Jong ungdoms- og familiesenter, Kollen
Jong ungdoms- og familiesenter er en institusjon for ungdom mellom 13 og 18 år. Ungdommene som kommer til oss er her fordi de har alvorlige utfordringer knyttet til rus.
Kort om Jong ungdoms- og familiesenter, Kollen
- Statlig
- Plasseringstype: Atferd §§ 6-1 og 6-2
- Kapasitet: 5 plasser
- Sted: Sandvika
Besøksadresse: Tokerudkollen 31-33, 1366 Sandvika
Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Telefon: 466 16 467
Slik er det å bo hos oss
Jong ungdomshjem ligger like ved Sandvika, et sentrumsområde i Bærum kommune.
Om boligen
Vi har egne rom og delte bad. Vi har også felles stue, kjøkken, TV-rom, aktivitetsrom og studio. Vi har hage og en god del fritidsutstyr til diverse bruksområder.
Kulturtilbud
I Sandvika finner man flere aktivitetstilbud, blant annet kjøpesenter, kafé, butikk, kiosk, bakeri og kino. Vi har også i umiddelbar nærhet både idrettshall, lysløype, slalåmbakke og flotte friluftsområder.
Skoler
Skoletilbudet i nærområdet er svært godt.
- Vøyenenga skole (ca. 2,2km)
- Bjørnegård skole (ca. 1,2km)
- Holmen VGS (ca. 3,9km)
- Valler VGS (ca. 3,1km)
- Sandvika VGS (ca. 2,2km)
- Rud VGS
- Dønski VGS
- Rosenvilde VGS
- Eikeli VGS
- Nesbru VGS
- Bleiker VGS
Transport
Nærmeste bussholdeplass er Emma Hjortsvei. Det tar ca. 10 minutter å gå fra Jong.
Ukeplan
Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene. Derfor lager du sammen med ansatte en ukeplan spesielt for deg. Der står det hvilke mål du skal jobbe for å nå hver enkelt uke. Den viser også hvordan uken blir med tanke på skole eller jobb, treningsturer, aktiviteter, hjemreiser, avtaler og lignende.
Døgnrytme
Vi har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper trygghet og fordi vi vet hvor viktig det er for å kunne delta i dagaktiviteter.
Skole og jobb
En sentral del av behandlingen er at du skal ha et fast dagtilbud gjennom skole eller arbeidspraksis. Alle i skolepliktig alder skal gå på skole. Det er flere ungdomsskoler og videregående skoler i nærheten av Jong. Vi samarbeider tett med skolene, og vi som jobber her er med deg på foreldremøter på skolen.
Vi samarbeider også med Oppfølgingstjenesten (OT) om praksisplass i bedrift for ungdommer som av ulike grunner ikke kan gå på skole. Vi jobber for at du får videreført skole eller praksis til der du skal bo etter endt opphold.
Fritid og aktiviteter
Vi ønsker at du skal leve mest mulig normalt når du bor på Jong. Vi som jobber her hjelper deg gjerne med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. I og rundt Jong er det er stort aktivitetstilbud med klatring, slalåm, annen idrett, kino og turmuligheter.
Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg - enten alene eller med noen av de andre som bor her. I tillegg legger vi opp til forskjellige turer i helger og ferier.
Hjemreiser og ferie
Det er viktig at du holder kontakt med familie og nettverk mens du er på Jong, og at du får mulighet til å trene på å være rusfri der du kommer skal bo. Du vil derfor få mulighet til å reise hjem og til å være sammen med familien din i helger og ferier. Har du ikke et sted å reise til vil vi som jobber her finne på ting sammen med deg i helger og ferier.
Besøk
Det er fint at du holder kontakt med familie og nettverk mens du er på Jong, og vi syns det er hyggelig om du får besøk mens du er her. Det er viktig å avtale besøk med de voksne på forhånd.
