Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold, Østheim

Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold består av fire barneverninstitusjoner og en avdeling for spesialiserte fosterhjem for ungdom mellom 13 og 18/20 år. Vi har fem avdelinger lokalisert i Ås, Vestby, Sarpsborg og Fredrikstadområdet.

Kort om Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold, Østheim

  • Statlig
  • Plasseringstype: Atferd §§ 6-1 og 6-2
  • Kapasitet: 3
  • Sted: Gamle Fredrikstad

Besøksadresse: Østheimveien 14, 1630 Gamle Fredrikstad

Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg

Telefon: 466 16 679

E-post: bbao@bufetat.no

Navn: Øivind Karlsen (fra og med 12. august - Iselin Rostad)" <iselin.rostad@bufetat.no

Telefon: 466 16 582

E-post: oivind.karlsen@bufetat.no (fra og med 12. august - iselin.rostad@bufetat.no)

Slik er det å bo hos oss

Østheim ligger på østsiden av Fredrikstad i nærheten av Gamlebyen i et etablert eneboligområde ca. tre kilometer fra sentrum.

Om boligen

Vi har egne rom og adskilt bad for gutter og jenter. Vi har felles kjøkken, oppholds- og TV-rom. Vi har også en liten skjærgårdsjeep, frisbeegolf, basketkurv, padlebrett og annet utstyr til diverse frilufts- og fritidsaktiviteter.

Kulturtilbud

Vi har flere aktivitetstilbud i umiddelbar nærhet, blant annet ridesenter og golfbane som nærmeste nabo. Det er ellers kort vei til Kongsten bad, helsestudio, fritidsklubber, kino, frisbeegolfbaner og idrettsanlegg, butikker og kjøpesenter. Vi har også et flott friluftsområde rett i nærheten.

Hytter ved vakre Moentjern i Hærland

Vi har tilgang på et flott feriested ved behov for et avbrekk i hverdagen, søskentreff, eller foreldre som trenger overnatting i forbindelse med besøk. Der har vi tilgang på båt, kano og gode fiskemuligheter.

Skoler

Nærskoler finnes i gangavstand. Vi har også flere videregående skoler i rimelig bussavstand:

  • Glemmen VGS
  • Fredrik || VGS
  • Greåker VGS
  • Seiersborg VGS

Transport

Det er ca. 300 meter til buss og tre kilometer til toget.

Bli kjent. Vi er opptatt av at du skal få en fin start på oppholdet og trives best mulig. Når du flytter inn vil vi ha et inntaksmøte som du, foreldre/foresatte, din kontaktperson fra barnevernstjenesten, leder for avdelingen du flytter til og tiltaksansvarlig, vil være til stede på.

De første dagene tilrettelegger vi slik at kontaktpersonen din vil være mye sammen med deg og sørge for at du blir kjent på avdelingen og nærmiljøet i forhold til skole og fritidstilbud.

Helsesjekk. Når du flytter hit ønsker vi at du tar en helsesjekk hos lege, gjerne også hos tannlege. Som en del av behandlingen vil vi, kunne ta urinprøver gjennom hele perioden du er hos oss.

Ta med. Du kan ta med deg dine egne klær og noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder og bøker. Hvis du har en spesiell fritidsinteresse og har eget utstyr, som for eksempel musikk, ski, sykkel og annet sportsutstyr, så ta det med. Gjenstander med rus-symboler er ikke tillatt hos oss. Vi sørger for at du har vanlige toalett og hygienesaker.

PC/mobiltelefon. Vi har trådløst nettverk med regulerte nettider. Du kan bruke egen pc og mobil. Noen ganger må du avtale med personalet for å bruke pc, mobil eller nettbrett.

Familieråd. Det er et møte mellom deg og din familie/nettverk. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre din situasjon.

Kartlegging. I løpet av den første uken vil vi benytte oss av kartleggingsverktøyet ASEBA, ruskartlegging og trygghetskartlegging for kunne bedre planlegge behandlingen sammen med deg.

Hverdagen din

Husmøte. Dette er ungdommenes eget møte hvor dere som bor her kan si deres mening og komme med innspill til egen hverdag ved avdelingen.

