsmodellen (OEM). Teoretiske pilarer i OEM er læringsteori, dialektisk filosofi og zen-buddistisk filosofi.

Psykologer

Barnevernsenteret får bistand fra Enhet for psykologressurser som har som oppgave å bidra til å fremme god psykisk helse hos barna gjennom indirekte arbeid, herunder veiledning, konsultasjon og undervisning av personalet.

Omsorgs- og endringsmodellen

Omsorgs- og endringsmodellen (OEM) bygger på dialektisk atferdsterapi og er en effektiv behandling for ungdom med komplekse emosjonelle og atferdsmessige problemer.

Arbeidet har tre hovedfaser:

  1. Innflytting og kartlegging
    • Kartlegging
    • Informasjon og avklaring av forventninger
    • Formulering av mål som tiltakene skal lede til
    • Jobbe med motivasjon og forpliktelse
  2. Utviklings- og endringsfasen
    • Ferdighetstrening i gruppe
    • Individuelt endringsarbeid
    • Generalisere ferdigheter
  3. Overgangsfasen
    • Arbeid med å sikre gode overganger etter institusjonsoppholdet
    • Styrke familie og nettverk sin evne til å støtte ungdommen

Hver enkelt ungdom skal få god oppfølging tilpasset den situasjonen de er i, og alle får et behandlingsopplegg tilpasset sine utfordringer og behov. Behandlingen foregår både individuelt og i ferdighetsgrupper.

I ferdighetstreningen vil ungdommene få hjelp til å lære seg ferdigheter de vil ha nytte av videre i livet:

  • Mindfulness / bevisst nærver handler om å være til stede her og nå og legge merke til det som skjer i og rundt deg. Først da kan du ta gode valg.
  • Å holde ut lærer deg å håndtere stressa sitasjoner og «kriser». Ingen kan gå gjennom livet uten å oppleve ubehag. Ikke gjør ting verre enn det de er.
  • I følelsesreuglering lærer ungdom hvordan de skal gjenkjenne og sette ord på følelsene sine, samt se hvordan følelser kan styre handlinger.
  • Mellommenneskelige relasjoner handler om hvordan vi får og beholder venner. Det handler også om hvordan vi kan få det som vi vil ved å spørre på en god måte, men også å si nei til ting vi ikke ønsker å være med på.
  • I finne mellomtingen lærer vi at flere kan ha rett på samme tid. Det er ikke alltid "sånn, eller sånn" - det er flere måter å løse problemer på. Dialektikk.

Ferdighetstreningen blir fulgt opp i ferdighetsgrupper, institusjonsmiljøet og gjennom individuelle samtaler.

Interessert i mer informasjon?

Les mer: Du kan lese mer om omsorgs- og endringsmodellen i våre brosjyrer om emnet. Det er laget én brosjyre med informasjon til ungdommer og én brosjyre til samarbeidspartnere.

Se også: Omsorgs- og endringsmodellen - Hva er det?

Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.

Vi har en avdeling for spesialiserte fosterhjem med 40 hjem. Ungdommene er i alderen 15-18 år. De spesialiserte fosterhjemmene kan i enkelte tilfeller ha ungdom opp til 20 år, men da som en forlengelse av eksisterende tiltak.

Målgruppen kan ha en utfordrende og krevende væremåte. Ungdom med spesielle omsorgs- og behandlingsbehov medfører behov for, og krever samarbeid med andre instanser.

De spesialiserte fosterhjemmene skal bidra til og arbeide for at ungdommene i sin fremtid skal få et stabilt voksenliv. Det skal skje gjennom å gi god omsorg i en familieramme. De unge skal oppleve at de betyr noe og at noen er glad i dem. Ved å gi de unge muligheter for mestringsopplevelser så vil et ønsket resultatet bli en god selvfølelse og økt selvtillit.

De skal ha målsetting om og mulighet for å kunne delta både i skole/utdanning, arbeidsliv og det sosiale fellesskap. Dette skal sikres gjennom veiledning fra konsulentene for spesialiserte fosterhjem.

Statsforvalteren i Innlandet (tidligere Fylkesmannen) skal passe på at du får god omsorg og behandling, og at vi som jobber her viser deg respekt. Statsforvalteren skal også følge med på at vi følger lover og regler. Dette kalles tilsyn. De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med deg om hvordan du har det.

Hvis du opplever at rettighetene dine ikke blir ivaretatt, kan du klage til Statsforvalteren. Vi som jobber her skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.

Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.