Helger og ferier
Vi mener også at det er viktig for deg å ha mulighet til å trene på å være rusfri hjemme. Du vil derfor få mulighet til å reise hjem og til å være sammen med familien din i helger og ferier. Har du ikke et sted å reise til vil vi som jobber her finne på ting sammen med deg i helger og ferier.
Familieråd
Vi har også familieråd hos oss. Dette er et møte mellom deg, din families nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og spesielt din egen situasjon.
Samarbeid med familie og nettverk
Før du flytter inn hos oss skal du ha fått mulighet til å ha innflytelse på utforming av målsettingene med oppholdet. Disse går vi igjennom sammen i inntaksmøte, sammen med barneverntjenesten. Det er også lagt opp til et familierådmøte. Dette er et møte mellom deg, din families nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt din egen situasjon.
Hovedkontakt
Når det er bestemt at du skal flytte inn på Jong får du en hovedkontakt hos oss som er den som du jobber tettest med. Hovedkontakten følger opp kontakten med familie og nettverk, ordner avtaler til for eksempel lege eller tannlege, følger opp handlingsplanen din, og ordner med avtaler i forbindelse med hjemmebesøk og ferier.
Når du kommer hit
Vi er opptatt av at du skal trives best mulig her hos oss. I starten vil vi bruke mye tid på å bli kjent med deg og finne ut hvordan du kan få det bra hos oss. De første dagene bruker vi på å vise deg rundt på Jong, i nærområdet og på skolen eller praksisplassen din.
Når du kommer hit blir du tatt i mot av hovedkontakten din. Vi registrerer hva du har med deg av personlige eiendeler og går gjennom ulike regler og avtaler som gjelder når du bor hos oss. Om du har spørsmål så svarer vi selvfølgelig på det du måtte lure på, enten det gjelder selv oppholdet hos oss eller du lurer på hva slags fritidsaktiviteter som finnes i området.
Behandlingsplan
Vi lager en handlingsplan sammen med deg når du flytter inn. Dette arbeidet deltar du i gjennom hele oppholdet, men graden av deltagelse varierer fra ungdom til ungdom. Det viktigste under oppholdet er at du får si hva du mener til de voksne, slik at du får noe igjen for tiden din og opplever at du blir hørt og dine behov blir tatt hensyn til.
Helsesjekk
Når du flytter inn ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne hos tannlege også. Som en del av behandlingen vil vi ta hyppige urinprøver gjennom hele perioden du er hos oss.
Ta med
Du kan ta med deg dine egne klær, og noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder og bøker. Har du en spesiell fritidsinteresse som f.eks. musikk, foto, skikjøring, klatring osv. og har eget utstyr du bruker til dette så ta det med. Gjenstander med russymboler er ikke tillatt hos oss. Vi gir deg vanlige toalettsaker.
Regler og besøk
Vi har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Når du kommer hit setter vi oss ned sammen og går gjennom trivselsreglene på Jong. Det vil si vi har regler for når du skal rydde på rommet ditt, innetider og når det er greit å bruke PC og mobil og annet du er opptatt av.
Vi syns det er hyggelig om du får besøk av venner og familie. Besøk må avtales med de voksne på forhånd.
Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.
Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:
De fleste av oss som jobber på Jong har bakgrunn som barnevernspedagoger og sosionomer. Vi skal være trygge voksne som du kan stole på og ha tillit til.
Vår jobb er å styrke din egen forståelse av utfordringene du har med rus, og øke mulighetene dine til å ta gode valg for fremtiden. Det gjør vi gjennom å møte deg med respekt og forståelse. Gjennom samarbeid og åpenhet skal vi sammen finne bedre løsninger for å mestre en hverdag uten rus.
For kommuner og barnevern
Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
Tilpasset tilbud
Jong sitt verdisyn bygger på Bufetats verdier om respekt, åpenhet og deltakelse. Vi skal se ungdommen og ungdommens rus- og atferdsuttrykk i sammenheng med deres sosiale nettverk og miljø. Vi jobber for å styrke ungdommens egen forståelse av vanskene og øke deres mulighet til å ta gode valg for fremtiden. Det gjør vi gjennom å møte ungdommen og ungdommens familie og nettverk med respekt og forståelse.
