Hvordan ha kontakt med utsatte barn og unge når barnehager og skoler er stengt?
For utsatte barn og unge kan barnehage og skole til vanlig være en være en viktig beskyttelsesfaktor. Nå er derimot ikke hverdagen vanlig lenger og barnehagelærere og lærere har en viktig rolle som støttespillere og veiledere for både barn og foreldre i denne situasjonen.
Ved å være tilgjengelige og holde kontakt med hjemmet kan barnehagelærere og lærere få informasjon om hvordan barna har det og bidra til at barn som trenger det blir fulgt opp.
Hvordan kan du som barnehagelærer eller lærer fortsette å legge til rette for at disse barna og ungdommene blir sett i denne perioden? Disse sidene inneholder råd til hvordan du kan være der for et barn du er bekymret for, nå når barnehager og skoler er stengt.
Det er viktig å snakke med barnet/eleven og høre hva de selv tenker. Barnet/eleven må få anledning til å gi uttrykk for sin mening. Det kan være tilfeller der det er hensiktsmessig at barnehagelærer/lærer snakker med barnet/eleven først før foreldrene kontaktes.
Oppfølging av barna vil i disse tilfellene skje gjennom dialog med foresatte. Her er det viktig å ha en åpen tilnærming til dialog, med utgangspunkt i at barnehagen gjerne vil følge opp og vite hvordan det går med både foreldre og barn i denne situasjonen. Informer gjerne om at dette er kontakt man oppretter med alle i barnehagen. Kontakten med foresatte kan eksempelvis opprettes med følgende informasjon:
Nå når vi ikke ser dere eller barna hver dag har vi laget et system for å ta kontakt med alle barna og familiene deres jevnlig
Vi savner å være sammen med (barnets navn) og lurer selvfølgelig på hvordan dere har det og får hverdagen til å henge sammen i denne spesielle situasjonen vi er i nå
Vi er opptatt av om det er noe vi kan bidra med og lurer på hvordan det går med (barnets navn)
Si gjerne noe positivt og spesielt om det enkelte barn – eksempel hun er jo så glad i å leke med ….. Han er jo akkurat begynt å snakke … sier han flere ord osv.
Tips: Om du har mulighet til å tilrettelegge for samtaler med foresatte på Skype, Facetime, Teams eller andre plattformer med videooverføring kan du spørre om å få si hei til barnet – eller snakke sammen mens baret er med.
Under finner du forslag til spørsmål som kan stilles til barn og foresatte underveis i en samtale. Disse er ment å gi retning for samtalen, og ta opp temaer som kan være viktige å snakke om nå.
Hovedspørsmål - praktisk organisering av hverdagen
Hvordan går det? Hva holder dere på med om dagen?
Tips: Utfra hva den dere snakker med sier – er det viktig å utforske ved å gjenta og stille åpne spørsmål, og å lytte aktivt og anerkjenne. På denne måten kan du få og ta utgangspunkt i en fortelling om hva familien gjør og hvordan hverdagslivet fungerer nå.
Tips: Still et spørsmål om gangen og tilpass spørsmålene til barnets alder.
Oppfølgingsspørsmål - praktisk organisering av hverdagen
Så dere har laget en struktur på dagen –kanskje jeg kan få noen gode tips til andre foreldre – fortell meg mere om det?
Hvem er hjemme hos dere?
Det er kke lett både jobbe å drive «barnehage» hjemme - hvordan får dere til å jobbe samtidig?
Hva skjer når du må jobbe og (navnet på barnet) er hjemme?
Hvordan får du det til?
Hovedspørsmål – konsekvenser for barnet
Det er ikke nødvendigvis lett å takle dager hvor alle er hjemme. Hvordan er det for deg?
Noen sier det blir lange dager, hvordan takler du det?
