Alta ungdomssenter
Alta ungdomssenter akutt gir hjelp til familier med ungdom mellom 13 og 18 år som trenger hjelp i akutte situasjoner. Oppholdet hos oss kan vare fra én dag eller til vi finner et nytt sted å bo. Hos oss er det plass til 4 ungdommer.
Kort om Alta ungdomssenter
- Statlig
- Plasseringstyper: Akutt §§ 4-1 og 4-2, Akutt § 4-4
- Kapasitet: 4 plasser
- Sted: Alta
- Alta ungdomssenter ligger i Bossekop i Alta
- Totalt fire plasser til gutter og jenter mellom 13 og 18 år
- To avdelinger. "Utsikten" og "Sjøtun"
- Atferd §§ 6-1
- Akutt §§ 4-1 og 4-2
- Akutt § 4-4
Besøksadresse: Strandveien 6-14, 9513 Alta
Adresse: Postboks 2233, 3103 Tønsberg
For pakker til ungdommer: Postboks 151, 9502 Alta
Faks: 78 45 07 55
Telefon: 46615270
E-post: alta.ungdomssenter@bufetat.no
Slik er det å bo hos oss
Alta kommune har rundt 20.000 innbyggere og er knutepunktet i Finnmark.
Idrett
Alta har mange aktivitets- og fritidstilbud. Her er blant annet aldersbestemte lag innenfor handball, fotball, volleyball, innebandy, svømming, orientering og friidrett. Alta har også flere treningssentre, golfklubb, frisbeegolf, skatepark og et badeland. Det finnes alpinsenter for ski og snowboard, og milevis med lysløyper for langrenn. Det er også flere tilbud innenfor kampsport og andre idrettsgrener.
Kultur
Alta har et rikt miljø innenfor sang og musikk, og det finnes flere tilbud for ulike aldersgrupper. Det finnes kor, korps, kulturskole, fritidsklubb og en velfungerende kino med flere daglige visninger. Alta har også aktivitetsstedet «Huset», et kreativt fristed for alle unge voksne som er interessert i kultur, dans, musikk m.m. «Huset» eies av Alta kommune og drives av ungdommen selv, sammen med fire ansatte. Fokus er på musikk, dans, teater, ungdomsdemokrati og film.
Friluftsliv
Alta har store muligheter for friluftsliv. Naturen rundt gir utfordringer av ulik karakter. Det er gode muligheter for å dra ut å finne på ulike ting, både sommer og vinter. Vi har både båt, kajakk og kano. I tillegg kan man bade, fiske, dra på båtturer, klatre, gå på skiturer, ta seg fjellturer og sykle.
Hvert år arrangeres Finnmarksløpet, som har blitt landsdelens største idretts- og kulturarrangement. I 2015 fikk løpet status som verdensmesterskap, og da stod 132 spann fra 13 forskjellige nasjoner på startstreken her i Alta. Merkevaren Finnmarksløpet har de senere år blitt svært solid, både som arrangement og som et felles symbol på et samlet Finnmark i fest. Alta ungdomssenter er sterkt engasjert og involvert i selve løpet. Vi har i 26 år drevet et av sjekkpunktene under løpet, og da drar både voksne og ungdommen ut for å delta i driften.
Ukeplan
Vi er opptatt av å ha faste rammer rundt hverdagene våre. Derfor lager vi hver uke en ukeplan spesielt for deg. Der står det hvilke mål du skal jobbe for å nå hver enkelt uke. Den viser også hvordan uka di blir med tanke på skole eller jobb, aktiviteter, hjemreiser, avtaler, stå opp-tider og lignende.
Døgnrytme
Vi har en fast døgnrytme fordi vi mener dette skaper trygghet.
Mat og måltider
Alle måltidene er til fastsatte tidspunkt, personale og ungdommer spiser sammen.