Ukeplan. Den viser hvordan uka di blir med tanke på skole eller jobb, aktiviteter, hjemreiser, avtaler, møtevirksomhet og lignende. Der står det også hvilke mål du skal jobbe med hver uke. Ukeplanen lages sammen med deg.

Døgnrytme. Vi har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper nødvendig forutsigbarhet og trygghet i hverdagen, slik at du kan delta på dagaktiviteter som skole og jobb.

Skole/dagtilbud. Når du bor her, skal du ha et fast dagtilbud gjennom skole eller arbeidspraksis. Vi vil hjelpe deg med dine rettigheter knyttet til skoletilbud. Vi vil også hjelpe og støtte deg med skolearbeid, og hvordan du har det på skolen. Vi samarbeider tett med skolene, og har jevnlige samarbeidsmøter med lærerne og deltar på foreldremøter. Vi samarbeider også med Oppfølgingstjenesten dersom det blir aktuelt med praksisplass i bedrift. Hvis du ikke har skoleplass, kan vi bistå deg med å finne en praksisplass.

Fritid og aktiviteter. Vi ønsker at du skal leve mest mulig normalt når du bor hos oss. Vi hjelper deg med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Om du ikke har lyst til å gå på en fast aktivitet, gjør vi gjerne ting sammen med deg. Vi blir med på det meste, for eksempel fotball, ishockey, frisbeegolf, treningssenter, kino, bading, riding, ut i båt og annet i nærområdet. I tillegg kan vi legge opp til forskjellige turer i helger og ferier.

Regler. Vi har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Når du kommer hit setter vi oss ned sammen og går gjennom reglene for rommet ditt, innetider, samhandlingsregler og annet du er opptatt av. Vi synes at det er hyggelig at du får besøk av venner og familie. Besøk må avtales med voksne på forhånd.

Ukelønn. Du får fast ukelønn, og du har mulighet til å tjene ekstra penger ved å gjøre bestemte arbeidsoppgaver, for eksempel vask av rom.

Hjemreiser og ferie. Det er viktig at du holder kontakt med familie og nettverk mens du bor på våre avdelinger, slik at du får mulighet på å trene på samspillet med familie og være sammen med venner. Du vil derfor få mulighet til å reise hjem i helger og ferier. Har du ikke et sted å reise til, vil vi som jobber her finne på ting sammen med deg.

Månedlige evalueringsmøter. Under oppholdet deltar du i månedlige møter med barneverntjenesten, foreldre eller foresatte og din kontaktperson ved institusjonen. Deltakerne i møtet jobber sammen for at du skal få en best mulig utvikling mens du bor på institusjonen.

Voksne

Vi er til sammen 30 voksne fordelt på Østlund og Østheim.Vi møter dere som kommer hit med kjærlighet, åpenhet, omtanke og grenser. Det er viktig for oss å bli godt kjent med hver enkelt ungdom, slik at dere kan slappe av og føle dere trygge. Vårt mål for alle ungdommene som kommer hit er at de skal mestre hverdagen slik at de ikke trenger å bo på institusjon.

De aller fleste av oss som jobber her har bakgrunn som vernepleiere, barnevernspedagoger, sosionomer, lærere eller førskolelærere. Flere har videreutdanning som veileder og utdanning innen psykisk helsearbeid, rus, vold i nære relasjoner, sinnemestring og atferdsterapi.

Tiltaksansvarlig

Alle ungdommene som bor på Østheim og Østlund får en kontaktperson. Den personen vil ha et spesielt ansvar for oppholdet. Sammen med kontaktpersonen skal du lage en ukentlig handlingsplan, hvor dere setter opp mål som du skal nå. Kontaktpersonen skal også sørge for godt samarbeid med blant annet skolen, ungdommens familie og barneverntjenesten.

Hver avdeling har også en rådgiver som er behandlingsansvarlig for deg, sammen med avdelingsleder.

Månedlige evalueringsmøter

Under oppholdet deltar du i månedlige møter med barneverntjenesten, foreldre eller foresatte og din kontaktperson ved institusjonen. Deltakerne i møtet jobber sammen for at du skal få en best mulig utvikling mens du bor på institusjonen.

Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.

Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

For kommuner og barnevern

Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.