Gjennom samarbeid og åpenhet skal vi sammen finne bedre løsninger for å takle utfordringer knyttet til atferdsuttrykk og rusproblematikk. Dette gjør vi blant annet ved at ungdommen er med i utforming av sin egen hverdag og hyppige møtepunkter med familie og barneverntjeneste.
Metoder vi jobber ut fra
Når vi jobber med ungdommene bruker vi Læringsbasert rusbehandling (LBR).
Metoden er en målrettet og resultatorientert metode som kan deles inn i tre nivåer:
- Ungdommen får poeng for rusfrihet. Disse poengene kan brukes til «kjøp» av goder og tjenester
- Ungdommen får umiddelbart, og på forhånd definert et gode, hver gang han/hun avgir en negativ rusprøve
- Ungdommene avgir hyppige urinprøver gjennom hele oppholdet
Vi benytter oss også av Funksjonsanalysen (FAK) for å identifisere foranledninger og konsekvenser som henger sammen med rusmisbruket. Målet med analysen er at ungdommene skal ha kjennskap til eget rusmønster og egne mønster knyttet til rusfrihet.
I vårt faglige arbeid med ungdommen tar vi også utgangspunkt i sosialøkologisk teori og familieterapeutiske metoder. Kognitiv adferdsterapi en naturlig del av LBR.
Jong ungdoms-og familiesenter har et eget regionalt ressursmiljø for rus. Dette ressursmiljøet er et tilbud til barnevernstiltak som leverer tjenester på vegne av Bufetat, region øst.
Bakgrunn
Det er ikke uvanlig at ungdommer på barnevernsinstitusjoner bruker ulike former for rusmidler. Dette gjelder innen alle målgrupper, og er ikke knyttet kun til målgruppe alvorlige atferdsvansker og rusvansker. Flere tilfeller av brudd i behandlingsforløp, og dermed uønsket flytting, begrunnes i rusvansker hos ungdommen.
Regionalt ressursmiljø rus i barnevernstiltak tilbyr opplæring og veiledning for forebygging- og håndtering av rusbruk hos barn og unge i regionens barneverntiltak. Tilbudet gjelder alle tiltak i regionen som utfører tjenester på vegne av Bufetat uavhengig av eierstruktur (statlige/ideelle/private).
Jong ungdoms- og familiesenter tilbyr i dag Læringsbasert rusbehandling (LBR) for ungdom. Gjennom dette behandlingstilbudet har enheten opparbeidet kompetanse på rus og rustrender gjennom bl.a. systematisk urinprøvekontroll over flere år.
Enheten har medvirket til økt forståelse innen rusbruk hos unge og hva som skal til av metodisk arbeid, rammer og struktur for å kunne gi forsvarlig omsorg og et godt behandlingstilbud til barn og unge som ruser seg. Videre hvordan samarbeid med familie og hjemmebaserte tiltak kan redusere oppholdstid på institusjon og legge et godt utgangspunkt for videre positiv utvikling. Denne kunnskapen vil gjennom etablering av ressursmiljøet kunne formidles videre til andre tiltak i Bufetat, region øst.
Dette bidrar vi med
- Tilrettelagt og behovsbasert opplæring av personal lokalt
- Saksveiledning opp mot beskrevet utfordring i enkeltsaker
Regionalt ressursmiljø rus i barnevernstiltak skal være en lett tilgjengelig tjeneste hvor det skal være en lav terskel for å kontakte. Selve tjenesten er gratis, men oppdragsgiver dekker selv egne kostnader.
Våre mål
- Øke kompetansen på forebygging- og håndtering av rusmiddelbruk ved regionens enheter og slik øke kvaliteten i tjenestene
- Redusere utvikling av rusproblematikk hos ungdom i barneverntiltak (institusjon, fosterhjem, mm.)