Mobiltelefon og PC
De fleste har egen mobil eller bærbar PC. Du får lov til å bruke dem så lenge du viser at du er ansvarlig. Bruken må ikke gå utover nattesøvn eller andre aktiviteter. Bruker du mobiltelefonen eller PC-en til å bestille rusmidler eller ta kontakt med kriminelle nettverk, kan vi ta den fra deg.
Vi tillater ikke store stasjonære PC-er eller musikkanlegg på huset.
Regler
Vi har regler fordi det hjelper oss å leve sammen og fordi vi mener det kan gjøre hverdagen din trygg og god. Når du kommer hit setter vi oss ned sammen og går gjennom reglene for rommet ditt, innetider og annet du er opptatt av.
De tre viktigste reglene våre er:
-
Det er ikke lov å ruse seg.
-
Det er ikke lov å være voldelig eller true noen med vold.
-
Det er ikke lov å gjøre kriminelle handlinger.
Det kan være greit å vite at det er lov til å røyke ute. Snuse kan du bare gjøre ute eller på rommet ditt.
Skole og jobb
Når du bor på Alta ungdomssenter, skal du ha et godt, betydningsfullt dagtilbud, enten i skole, yrkespraksis eller arbeidstrening. Vi arbeider for at du så raskt som mulig etter plassering skal starte på skole eller arbeidspraksis. De som går på skole, går enten på Alta ungdomsskole eller Alta videregående skole. Det opprettes umiddelbart kontakt med skole eller oppfølgingstjenesten. Vi som jobber her, er med på foreldremøter på skolen.
Vi samarbeider også med NAV om praksisplass i bedrift for ungdommer som ikke ønsker å gå på videregående skole.
Fritid og aktiviteter
Du skal leve mest mulig normalt når du bor her. Vi som jobber her, hjelper deg gjerne med å kontakte tidligere gode venner. Vi hjelper deg også med å finne fritidsaktiviteter du har lyst til å drive med. Om du ikke har lyst til å gå på noe fast, gjør vi gjerne ting sammen med deg - enten alene eller med noen av de andre som bor her. Vi blir med på det meste, for eksempel fotballkamper, slalåm, kino, bowling, bading, ut i båt og annet i nærområdet. I tillegg legger vi opp til forskjellige turer i helger og ferier. Vi vil gjerne ha dine innspill på hvilke aktiviteter du ønsker når du bor her.
Samarbeidsmøter
Den tiden du bor her, gjennomføres det samarbeidsmøter. Der møtes du, barneverntjeneste, foreldre eller foresatte og en av de to kontaktene dine.
Besøk, hjemreise og kontakt
Vi vil at du skal opprettholde kontakten med nær familie under oppholdet. Vi legger til rette for besøk og samtaler på telefon.
Kontakt med venner kan du også ha. Her samarbeider vi med barnevernet som kan si noe om hvem du kan ha kontakt med. Om du vil ha besøk på rommet er det helt i orden. Bare avtal med en voksen om det er noen som ikke bor her som skal besøke deg.
Det er vanligvis ikke mulig å reise hjem på besøk når du bor på en akuttinstitusjon, men det kan lages egne avtaler. Da må vi følge planene fra barnevernstjenesten og familien din, og passe på at det ikke går ut over det du skal oppnå mens du bor hos oss.
Hovedkontakter
En av oss som jobber her blir din hovedkontakt. Du får også en
tilleggskontakt. De to vil ha et spesielt ansvar for deg og opplegget du skal
ha hos oss. Du og kontaktene dine skal sammen lage noe vi kaller en handlingsplan. Planen handler om hvordan du og vi skal jobbe for å nå målene dine.
Før du kommer hit
Når spørsmålet om en plassering på Alta ungdomssenter er aktuelt, så blir vi kontaktet av en rådgiver som jobber tett sammen med kommunen din, og vi ser på om dette kan være riktig tilbud for deg.
Når Bufetat og den kommunale barneverntjenesten har snakket sammen, og det er klart at Alta ungdomssenter er det riktige tilbudet, kontaktes både du, familien din og/eller nettverket ditt. Vi er opptatt av å finne ut hva både du og familien din forventer av oppholdet og involvere dem i din hverdag og utvikling.
