Bergen akuttsenter, Toppe
Bergen akuttsenter omfatter de to institusjonsavdelingene Nattland og Toppe samt avdeling Bergen og Førde Beredskapshjem. Avdeling Toppe har plass til fem ungdommer mellom 13 og 18 år som trenger trygge rammer og voksne som er til stede for dem. De fleste ungdommene bor på Toppe i fire til åtte uker og er plassert etter barnevernloven § 4-4.
Bergen akuttsenter, Toppe
- Statlig
- : Akutt § 4-4
- : 5+1 plasser
- : Mjølkeråen
Besøksadresse
Skinflorbakkane 12, 5136 Mjølkeråen
Postadresse
Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Slik er det å bo hos oss
Boligen ligger på Toppe i Mjølkeråen, med skogen og naturen som nærmeste nabo. Det er kort vei til Åsane senter og tilbudene som finnes der.
Hos oss har vi spillrom, klatrevegg, utendørs ball-binge og fine uteområder.
De første dagene
Vi vil at du skal ha det bra hos oss, og at du skal trives best mulig. De tre første dagene er du sammen med oss voksne, så du kan bli litt kjent med oss, og vi med deg. Det er viktig å bli kjent med deg for å finne ut hvordan du kan få det bra hos oss, og hvilket opplegg som kan bli best for deg. Vi gjør alltid individuelle vurderinger for hver ungdom, og bruker mye tid på å bli kjent for å kunne gjøre dette best mulig.
Døgnrytme – skole
Hverdagene på Toppe er ikke så annerledes fra andre hverdager. Vår erfaring er at det er godt for ungdommene å ha en tydelig og oversiktlig struktur på hverdagene, og dette er ofte noe som har manglet for mange i tiden før de kom til Toppe.
Vi begynner dagen med vekking og morgenstell før alle spiser frokost og ungdommene drar til skolen de går på.
Toppe har en egen skole, og alle ungdommer går enten på den skolen eller fortsetter på sin vanlige skole. Unntak kan være for ungdom i videregående som ikke har gått på skole. Noen ganger vil disse få undervisning.
Mat og måltider
På Toppe legger vi opp til at du kommer hjem til fellesmiddag etter skolen. Personalet står for matlagingen. Alle måltidene er til fastsatte tidspunkt, og personale, barn og ungdommer spiser sammen.
Ukesamtaler
Alle ungdommene får en hovedkontakt som de har ukesamtaler med. Én del av samtalen består i å kartlegge situasjonen og hva som er behovet ditt videre. Alle får tilbud om å snakke med psykolog.
Fritid og aktiviteter
Vi hjelper deg med å fortsette med fritidsaktiviteter du driver med. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg, enten alene eller med noen av de andre som bor her. Vi er med på det meste, som for eksempel fotballkamper, slalåm, kino, bowling, bading, trening osv. Hvis du har spesielle ting du liker å drive med, kan du gjerne komme med forslag til aktiviteter. Vi har også en egen avtale med et treningssenter der vi drar mye og trener sammen med ungdommer. Vi har eget treningsrom, musikkrom og klatrevegg.
Mobiltelefon og pc
Du kan ta med mobil og pc til Toppe. Etter at vi har blitt litt kjent med deg, blir det gjort en individuell vurdering av hvor mye du kan bruke disse.
Regler
Når vi er mange som skal fungere sammen i samme hus, trenger vi regler for å ta hensyn til hverandre. Når du kommer til oss, går vi gjennom husreglene sammen.
De viktigste reglene hos oss er:
- Vi behandler hverandre med respekt.
- Det er selvfølgelig lov å bli sint og frustrert, men vi lar ikke det gå ut over hverandre.
- Trusler og vold er helt uakseptabelt.
- Det er ikke lov å bruke eller oppbevare rusmidler.
Det kan være greit å vite at det er lov til å røyke utenfor på "røyketrappen".
Samarbeid med familie og nettverk
Vi vil at du skal opprettholde kontakten med nær familie og andre viktige personer i ditt nettverk under oppholdet. Vi legger til rette for besøk og samtaler på telefon. Kontakt med venner kan du også ha. Her samarbeider vi med barnevernet som kan si noe om hvem du kan ha kontakt med.
Når det gjelder hjemreise, er dette som regel ikke aktuelt i den akutte fasen. Imidlertid kan det gjøres individuelle avtaler i tråd med planer fra barneverntjenesten og familien, der dette er ønskelig ut fra målsetting med oppholdet.