- Redusere utilsiktet flytting/brudd/replassering som begrunnes i rusbruk og atferdsutfordringer knyttet til rusbruk hos barnet/ungdommen
Våre oppgaver
- Samle, utvikle og gjøre tilgjengelig kunnskap vedr. rus og rusbruk blant barn og unge
- Være oppdatert på forskning på feltet og bistå i overføring av dette til praksis i institusjoner og andre tiltak
- Opplæring og veiledning av andre institusjoner/tiltak, samt bistå med veiledning i konkrete saker, under følgende overskrifter:
- forebygge, avdekke og håndtere rus
- gjenkjenne russymptomer hos personer
- gjenkjenne russymptomer i bomiljøet
- forebygge, avdekke og håndtere rustriggere
- strukturelle og metodiske tilnærminger
- øke kunnskap om tilleggsproblematikk til rus
- videreutvikle og utarbeide kurskomponenter som omhandler rus
- bidra til bevisstgjøring av grensen mellom aldersadekvat atferd og bekymringsfull rusatferd
- Løfte problemstillinger som avdekkes og peke på mangler ved kunnskap og kvalitet i tjenesten
- Etablere strukturert samarbeid med relevante kunnskapsmiljøer, brukerorganisasjoner og miljøer fra andre sektorer og forvaltningsnivå
Før plassering
Jong jobber med familiens rolle - både før, under og etter oppholdet. Før innsøking skal MST ha blitt forsøkt eller vurdert som ikke hensiktsmessig.
Før oppholdet
I starten er det viktig å ha et godt samarbeid med barneverntjenesten, ungdommens foreldre og nettverk for at vi skal kunne gi et godt behandlingstilbud. Ungdommene som får behandling på Jong må gjennom en kartlegging (Baseline) for å finne ut omfanget av rusmisbruket, og ungdommens styrker og behov.
Under oppholdet
Familien er en viktig støttespiller i perioden ungdommen bor på Jong. Vi ønsker derfor å ha et så tett samarbeid med familie og nettverk som mulig. Vi har utvidede behandlingsmøter på jevnlig basis. I dette møtet deltar ungdommen sammen med sine foreldre/foresatte og barneverntjenesten. I det utvidede behandlingsmøtet jobber vi sammen for å evaluere og oppnå målene i behandlingsplanen.
Vi ønsker at ungdommene, der det er mulig, skal få hyppige treningsturer hjem til familien/foresatte for å trene på samspillet med familien og være sammen med venner som har god innvirkning.
En viktig del av behandlingen er ukentlige behandlingssamtaler med en særkontakt for å analysere ulike episoder og hendelser som har skjedd. Samtalen brukes også til å gå gjennom behandlingsplanen og evaluere ungdommens utvikling.
Vi forventer at ungdommene har et dagtilbud som skole, praksisplass og andre aktiviteter i tiden de bor på Jong.
Etter oppholdet
Før utskrivning fra Jong må ungdommen gjennom ny kartlegging for at barneverntjenesten kan gi riktig hjelp og videre oppfølging. Om ønskelig deltar Jong på møter med familien og barnevernstjenesten en periode etter avsluttet opphold.
Det er viktig at planlagte familieråd gjennomføres. Dette blir organisert av barnevernet. Her kan du lese mer om familieråd. Vi anbefaler også MST som behandlingsmetode etter utskrivning. MST er en hjemmebasert behandlingsmetode for familier med ungdom.
Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.
Statsforvalteren i Oslo og Viken fører tilsyn for å sikre at alle som bor på institusjon får god omsorg og behandling. Statsforvalteren skal også følge med på at gjeldende lover og regler blir fulgt. Statsforvalteren besøker institusjonen minst to ganger i året, og snakker blant annet med beboerne om hvordan de har det på institusjonen.
Om beboerne opplever at rettighetene deres ikke blir ivaretatt, kan de klage til Statsforvalteren. De som jobber på institusjonen hjelper beboerne med klagen dersom det er ønskelig.
Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.