Når du kommer hit
Vi er opptatt av at du skal trives best mulig. I starten vil vi bruke mye tid på å bli kjent med deg og finne ut hvordan du kan få det bra hos oss. De første dagene bruker vi på å vise deg rundt på Alta ungdomssenter, nærområdet, og skolen eller arbeidsplassen din.
Helsesjekk
Når du flytter hit legger vi til rette for at du skal få en helsesjekk hos lege og en tannlege, hvis du ikke har gjort det nylig.
Hva kan du ta med deg hit?
Du har med deg klær og andre personlige ting som er viktig for deg. Når du bor her, betaler vi for toalettsaker. Ta gjerne med noe som gjør at du trives på rommet ditt, for eksempel bilder. Vi har trådløst nettverk og du kan bruke egen mobiltelefon og pc om du har det.
Lommepenger
Du får utbetalt lommepenger på fredager. Trenger du penger til andre ting vi ikke har, snakker du med de som jobber her. Vi kan også hjelpe deg med å snakke med din saksbehandler i kommunen (kommunale barnevernstjeneste) om det er noe du trenger økonomisk hjelp til.
Når du bor på institusjon har du flere rettigheter.
Les om hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon, og hvilke begrensninger vi som jobber her kan sette om det er nødvendig på ung.no:
På Alta ungdomssenter møter du erfarne ansatte som har mye erfaring og kunnskap med å jobbe med ungdom som trenger akutt hjelp. Det er alltid ansatte på jobb.
De ansatte du møter har ulik bakgrunn, alder og interesser. De fleste er utdannet barnevernspedagog, sosionom eller vernepleier.
En av oss som jobber her blir din hovedkontakt. Du får også en tilleggskontakt. De vil ha et spesielt ansvar for deg.
Det er også ansatte på institusjonen som har et ansvar for samarbeidet med skole, helse og familie, slik at du skal få den hjelpen du trenger av andre enn bare barnevernet.
For kommuner og barnevern
Informasjon til kommuner og barnevern om hvem vi tar inn, hvordan vi jobber og hvordan man søker om plass.
Henvisning til institusjon, fosterhjem, familieråd eller andre statlige hjelpetiltak skal kommunalt barnevern sende til postmottak i Bufetat. Når henvisningen er sendt til postmottak, videresendes den til riktig region og til rett tjeneste i Bufetat.
Skjema for henvisning til akuttinstitusjon ligger på våre nettsider:
www.bufdir.no/fagstotte/barnevern-oppvekst/bistand-fra-bufetat/akuttplassering/
På Alta ungdomssenter tar vi imot ungdom som har et akutt behov for omsorg og trygghet i en krisesituasjon. Ungdom som får tilbud om en plass hos oss, får det etter at den kommunale barnevernstjenesten har fattet et vedtak etter en av disse paragrafene i barnevernloven:
• § 4-1
• § 4-2
• § 4-4
• § 3-2
• § 6-1
Ungdom som kommer til Alta ungdomssenter skal få faglig forsvarlig hjelp til rett tid.
Målet med et akuttiltak skal være å gi beskyttelse, stressreduksjon, forutsigbarhet og en avklaring på ungdommens situasjon så raskt som mulig. Det er fordi det er svært belastende å være i en uavklart situasjon over lengre tid.
Når den kommunale barnevernstjenesten har søkt om plass til en ungdom i en akuttinstitusjon, har Bufetat plikt til å bistå kommunen med en plassering utenfor hjemmet. Dette kalles bistandsplikten og er hjemlet i barnevernloven § 16-3.
Når vi tilbyr en ungdom en plass på Alta ungdomssenter skal det alltid ligge en individuell vurdering til grunn for tiltaket. Hjelpen ungdommen får tilpasser vi ungdommen, samt behovet og situasjonen ungdommen befinner seg i.
