Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Barnevernskonferansen 2025

Tema for årets barnevernskonferanse var vold og ungdomskriminalitet. Se konferansen i opptak.

Barnevernskonferansen er for alle som jobber i barnevernet, og samarbeidspartnere som politi, NAV, helse, skole, private aktører og frivillig sektor.

Årets konferanse ble avholdt 23. januar 2025 i Oslo.

Del 1: Samfunnstrender, status og risikofaktorer

I denne videoen:

Samtale med barne- og familieminister Kjersti Toppe og Bufdir-direktør Hege Nilssen.

Prosjektleder for «Hvor er mine brødre» i OsloMet, Sahaya Kaithampillai, forteller om hvor viktig det er å rekruttere flerkulturelle menn til utdannelse og yrker rettet mot barn og unge.

Og hva betyr disse trendene for barn i risiko? Filosof og forfatter Sigurd Hverven belyser dette nærmere.

Avdelingsdirektør Solveig Valseth i Bufdir presenterer utviklingstrekk og analyser av dagens situasjon.

Dagfinn Mørkrid Thøgersen, områdedirektør for folkehelse og forebygging i Folkehelseinstituttet.

Del 2: Hvordan forebygge vold og hjelpe barn og familier?

I denne videoen:

Hva menes med forebygging og tidlig innsats? Seniorrådgiver Berit Landmark i Bufdir

  • Kraften i fellesskapet og styrken i tverrfaglig samarbeid. Kommunalsjef for barne- og familietjenester Jon N. Wergeland deler sine erfaringer.
  • Samtaler om vold med foreldre og barn i barneverntjenesten. Alternativ til vold og barnevernstjenesten i bydel Søndre Nordstrand i Oslo har i to år samarbeidet om hvordan barnevernstjenesten kan møte familier der det er bekymring for vold. Arbeidet her resultert i en voldsspesifikk veileder. Psykologspesialist Øygunn Lid fra ATV og familieveileder Anette Andersen fra barnevernstjenesten i Søndre Nordstrand deler sine erfaringer fra samarbeidet.
  • Frivillig innsats – i bredt samarbeid med ungdommene selv, hjelpeapparat og næringsliv ­– gir store resultater i det forebyggende arbeidet. Anders Näsström, senterleder Fellesverket i Trondheim Røde Kors forteller om hvordan de jobber i Trondheim og hva som er suksessfaktorene for å lykkes i arbeidet med ungdommene.

Med gode forberedelser, gjennomføres familieråd også i saker med voldsproblematikk eller når det er ekstra høyt konfliktnivå. Lise Lundby, familierådsansvarlig i Bufetat, region øst deler erfaringer med denne type familieråd, som kalles shuttleråd.

Del 3: Hvordan skape gode relasjoner, og hvilken verktøykasse har vi?

I denne videoen:

Anja Bredal, forsker ved NOVA/OsloMet, har vært hovedansvarlig for NOVA-rapport: Barnevernstjenestens arbeid med vold og overgrep. Bredal gir en kort presentasjon av hovedfunnene, før hun, Shimron Mohd, fungerende generalsekretær i Landsforeningen for barnevernsbarn og Turid Reenaas, leder av Hjelp meg stoppe volden har en samtale om hvordan barnevernstjenesten kan møte barn, unge og foreldre på en bedre måte.

Seniorrådgiver Maria Machholm fra Bufdir forteller om hvordan Den Dialogiske Samtalemetoden, DCM, kan brukes for å styrke barn og unges rett til medvirkning gjennom måten barnet blir hørt på ved. DCM barnesamtalen tilbyr et konkret og anvendelig verktøy som hjelper barnevernsansatte i møte med de utsatte barna, og som bidrar til at de blir tryggere voksne i møtet med barnet.

Oslo Met har evaluert tre ulike tiltak i kommunen, og bruk av ungdomsagenter i bydel Alna har vist gode resultater. Hva viser følgeforskningen og hvordan bruker bydel Alna miljøterapeuter i skoler og fritidsklubber? Forsker Stian Lid ved Oslo Met og Mohamed Ibrahim Mahamed fra Medborgerskapsprosjektet deler sine erfaringer.

I rollen som MST-konsulent i Bufetat, jobber Åsmund Sveinsson med kvalitetssikring av behandlingsmodellen Multisystemisk Terapi (MST). Han vil gi eksempler på hvordan intensiv foreldreveiledning og mobilisering av ungdommens nærmiljø er effektiv forebygging og veien ut av kriminalitet for mange unge i Norge.

Ragnhild Espeseth, enhetsleder for Sogn og Fjordane ungdomssenter i Bufetat region vest, deler sine erfaringer.

Del 4: Hvordan tenke nytt om samarbeid?

I denne videoen:

Samtale mellom seksjonssjef for forebygging og etterretnining i Politidirektoratet, Kristin Elnæs, Bufdir-direktør Hege Nilssen og kommunalsjef for barne- og familietjenester i Kristiansand, Jon N. Wergeland.

Katinka Hartmann, leder for konfliktrådet i Oslo, forteller om bruk av ungdomsoppfølging og ungdomsstraff - og samarbeid med velferdstjenestene for å få til positiv endring hos barn som begår grov kriminalitet

I Agder er det inngått en intensjonsavtale mellom sykehuset, politiet, fylkeskommunen, statsforvalteren, Bufetat region sør og alle kommunene i fylket som har gitt noen gode resultater. På konferansen deler politimester Kjerstin Askholt og avdelingsdirektør Helle Baadsvik fra Bufetat sine erfaringer.

Barnevernskonferansen 2024

Forrige barnevernskonferansen ble avholdt 25. januar 2024. Tema var helhetlig arbeid med barn og unge.

Se opptak fra barnevernskonferansen 2024

Kontakt

Har du spørsmål om konferansen eller ønsker å komme i kontakt med oss?

Ta kontakt med spesialrådgiver Elisabeth Ørving på e-post elisabeth.orving@bufdir.no.