Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold, Østlund
Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold består av fire barneverninstitusjoner og en avdeling for spesialiserte fosterhjem for ungdom mellom 13 og 18/20 år. Vi har fem avdelinger lokalisert i Ås, Vestby, Sarpsborg og Fredrikstadområdet.
Kort om Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold, Østlund
- Statlig
- Plasseringstype: Atferd §§ 6-1 og 6-2
- Kapasitet: 3
- Sted: Skjeberg
Besøksadresse: Grimstadtunet 27, 1746 Skjeberg
Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg
Telefon: 466 16 592
E-post: bbao@bufetat.no
Slik er det å bo hos oss
Østlund ligger i et etablert boligområde, fire kilometer syd for Sarpsborg sentrum.
Om boligen
Vi har egne rom og delt bad, to ungdommer per bad. Vi har felles kjøkken, oppholds- og TV-rom. Vi har også utstyr til diverse frilufts- og fritidsaktiviteter.
Kulturtilbud
Vår nærmeste nabo er Skjeberg sport med fotball og BMX bane. Det er kort vei til strand med sandvolleyballbanen, minigolf og tennisbane. Det er ellers kort vei til svømmehaller, helsestudio, golfbaner, fritidsklubber, kino, frisbeegolfbaner og idrettsanlegg, butikker og kjøpesenter og friluftsområde rett i nærheten.
Hytter ved vakre Moentjern i Hærland
Vi har tilgang på et flott feriested ved behov for et avbrekk i hverdagen, søskentreff, eller foreldre som trenger overnatting i forbindelse med besøk. Der har vi tilgang på båt, kano og gode fiskemuligheter.
Skoler
Må ta skolebuss til nærskolen ca. fire kilometer. Vi har også flere videregående skoler i rimelig bussavstand:
- St. Olav VGS
- Borg VGS
- Kalnes VGS
Transport
Det er ca. 100 meter til buss og 10 km til toget.
Bli kjent. Vi er opptatt av at du skal få en fin start på oppholdet og trives best mulig. Når du flytter inn vil vi ha et inntaksmøte som du, foreldre/foresatte, din kontaktperson fra barnevernstjenesten, leder for avdelingen du flytter til og tiltaksansvarlig, vil være til stede på.
De første dagene tilrettelegger vi slik at kontaktpersonen din vil være mye sammen med deg og sørge for at du blir kjent på avdelingen og nærmiljøet i forhold til skole og fritidstilbud.
Helsesjekk. Når du flytter hit ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege. Som en del av behandlingen vil vi, kunne ta urinprøver gjennom hele perioden du er hos oss.
Ta med. Du kan ta med deg dine egne klær og noe som gjør at du trives på rommet ditt, f.eks. bilder og bøker. Hvis du har en spesiell fritidsinteresse og har eget utstyr som f.eks. musikk, ski, sykkel og annet sportsutstyr, så ta det med. Gjenstander med russymboler er ikke tillatt hos oss. Vi sørger for at du har vanlige toalett og hygienesaker.
PC/mobiltelefon. Vi har trådløst nettverk med regulerte nettider. Du kan bruke egen pc og mobil. Noen ganger må du avtale med personalet for å bruke pc, mobil eller nettbrett.
Familieråd. Det er et møte mellom deg og din familie/nettverk. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre din situasjon.
Kartlegging. I løpet av den første uken vil vi benytte oss av kartleggingsverktøyet ASEBA, ruskartlegging og trygghetskartlegging for kunne bedre planlegge behandlingen sammen med deg.
Hverdagen din
Husmøte. Dette er ungdommenes eget møte hvor dere som bor her kan si deres mening og komme med innspill til egen hverdag ved avdelingen.
Ukeplan. Den viser hvordan uka di blir med tanke på skole eller jobb, aktiviteter, hjemreiser, avtaler, møtevirksomhet og lignende. Der står det også hvilke mål du skal jobbe med hver uke. Ukeplanen lages sammen med deg.
Døgnrytme. Vi har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper nødvendig forutsigbarhet og trygghet i hverdagen, slik at du kan delta på dagaktiviteter som skole og jobb.
Skole/dagtilbud. Når du bor her, skal du ha et fast dagtilbud gjennom skole eller arbeidspraksis. Vi vil hjelpe deg med dine rettigheter knyttet til skoletilbud. Vi vil også hjelpe og støtte deg med skolearbeid, og hvordan du har det på skolen. Vi samarbeider tett med skolene, og har jevnlige samarbeidsmøter med lærerne og deltar på foreldremøter. Vi samarbeider også med Oppfølgingstjenesten dersom det blir aktuelt med praksisplass i bedrift. Hvis du ikke har skoleplass, kan vi bistå deg med å finne en praksisplass.