Permisjon
På Toppe har vi det vanligvis sånn at den første permisjonen fra avdelingen har du sammen med en voksen, før du får permisjoner på egenhånd. Ofte samarbeider vi tett med familiene til ungdommene og barneverntjenesten når det gjelder permisjoner.
5+1 plasser
På Toppe bor det opp til fem ungdommer på de to avdelingene. Både jenter og gutter kan bo her. Ungdommene som bor på Toppe, er like forskjellige som alle andre ungdommer. Det som er felles, er at de kan ha hatt en negativ utvikling, for eksempel med rusing eller kriminalitet. Bekymringen for ungdommen er såpass stor at en tenker at de trenger trygge rammer en stund for å kunne klare å snu den negative utviklingen.
Når du kommer hit
Siden det ofte ikke er ungdommene som kommer til oss som har bestemt at de skal komme hit, kan det være at noen ungdommer prøver å ta med rusmidler eller farlige gjenstander inn på Toppe. Vi vurderer derfor hvordan inntaket til hver enkelt ungdom skal være, og hva som er nødvendig å gjennomgå for at avdelingene skal være en trygg plass for alle, både ungdommer og personale.
Helsesjekk
Når du kommer til oss, bestiller vi en legetime til deg. Da får du ta en generell helsesjekk. Du får da muligheten til å ta opp med legen hvis det er noe som plager deg. Ofte bestiller vi time hos fastlegen din, men hvis det ikke går, så bruker vi et privat legesenter hvor vi kan få time kjapt.
Trygghet
Vår målsetting er å hjelpe deg gjennom den akutte fasen eller krisen som du befinner deg i når du plasseres her. Vårt mål er alltid å ivareta ditt daglige behov for trygghet og trivsel.
Ansatte
På Toppe jobber det 30–40 personer i forskjellige stillinger, heltid og deltid. De som jobber på Toppe, er ganske forskjellige og med ulik bakgrunn og utdannelse. De fleste har bakgrunn som barnevernspedagoger og sosionomer. Det er også ansatte som har en annen utdannelse som pedagoger, mens andre igjen har annen utdanning og erfaring. Noen jobber full stilling og er der nesten hver dag, mens noen jobber i mindre stillinger.
For kommuner og barnevern
Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
Bergen akuttsenter, avdeling Toppe har plass til 5+1 ungdommer mellom 13 og 18 år som er plassert etter barnevernloven § 4-4.
Akuttplassering
Når et barn eller en ungdom står uten omsorg eller er i fare for å bli skadet i sitt eget hjem, kan barneverntjenesten plassere barnet eller ungdommen i et beredskapshjem eller i en akuttinstitusjon. Slik jobber vi ved akuttplasseringer.
Faglig veileder for akuttarbeid i institusjon og beredskapshjem presiserer hvilke kvalitetsmål som settes for akuttarbeidet. Veilederen skal sikre en likeverdig og god praksis i akuttiltak og skape forutsigbarhet for barn, unge og deres familier, barneverntjeneste og øvrige samarbeidspartnere. Les hele veilederen her.
Familieråd
Vi skal alltid vurdere om det kan gjennomføres et familieråd så raskt som mulig. Dette blir organisert av barnevernet. Her kan du lese mer om familieråd.
Andre metoder vi jobber ut fra:
Handlekraft
Handlekraft handler om Traumebasert Omsorg. Utgangspunktet er at barn og unge som bor på institusjon, trenger hjelp til å regulere følelsene sine i trygge rammer og med gode relasjoner til omgivelsene.
Statsforvalteren i Vestland fører tilsyn for å sikre at alle som bor på institusjon får god omsorg og behandling. Statsforvalteren skal også følge med på at gjeldende lover og regler blir fulgt. Statsforvalteren besøker institusjonen fire ganger i året, og snakker blant annet med beboerne om hvordan de har det på institusjonen.
Om beboerne opplever at rettighetene deres ikke blir ivaretatt, kan de klage til Statsforvalteren. De som jobber på institusjonen, hjelper beboerne med klagen dersom det er ønskelig.
Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Henvisning om institusjon, fosterhjem, familieråd eller statlig hjelpetiltak skal kommunen sende til postmottak i Bufetat. Postmottak videresender dette til regional inntakenhet eller regional fosterhjemstjeneste i den regionen kommunen tilhører.
Ved spørsmål, ta kontakt med enhet for inntak i Bufetat, region vest.