På Alta ungdomssenter, og våre andre akuttinstitusjoner, jobber vi etter standardisert forløp. Vi har delt opp arbeidet rettet mot hver enkelt ungdom i tre faser:
- Inntak
- Omsorg og ivaretakelse
- Overgang
Inntaksfasen
I inntaksfasen skal ungdommen få omsorg, trygghet og hjelp til stressreduksjon. Det begynner med at vi innhenter informasjon om ungdommen og dets styrker og behov. Første virkedag etter plassering gjennomfører vi et avklaringsmøte, aller helst sammen med ungdommen. Her vurderer vi om ungdommen fortsatt er i en akutt situasjon, og om ungdommen har behov for andre hjelpetiltak.
Avklaringsmøtet legger et viktig grunnlag for handlingsplanen som skal være tilpasset hvert enkelt ungdom og dets behov for hjelp.
Omsorgs- og overtakelsesfasen
I omsorgs- og ivaretakelsesfasen, skal vi gi ungdommen omsorg og beskyttelse, og legge til rette for at ungdommen opplever stabilitet.
Vi observerer og dokumenterer hvordan ungdommen fungerer, og handlingsplanen gjøres ferdig – som vi evaluerer og reviderer ukentlig. Handlingsplanen skal inneholde mål og virkemidler som skal gi ungdommen den hjelpen det trenger. Det innebærer ukentlige fremdriftsmøter hvor ansatte fra statlig og kommunalt barnevern deltar sammen med andre hjelpeinstanser, aller helst sammen med ungdommen. I tillegg lager vi en ukeplan som viser hva ungdommene skal den uka.
Overgangsfasen
I overgangsfasen gjør vi det klart for at ungdommen skal flytte hjem og/eller få hjelp gjennom et annet tiltak.
Når ungdommen flytter, skal vi redegjøre for ungdommens styrker og behov for videre oppfølging. Da gir vi god informasjon til ungdommen, ungdommens foresatte og til det stedet ungdommen skal bo.
I alle fasene av standardisert forløp skal vi lytte til ungdommens behov, fordi ungdommen skal ha mulighet til å påvirke beslutninger som angår dem selv.
Vi legger til rette for at ungdommen skal leve et så normalt liv som mulig, selv om hen er på institusjon. Det innebærer at alle skal ha et dagtilbud.
Vi samarbeider tett med skole og foreldre slik at ungdommen kan gå på skole og få hjelp til skolearbeid. Ungdom som ikke ønsker å gå på videregående skole kan også få hjelp til å søke jobb.
Vi har en egen skoleansvarlig, som legger til rette for og koordinerer samarbeidet mellom ungdommen, familien, fylkeskommunen som har ansvar for skoletilbudet, skolen ungdommen går på og de ansatte på institusjonen.
Vi legger til rette for at ungdommen skal få drive med egne og organiserte fritidsaktiviteter, så langt det lar seg gjøre. Vi arrangerer også aktiviteter og turer enkelte ettermiddager, helger og ferier.
Det er Statsforvalteren i Troms og Finnmark som fører tilsyn med Alta ungdomssenter.
De som jobber hos Statsforvalteren kommer på besøk minst to ganger i året, og ønsker da å snakke med ungdom som bor her om hvordan de har det.
Tilsynsrapporter fra Statsforvalteren om Alta ungdomssenter er tilgjengelige på nettsiden til Helsetilsynet: www.helsetilsynet.no/tilsyn/tilsynsrapporter/
Bufetat, Region nord tilbyr tverrfaglig helsekartlegging av ungdommen, om foreldre, foresatte og kommune ønsker det. Ungdommen må også ønske dette og faktisk samtykke til det.
Formålet med helsekartlegging er å gi barneverntjenesten og nye omsorgspersoner tilstrekkelig kunnskap om ungdommens styrker og behov, slik at ungdom som flyttes ut av hjemmet får tilpasset omsorg og oppfølging.
På våre nettsider finner du mer informasjon om tverrfaglig helsekartlegging:
www.bufdir.no/prosjekter/tverrfaglig-helsekartlegging