Tips: Utfra hva den dere snakker med sier – er det viktig å utforske ved å gjenta og stille åpne spørsmål – lytte aktivt og anerkjenne – slik at du får en fortelling om hvordan det er for dem.
Oppfølgingsspørsmål – konsekvenser for barnet
Hvordan er det for (navnet på barnet)?
Hvordan blir hun/han?
Hva gjør du da?
Tips: Kom gjerne med tips på hva dere gjør i barnehagen når det er mange å ta hensyn til. Det er fint å anerkjenne både at det er utfordrende og rose den du snakker med og løfte barnet fram!
Tips: Prøv å oppsummer kort det dere har snakket om og anerkjenn der det er naturlig - spør om det er noe dere kan bidra med eller forslå andre instanser der hjelp/noen å snakke med kan være et alternativ. Innled gjerne med «basert på det du forteller...»
Tips: Etter samtalen er det viktig å oppsummere hva du fikk vite, hva du tenkte om det og notere ned. Om du er bekymret kan du snakke med en kollega, lederen din eller ta direkte kontakt med barneverntjenesten og drøfte med dem.
Inviter barnet til en samtale alene enten på læringsplattformen eller på telefon. Bruk gjerne en plattform barnet er kjent med fra tidligere, om det er mulig. Om barnet lurer på hva dere skal snakke om kan du for eksempel si:
"Nå når vi ikke ser dere hver dag lurer vi på skolen på hvordan dere har det. Vi ringer til alle barna på skolen for å høre. Noen forteller at de synes det er vanskelig å være hjemme hele tiden og savner vennene sine. For noen er det ikke sånn i det hele tatt. Hvordan er det for deg å være hjemme?"
Ut fra hva barnet sier, er det viktig å utforske ved å gjenta og stille åpne spørsmål, lytte aktivt og anerkjenne slik at du får en fortelling om hva de gjør.
Eksempler på spørsmål kan være:
Det går fint sier du. Fortell meg mer om hva du gjør om dagen.
Hvem er hjemme?
Mange synes det ikke bare er lett å ha hjemmeskole, hvordan får du/dere det til hjemme hos dere?
Har du noen du møter utenfor familien nå når du ikke treffer venner på skolen?
Hva savner du mest?
Hva gjør du for å slappe av?
Hvordan er det for deg?
Tips: Gi alltid barnet en mulighet til å ta kontakt med deg igjen. Du kan for eksempel si:
"Om du kommer på noe vi ikke fikk snakket om i dag kan du ringe meg på telefon eller ta kontakt her i chatten. Jeg ringer deg uansett tilbake om en uke/om noen dager."
Etter samtalen er det viktig å oppsummere hva du fikk vite, hva du tenkte underveis i samtalen om det og gjerne notere ned. Om du er bekymret kan du snakke med en kollega, lederen din eller ta direkte kontakt med barneverntjenesten og drøfte med dem.
Inviter gjerne barnet til en samtale alene enten på læringsplattformen eller på telefon. Om barnet lurer på hva dere skal snakke om kan du for eksempel si:
"Nå når vi ikke ser dere hver dag lurer vi på skolen på hvordan dere har det. Vi ringer til alle barna på skolen for å høre. Noen forteller at de synes det er vanskelig å være hjemme hele tiden og savner vennene sine. For noen er det ikke sånn i det hele tatt. Hvordan er det for deg å være hjemme?"
Snakkemedbarn.no
Om du vil bli enda flinkere til å stille gode oppfølgingsspørsmål og holde en åpen kommunikasjon med et barn som opplever noe du må følge opp kan du gå inn på snakkemedbarn.no. Her finner du en simulering der du går inn i rollen som en voksen i samtale med et barn du er bekymret for. I simuleringen kan du utforske ulike svaralternativer og får tilbakemeldinger underveis på hvordan det går. Her finner du også informasjon om hvilke tegn barn og unge kan vise som tyder på at de ikke har det bra. En spennende og ny måte å øve på samtaler på!