Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Bergen akuttsenter avd. beredskapshjem

Beredskapshjem Bergen og Førde tar i mot barn og unge mellom 0 - 18 år.

Gutt holder hånden til en voksen

Kort om Bergen akuttsenter avd. beredskapshjem

  • Statlig
  • Plasseringstype: Akutt §§ 4-1 og 4-2
  • Kapasitet:
  • Sted: Bergen og Førde
Besøksadresse

Solheimsgaten 11, 5058 Bergen

Postadresse

Postboks 2233, 3103 Tønsberg

Telefon: 466 19 020

E-post: Beredskapshjemmene.vest@bufetat.no

Navn: Kari Erikstein

Telefon: 466 19 854

E-post: kari.erikstein@bufetat.no

Om beredskapshjem

Et beredskapshjem tar imot barn og ungdom som akutt trenger en familie å bo hos i en periode. Det kan være noen dager, uker eller måneder. Beredskapshjemmene utgjør en viktig del av akuttberedskapen i Bufetat. Èn voksen i beredskapshjemmet er hjemme på fulltid, og gir barnet eller ungdommen den daglige omsorgen. Beredskapshjemmet kan også ta imot søsken.

Noen ganger flytter barnet/ungdommen hjem igjen til foreldrene sine, mens andre ganger blir det bestemt at de skal flytte til et langsiktig fosterhjem eller til en institusjon. Beredskapshjemmet skal være en trygg base i påvente av at barnet kan flytte hjem igjen, eller til det rette fosterhjemmet eller den rette institusjonen er klar til å ta imot dem.

Et beredskapshjem er definert som et fosterhjem etter Lov om barneverntjenester. Beredskapshjemmet samarbeider med barneverntjenesten, foreldrene, tilsynsmyndighet, barnehage, skole med flere. Det er barneverntjenesten i kommunen som beslutter om et barn eller en ungdom på kort varsel trenger å få et nytt sted å bo. Barneverntjenestene har oppfølgingsansvar for barnet eller ungdommen og deres foreldre.

Beredskapsforeldrene får opplæring, veiledning og oppfølging av ansatte fagkonsulenter fra avdelingen.

Avdeling Beredskapshjemmene i Bergen og Førde ligger administrativt under Bergen Akuttsenter. Vi har ca. 55 beredskapshjem som ligger i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Trygghet først

Vi ønsker at barn og unge som kommer til våre beredskapshjem skal oppleve trygghet så fort som mulig og under hele oppholdet. Når et barn eller ungdom akutt flyttes til et nytt hjem, tenker vi at de er i en form for krise. Derfor legger vi vekt på å ivareta primærbehov som for eksempel mat, søvn og informasjon den første tiden. Det viktigste da er å gi barnet eller ungdommen en hverdag bestående av struktur og så mye forutsigbarhet og trygghet som mulig.

Beredskapshjemmet skal være en trygg base i en ellers vanskelig og for mange kaotisk situasjon. Vi legger vekt på verdier som respekt, tillit, engasjement og empati.

Kartlegge ungdommens behov

En annen viktig oppgave for beredskapsforeldrene er å bli kjent med barnet/ungdommen gjennom samtaler og observasjoner, og bidra til å få frem hva han/hun trenger for fremtiden.

Bidra til at ungdommen er aktiv part

Vi ønsker å legge til rette for at barnet/ungdommen er aktiv part i egen sak, og får være med å ha innflytelse i eget liv og egen fremtid. Vi tror at alle barn og unge kan utvikle seg positivt under gode omsorgsbetingelser og gjennom samhandling.