Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold, Ås

Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold består av fire barneverninstitusjoner og en avdeling for spesialiserte fosterhjem for ungdom mellom 13 og 18/20 år. Vi har fem avdelinger lokalisert i Ås, Vestby, Sarpsborg og Fredrikstadområdet.

Kort om Bufetats behandlingssenter Akershus/Østfold, Ås

  • Statlig
  • Plasseringstype: Atferd §§ 6-1 og 6-2
  • Kapasitet: 4
  • Sted: Ås

Besøksadresse: Solfallsveien 27, 1435 Ås

Postadresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg

Telefon: 466 16 287

E-post: bbao@bufetat.no

Navn: Maylinn Synøve Olsen

Telefon: 957 22 959

E-post: maylinnsynove.olsen@bufetat.no

Slik er det å bo hos oss

Vi holder til i Ås kommune, som har ca 18.000 innbyggere. Bygda ligger midt mellom Oslo og Moss.

Om boligen

Vi har egne rom og delt bad samt felles TV-rom, oppholdsrom og kjøkken. Vi har også bordtennis, TV-spill, fotballspill, undervisningsrom, sandvolleyballbane og diverse utstyr til ulike fritidsaktiviteter.

Kulturtilbud

Kommunen har mange aktivitetstilbud for barn og ungdom. Her er det blant annet flere idrettslag, musikkmiljø og mulighet for å benytte seg av naturen. Det er kort vei til Tusenfryd, Badeparken i Drøbak og Østfoldbadet.

Det er gangavstand fra institusjonen til sentrum og matbutikker.

Skoler

Transport

Det er gangavstand fra institusjonen til buss og tog.

Bli kjent

De første dagene vil vi bruke god tid på å bli kjent med deg. I starten vil du få informasjon om hvordan hverdagene er på ungdomssenteret. Vi vil vise deg rundt på området slik at du blir kjent med aktivitetstilbud, undervisningsrom, besøksleilighet som kan brukes når foreldre kommer på besøk og rommet du skal bo i under oppholdet. Du får også anledning til å hilse på ungdommene som allerede bor her.

Ta med

Om du har med deg private eiendeler kan du oppbevare dem på rommet ditt eller innelåst i et skap på kontoret. Vi oppfordrer ungdommene som skal bo hos oss om å ikke oppbevare mange private eiendeler hit. Perioden ungdommene skal bo her er kort og skal ofte på treningsturer hjem.

Familieråd

Det er et møte mellom deg, din families nettverk og offentlige instanser. Målet med møtet er å komme fram til en plan som skal bedre familiens, og da spesielt barnets situasjon.

Hverdagen din

Ukeplaner

Ukeplanen inneholder faste rutiner som morgenmøte, måltider, lekser, ART, husmøte, fritidsaktiviteter og leggetid. Noe av dette avtales individuelt. I helgene er planene friere enn ukedagene.

Skole og jobb

Alle som bor på Ås Ungdomssenter skal ha tilrettlagt dagtilbud utenfor institusjonen. Er du ikke i skolepliktig alder kan du velg om du vil gå på skole eller ha praksisplass.

Fritid og aktiviteter

Det er viktig for oss at du trives. Vi gjør positive aktiviteter som ungdommene ønsker. Her på ungdomssenteret har vi blant annet en sandvolleyballbane, skaterampe, prosjektor med storskjerm, fotballspill (Fuβball) og garasje med verksted.

Vi har tilgang til fotballbane, basketbane, treningssenter, skatepark, fritidsklubb og idrettslag.

Telefon og lommepenger

Du får lommepenger når du har vasket rommet. Du kan også tjene ekstra ukepenger ved å hjelpe til med praktiske oppgaver. Du får tilgang til PC og telefon, men vi har regler for når du kan bruke dette og hvordan. Hvis du for eksempel blir forstyrret av telefonen om natten, må du levere telefonen til oss om kvelden.

Husregler

  1. Konflikter og uenigheter løses uten bruk av vold og trusler.
  2. Kriminelle handlinger blir ikke akseptert.
  3. Vi tar avstand fra alle former for rus.