Fritid og aktiviteter. Vi ønsker at du skal leve mest mulig normalt når du bor hos oss. Vi hjelper deg med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Om du ikke har lyst til å gå på en fast aktivitet, gjør vi gjerne ting sammen med deg. Vi blir med på det meste, for eksempel fotball, ishockey, frisbeegolf, treningssenter, kino, bading, riding, ut i båt og annet i nærområdet. I tillegg kan vi legge opp til forskjellige turer i helger og ferier.
Regler. Vi har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Når du kommer hit setter vi oss ned sammen og går gjennom reglene for rommet ditt, innetider, samhandlingsregler og annet du er opptatt av. Vi synes at det er hyggelig at du får besøk av venner og familie. Besøk må avtales med voksne på forhånd.
Ukelønn. Du får fast ukelønn, og du har mulighet til å tjene ekstra penger ved å gjøre bestemte arbeidsoppgaver (for eksempel romvask).
Hjemreiser og ferie. Det er viktig å trene på å være hjemme. Turen hjem kaller vi treningsturer. Vi starter med helger og utvider etter hvert. Vi planlegger treningsturene sammen med deg og familien din, og alle har sine treningsoppgaver som dere øver på.
Månedlige evalueringsmøter. Under oppholdet deltar du i månedlige møter med barneverntjenesten, foreldre eller foresatte og din kontaktperson ved institusjonen. Deltakerne i møtet jobber sammen for at du skal få en best mulig utvikling mens du bor på institusjonen.
Voksne
Vi er til sammen 30 voksne fordelt på Østlund og Østheim.Vi møter dere som kommer hit med kjærlighet, åpenhet, omtanke og grenser. Det er viktig for oss å bli godt kjent med hver enkelt ungdom, slik at dere kan slappe av og føle dere trygge. Vårt mål for alle ungdommene som kommer hit er at de skal mestre hverdagen slik at de ikke trenger å bo på institusjon.
De aller fleste av oss som jobber her har bakgrunn som vernepleiere, barnevernspedagoger, sosionomer, lærere eller førskolelærere. Flere har videreutdanning som veileder og utdanning innen psykisk helsearbeid, rus, vold i nære relasjoner, sinnemestring og atferdsterapi.
Tiltaksansvarlig
Alle ungdommene som bor på Østheim og Østlund får en kontaktperson. Den personen vil ha et spesielt ansvar for oppholdet. Sammen med kontaktpersonen skal du lage en ukentlig handlingsplan, hvor dere setter opp mål som du skal nå. Kontaktpersonen skal også sørge for godt samarbeid med blant annet skolen, ungdommens familie og barneverntjenesten.
Månedlige evalueringsmøter
Under oppholdet deltar du i månedlige møter med barneverntjenesten, foreldre eller foresatte og din kontaktperson ved institusjonen. Deltakerne i møtet jobber sammen for at du skal få en best mulig utvikling mens du bor på institusjonen.
Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.
Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:
For kommuner og barnevern
Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
Før plassering
Vi jobber spesielt med familiens rolle, både før og under oppholdet. Vi har et eget familie- og oppfølgingsteam som har ansvar for dette arbeidet. Når spørsmålet om en plassering hos oss dukker opp, blir dette teamet tatt med på diskusjoner om veien videre.
I avdelingen jobber vi etter MultifunC modellen – «Multifunksjonell behandling i institusjon og nærmiljø». Ungdommene som kommer til oss har alvorlige atferdsvansker og høy risiko for negativ utvikling. Forsøk på forandring av atferdsvansker har størst sannsynlighet for å lykkes dersom det jobbes med ungdommen og på omgivelsene ungdommen lever i.
Ungdommene bor ca. seks måneder hos oss. Etter behandlingsoppholdet fortsetter vi den videre behandlingen når ungdommene har flyttet hjem. Denne oppfølgingsperioden varer i 4-5 måneder. Total behandlingstid for hver av ungdommene er ca. 10-12 måneder, fordelt på institusjonsopphold og oppfølging.
Vi legger vekt på følgende i miljøterapien:
- Involvering og samarbeid med ungdommen, familien og nettverket
- Individuelle behandlingsplaner
- Individuelle ukeplaner
- Art-grupper
- Tegnøkonomi
- Oppfølging og kjennskap til samtlige arenaer hvor ungdommen ferdes
Ungdommene som kommer til oss får hjelp til å utvikle tilstrekkelige ferdigheter til å fungere i samfunnet, og hjelp til forandring av holdninger til atferd. Samtidig må behandlingen rettes mot hvordan ungdommen fungerer opp mot skole, foreldre og ungdommens relasjoner til jevnaldrende.