Voksne

Vi er til sammen 30 voksne fordelt på Østlund og Østheim. Vi skal møte ungdommene som kommer hit med kjærlighet, åpenhet, omtanke og grenser. Det er viktig for oss å bli godt kjent med hver enkelt ungdom, slik at de kan slappe av og føle seg trygg. Vårt mål for alle ungdommene som kommer hit er at de skal mestre hverdagen slik at de ikke trenger å bo på institusjon.

De aller fleste av oss som jobber her har bakgrunn som vernepleiere, barnevernspedagoger, sosionom, lærere eller førskolelærere. Flere har videreutdanning som veileder eller innen psykisk helsearbeid, rus, vold i nære relasjoner, AART (Adapted Aggression Replacement Training) og KAT (Kognitiv Atferdsterapi).

Vi har en voksen som har et særskilt ansvar for å jobbe med ungdommens familie, skoletilbud og helse. Hver avdeling har også en rådgiver som er behandlingsansvarlig. Sammen med avdelingsleder har behandlingsansvarlig ansvar for å koordinere et standardisert behandlingsforløp som gjelder for målgruppen.

3 + 3 plasser

Institusjonsavdelingene har plass til seks gutter og jenter fordelt på avdelingene Østheim og Østlund. Østheim har tre plasser og jobber spesielt med ungdommer fra 14-18 år med alvorlige atferdsvansker, med høy risiko for videre problemutvikling. Østlund har tre plasser og jobber spesielt med ungdommer fra 13-18 år med alvorlige atferdsvansker, med lav risiko for videre problemutvikling.

Avstanden mellom avdelingene er 12 km. Avstanden bidrar til at vi unngår å blande ungdom i målgruppen høy og lav.

Tiltaksansvarlig

Alle ungdommene som bor på Østheim og Østlund får en kontaktperson. Den personen vil ha et spesielt ansvar for oppholdet. Ungdommene skal sammen med kontaktpersonen lage en ukentlig handlingsplan, der de setter opp mål som ungdommen skal nå. Kontaktpersonen skal også sørge for godt samarbeid med blant annet skolen, ungdommens familie og barneverntjenesten.

Månedlige evalueringsmøter

Under oppholdet deltar ungdommen i månedlige møter som består av barneverntjenesten, foreldre eller foresatte og kontaktperson ved institusjonen. Deltagerne i møtet jobber sammen for at ungdommen skal få en best mulig utvikling mens de bor på institusjonen.

Vi som jobber her har vårt verdisyn forankret i Bufetats verdier om respekt og åpenhet og deltakelse.

Ungdommene som kommer hit er forskjellige og unike. De har ulike erfaringer, ulike utfordringer i sammenheng med deres sosiale nettverk og miljø. Derfor er vi opptatt av å gi et godt tilbud etter den enkeltes behov. Vi jobber for å styrke ungdommens egen forståelse av vanskene og øke deres mulighet til å ta gode valg i framtiden.

Vi tror at ungdommene har større sjanser for å nå målene sine når de blir møtt på denne måten. Derfor jobber vi svært grundig allerede før innflytting med å finne en nyttig måte å jobbe på preget av respekt og forståelse i møte med ungdommen og ungdommens familie.

Metoder vi jobber ut ifra

Når vi jobber med ungdommen, tar vi vi utgangspunkt i sosialøkologisk teori og familieterapeutiske metoder og kognitiv atferdsterapi i et atferdsanalytisk perspektiv.

I vår praktiske tilnærming benytter oss av funksjonsanalysen (FAK), sekvensanlyse og systemanalyse for å identifisere foranledninger og konsekvenser som henger sammen med atferdsuttrykk som skaper problemer for ungdommen og omgivelsene. Målet med analysene er at ungdommen skal ha kjennskap til hva som ligger bak egne handlingsmønstre og gjennom det tilrettelegge for økt mestring gjennom trening på alternative ferdigheter og strategier gjennom utarbeidelse av mestringsplaner.