Besøk

Foreldre og familie kan komme på besøk. Vi har egne familieleiligheter som dere kan bruke. Du kan også ha besøk av venner som har positiv innvirkning på deg. Dette må avtales med oss som jobber på ungdomssentret.

Hjemreise og ferie

Det er viktig å trene på å være hjemme. Turen hjem kaller vi treningsturer. Vi starter med helger og utvider etter hvert. Vi planlegger treningsturene sammen med deg og familien din, og alle har sine treningsoppgaver som dere øver på.

Det er alltid voksne tilstede på dag, kveld og natt. Vi samarbeider med ungdommene om de forandringene som er nødvendig. Vi som jobber her skal gi støtte og hjelp til ungdommene i hverdagen.

Vi er opptatt av at ungdommene skal føle seg trygg og at de trives på ungdomssenteret. Vi skal møte alle ungdommene med respekt og varme.

Hovedkontakt

Alle som bor hos oss, får tildelt en hovedkontakt i miljøteamet. Han eller hun vil være hovedkontakten din når det gjelder avtaler, målsetninger og økonomi. I tillegg får du også en kontaktperson fra pedagogisk, utrednings-, familie- og oppfølgingsteamet.

Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.

Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

Dine rettigheter på institusjon finnes også som brosjyre på flere språk

For kommuner og barnevern

Informasjon til kommuner, barnevern og andre om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.

Før plassering

Vi jobber spesielt med familiens rolle, både før og under oppholdet. Vi har et eget familie- og oppfølgingsteam som har ansvar for dette arbeidet. Når spørsmålet om en plassering hos oss dukker opp, blir dette teamet tatt med på diskusjoner om veien videre.

I avdelingen jobber vi etter MultifunC modellen – «Multifunksjonell behandling i institusjon og nærmiljø». Ungdommene som kommer til oss har alvorlige atferdsvansker og høy risiko for negativ utvikling. Forsøk på forandring av atferdsvansker har størst sannsynlighet for å lykkes dersom det jobbes med ungdommen og på omgivelsene ungdommen lever i.

Ungdommene bor ca. seks måneder hos oss. Etter behandlingsoppholdet fortsetter vi den videre behandlingen når ungdommene har flyttet hjem. Denne oppfølgingsperioden varer i 4-5 måneder. Total behandlingstid for hver av ungdommene er ca. 10-12 måneder, fordelt på institusjonsopphold og oppfølging.

Vi legger vekt på følgende i miljøterapien:

  • Involvering og samarbeid med ungdommen, familien og nettverket
  • Individuelle behandlingsplaner
  • Individuelle ukeplaner
  • Art-grupper
  • Tegnøkonomi
  • Oppfølging og kjennskap til samtlige arenaer hvor ungdommen ferdes

Ungdommene som kommer til oss får hjelp til å utvikle tilstrekkelige ferdigheter til å fungere i samfunnet, og hjelp til forandring av holdninger til atferd. Samtidig må behandlingen rettes mot hvordan ungdommen fungerer opp mot skole, foreldre og ungdommens relasjoner til jevnaldrende.

Viktige målområder for behandlingen:

  • Belønningssystemer for atferd må forandres fra støtte av negativ atferd til støtte av prososial atferd på alle sosiale arenaer (familie, skole, sosiale- og fritidsarenaer).
  • Ferdigheter i negativt miljø (stjele, lyve, aggresjon) må erstattes med mer prososiale alternativer.
  • Ungdommene må gis økt selvkontroll og problemløsende ferdigheter.
  • Kontakt med avvikende jevnaldrende må reduseres, og kontakt med normalfungerende jevnaldrende må økes.

Fire team jobber med ungdommene og familiene

Utredningsteamet er familiens første kontakt med oss. De har ansvar for inntak av ungdommer, utredning av behandlingsbehov og utvikling av behandlingsplaner for hver enkelt ungdom. Teamet består av tre psykologer og har hovedansvar for ungdommens behandlingsforløp.