Viktige målområder for behandlingen:
- Belønningssystemer for atferd må forandres fra støtte av negativ atferd til støtte av prososial atferd på alle sosiale arenaer (familie, skole, sosiale- og fritidsarenaer).
- Ferdigheter i negativt miljø (stjele, lyve, aggresjon) må erstattes med mer prososiale alternativer.
- Ungdommene må gis økt selvkontroll og problemløsende ferdigheter.
- Kontakt med avvikende jevnaldrende må reduseres, og kontakt med normalfungerende jevnaldrende må økes.
Fire team jobber med ungdommene og familiene
Utredningsteamet er familiens første kontakt med oss. De har ansvar for inntak av ungdommer, utredning av behandlingsbehov og utvikling av behandlingsplaner for hver enkelt ungdom. Teamet består av tre psykologer og har hovedansvar for ungdommens behandlingsforløp.
Miljøteamet har ansvar for den daglige tilretteleggingen for og behandlingen av ungdommen. Teamet jobber med målrettet behandlingsarbeid som handler om atferds – og holdningsforandring, ferdighetstrening, fritidsaktiviteter og kontakt med lokalsamfunnet i Ås. De skal hjelpe ungdommen til å se konsekvenser av atferd, forstå egne motiver, utvikle nye måter å kontrollere egen atferd på og trene på sosiale ferdigheter. Dette foregår gjennom bruk av metoder som ulike belønningssystemer og trening i sosiale ferdigheter (ART).
Pedagogisk team jobber med å følge opp skole eller jobb for ungdom som bor hos oss. En av pedagogene får hovedansvar for å støtte ungdommen i arbeid med å mestre skole eller jobb.
Etter en kartlegging begynner ungdommen på skolen. For ungdom som skal gå på videregående eller jobbe, kan det ta litt lengre tid. Vi får ofte hjelp av Nav når vi skal finne jobber til ungdommene som bor hos oss.
Pedagogisk team har i hele perioden ungdommen bor på institusjonen, kontakt med skolen eller andre tiltak som skal videreføres etter utflytting. Dette for å sikre at overgang fra oppholdet på institusjon til det å komme tilbake til tidligere miljø, blir så bra som mulig.
Familie- og oppfølgingsteamet har ansvar for arbeidet med familien underveis i oppholdet og for oppfølging av familien etter at ungdommen har flyttet ut fra ungdomssenteret. Det legges opp til ukentlige møter eller kontaktpunkter mellom foreldre og familieteam gjennom hele behandlingen. Samarbeidet innebærer involvering av foreldre i beslutninger, veiledning av foreldre knyttet til ungdommens atferdsvansker, og støtte gjennom jevnlig kontakt etter utflytting.
Familieteamet jobber også sammen foreldrene med å styrke ungdommens samvær med positive venner, og for at ungdommen skal involvere seg i fritidsaktiviteter på hjemstedet. Metoder som teamet benytter i familiearbeidet er blant annet hentet fra PMTO (Parent Management Training Oregon) og MST (Multisystemisk Terapi).
Samarbeid med familie og nettverk
Før oppholdet
Når det er bestemt at en ungdom skal hit, kontakter teamet både ungdommen, familien og/eller nettverket. Teamet er opptatt av å finne ut hva familien forventer av oppholdet og å involvere familien i ungdommens hverdag og utvikling.
Under oppholdet
Familien kan være ungdommens viktigste støttespiller. Vi ønsker derfor å ha et så tett samarbeid med familie og nettverk som mulig. Familie og/eller annet nettverk deltar i månedlige evalueringsmøter.
Besøk, hjemreise og kontakt
Foreldre, søsken og andre er velkomne på besøk på ettermiddagene eller i helgene. Dersom familien kommer langveis fra og ønsker å være på besøk flere dager, har vi hytter ved Moentjern i Hærland som kan brukes til dette.
Ungdommene reiser hjem til foreldrene eller annet nettverk mens de er hos oss. Det lages en plan sammen med foreldre og ungdommen for å øke lengden på hjemmebesøket.
Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.
Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen) skal passe på at du får god omsorg og behandling, og at vi som jobber her viser deg respekt. Statsforvalteren skal også følge med på at vi følger lover og regler. Dette kalles tilsyn. De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med deg om hvordan du har det.
Hvis du opplever at rettighetene dine ikke blir ivaretatt, kan du klage til Statsforvalteren. Vi som jobber her skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.
Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.