I vår praktiske tilnærming har vi også med oss en traumesensitiv forståelsesmodell. Videre benytter vi oss av elementer fra motiverende samtaler (MI) for å kartlegge hvor ungdommen befinner seg i endringshjulet. Elementer fra Adapted, Agression Replacement Training (AART) vil også kunne benyttes i forbindelse med trening på mestringsplaner, som verktøy for å fremme moralsk resonnering eller trene på ferdigheter i mestringsplanen, samt styrke ungdommen til å håndtering av sinne og frustrasjon.

Vi som jobber her, blir jevnlig vurdert av ungdommen og foreldre. Bare på denne måten kan være sikre på at vi gjør en god nok jobb

Samarbeid med familie og nettverk

Før opphold

Vi starter med å avklare familiens rolle før ungdommen flytter inn til hos oss. Det er viktig å ha et godt samarbeid med foreldre, nettverk og barneverntjenesten helt fra før innflytting. Vi ønsker så tidlig som mulig å få avklart hva ungdommen og familien ønsker og vil etter endt opphold, slik at målet med plassering er avklart ved innflytting.

Ungdommen er velkommen på besøk til institusjonen før innflytting, samt at vi ønsker å besøke ungdommen der ungdommen bor før innflytting.

Ungdommen og foreldre/nettverk får mulighet til å beskrive hva han/hun trenger hjelp til. Dette kan være et grunnlag for kommunens tiltaksplan og avdelingens overordnede behandlingsplan.

Vi ønsker også å få nødvendig informasjon om ungdommen og hans/hennes familie og nettverk.

Ungdommen som får behandling må gjennom en kartlegging (Baseline) for å finne ut av omfanget av utfordringer og ungdommens styrker og behov, slik at vi sammen kan legge overordnet plan for oppholdet og hva som skal være veien videre etter endt behandling.

Under oppholdet

Familien kan være ungdommens viktigste støttespiller. Vi ønsker derfor å ha et så tett samarbeid med familie og nettverk som mulig. Familien/nettverk involveres i endringsarbeidet, og inviteres til månedlige evalueringsmøter. Vi ønsker der det er mulig at ungdommen skal få hyppige treningsturer hjem til familie for å trene på samspillet med familie og være sammen med venner som kan ha god innvirkning på ungdommens livssituasjon.

Foreldre, søsken og andre er velkomne på besøk på avdelingene på ettermiddagene eller i helgene. Det må avtales med de voksne som er på jobb i forkant. Ungdommene kan ta imot besøk på fellesrommene og på egne rom. Både Østlund og Østheim disponerer to hytter i Hærland, som kan benyttes til samvær, hvor hytta kan være en viktig treningsarena i et ledd i en tilbakeføringsprosess.

Under oppholdet deltar ungdommen i månedlige møter som består av barneverntjenesten, foreldre eller foresatte og din kontaktperson ved institusjonen. Deltakerne i møtet jobber sammen for at ungdommen skal få en best mulig utvikling mens de bor på institusjonen.

Barneverntjenesten lager en plan for hvor ofte hver enkelt skal reise hjem. Østheim og Østlund lager sammen med ungdommen trygghetplan og mestringsplan for hjemreiser, som handler om hva ungdommen og familien trenger av ferdigheter og støtte fra institusjonen under ungdommens hjemreise.

Familieråd

Vi skal alltid vurdere om det kan gjennomføre et familieråd så raskt som mulig. Dette blir organisert av barneverntjenesten. På bufdir.no kan du lese mer om familieråd.

Etter oppholdet

Før utskrivning fra avdeling Østlund og Østheim må ungdommen gjennom ny kartlegging for at barneverntjenesten kan gi riktig hjelp og videre oppfølging. Om ønskelig deltar Østlund og Østheim på møter med familie og barneverntjenesten en periode etter utflytting.

Det er viktig at planlagte familieråd gjennomføres, som organiseres av barneverntjenesten. Vi kan også anbefale MST, som er en hjemmebasert behandlingsmetode for familier med ungdom etter utflytting.

Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.

Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen) skal passe på at du får god omsorg og behandling, og at vi som jobber her viser deg respekt. Statsforvalteren skal også følge med på at vi følger lover og regler. Dette kalles tilsyn. De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med deg om hvordan du har det.

Hvis du opplever at rettighetene dine ikke blir ivaretatt, kan du klage til Statsforvalteren. Vi som jobber her skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.

Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.