Miljøteamet har ansvar for den daglige tilretteleggingen for og behandlingen av ungdommen. Teamet jobber med målrettet behandlingsarbeid som handler om atferds – og holdningsforandring, ferdighetstrening, fritidsaktiviteter og kontakt med lokalsamfunnet i Ås. De skal hjelpe ungdommen til å se konsekvenser av atferd, forstå egne motiver, utvikle nye måter å kontrollere egen atferd på og trene på sosiale ferdigheter. Dette foregår gjennom bruk av metoder som ulike belønningssystemer og trening i sosiale ferdigheter (ART).

Pedagogisk team jobber med å følge opp skole eller jobb for ungdom som bor hos oss. En av pedagogene får hovedansvar for å støtte ungdommen i arbeid med å mestre skole eller jobb.

Etter en kartlegging begynner ungdommen på skolen. For ungdom som skal gå på videregående eller jobbe, kan det ta litt lengre tid. Vi får ofte hjelp av Nav når vi skal finne jobber til ungdommene som bor hos oss.

Pedagogisk team har i hele perioden ungdommen bor på institusjonen, kontakt med skolen eller andre tiltak som skal videreføres etter utflytting. Dette for å sikre at overgang fra oppholdet på institusjon til det å komme tilbake til tidligere miljø, blir så bra som mulig.

Familie – og oppfølgingsteamet har ansvar for arbeidet med familien underveis i oppholdet og for oppfølging av familien etter at ungdommen har flyttet ut fra ungdomssenteret. Det legges opp til ukentlige møter eller kontaktpunkter mellom foreldre og familieteam gjennom hele behandlingen. Samarbeidet innebærer involvering av foreldre i beslutninger, veiledning av foreldre knyttet til ungdommens atferdsvansker, og støtte gjennom jevnlig kontakt etter utflytting.

Familieteamet jobber også sammen foreldrene med å styrke ungdommens samvær med positive venner, og for at ungdommen skal involvere seg i fritidsaktiviteter på hjemstedet. Metoder som teamet benytter i familiearbeidet er blant annet hentet fra PMTO (Parent Management Training Origon) og MST (Multisystemisk Terapi).

Samarbeid med familie og nettverk

Før oppholdet

Når det er bestemt at en ungdom skal hit, kontakter teamet både ungdommen, familien og/eller nettverket. Teamet er opptatt av å finne ut hva familien forventer av oppholdet og å involvere familien i ungdommens hverdag og utvikling.

Under oppholdet

Familien kan være ungdommens viktigste støttespiller. Vi ønsker derfor å ha et så tett samarbeid med familie og nettverk som mulig. Noen fra familien eller nettverket deltar i ansvarsgruppen som jobber med ungdommens mål og utvikling.

Besøk, hjemreise og kontakt

Foreldre, søsken og andre er velkomne på besøk på ettermiddagene eller i helgene. Ungdommene kan ta imot besøk på fellesrommene og på egne rom. Dersom familien kommer langveis fra og ønsker å være på besøk flere dager, har vi to egne besøksleiligheter til disposisjon.

Ungdommene reiser hjem til foreldrene eller annet nettverk mens de er hos oss. Det lages en plan sammen med foreldre og ungdommen for å øke lengden på hjemmebesøket.

Kommunen beslutter om et barn eller ungdom skal plasseres i fosterhjem eller på institusjon. Her finner du mer informasjon om bistand fra Bufetat, og henvisning fra kommunal barneverntjeneste til Bufetat om plass på institusjon, fosterhjem, familieråd, statlig hjelpetiltak, eller bistand fra et senter for foreldre og barn.

Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen) skal passe på at du får god omsorg og behandling, og at vi som jobber her viser deg respekt. Statsforvalteren skal også følge med på at vi følger lover og regler. Dette kalles tilsyn. De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med deg om hvordan du har det.

Hvis du opplever at rettighetene dine ikke blir ivaretatt, kan du klage til Statsforvalteren. Vi som jobber her skal hjelpe deg med å klage dersom du vil det.

Tilsynsrapporter kan du finne på nettsiden til Helsetilsynet.