Gå til hovedinnholdGå til hovedmeny

Kompetanseteamet: Snakk med barna om ferien

Illustrasjonsbilde av fire ungdommer
Det er vanskelig å hjelpe barn som er i utlandet mot sin vilje og som ber om hjelp. Derfor er det viktig å snakke med barnet om ferien før de reiser.

Publisert

Innholdet kan være utdatert

- De fleste barn får viktige og gode opplevelser når de reiser med familie og storfamilie til utlandet i sommerferien. Men for noen, blir reisen et lengre opphold eller en flytting til utlandet mot deres vilje, sier Janne Waagbø, som er koordinator for Kompetanseteamet.

Noen barn etterlates mot sin vilje og må bo i utlandet uten foreldrene.

Dette er et brudd på barneloven § 40, som sier at barn over 12 år må samtykke dersom de skal være i utlandet uten en av foreldrene med foreldreansvar.

Bekymret? Se film om Kompetanseteamet på YouTube.

Bekymringsmeldinger til barnevernet

Barnevernstjenesten vil motta flere bekymringsmeldinger fra skoler i tiden før sommerferien.

Noen av meldingene kan være indikatorer på at barnet er i fare for et ufrivillig utenlandsopphold, selv om det ikke er nevnt i bekymringen.

Dette kan dreie seg om økt fravær på skolen, konflikter i hjemmet, konflikter om kjæresteforhold, bekymring for rus, konflikter på skolen, eller bilder som spres på sosiale medier .

- Det er viktig å undersøke barnets helhetlige situasjon for å kunne vurdere om den kommende reisen blir en god ferie med familien, eller om det kan være andre motiver for reisen, sier Waagbø.

Les nyhetssaken Nok et år med økning i saker om æresrelatert vold og negativ sosial kontroll

Hør podcast-episode av "Buffer": Går det galt i sommer?

Kontakt

Telefon: +47 478 09 050
E-post: kompetanseteamet@bufdir.no
Nettside: kompetanseteamet.no

Om Kompetanseteamet

Kompetanseteamet er et nasjonalt tverretatlig fagteam som bistår hjelpeapparatet i konkrete saker om tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold.

Teamet består av Bufdir, IMDi, UDI, Politidirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet.

I 2022 veiledet Kompetanseteamet i 208 saker der det var bekymring for personer i utlandet

149 av disse var barn og ungdom som allerede var i utlandet.

Barnevernstjenesten og andre tjenester kan få veiledning både i saker der det er bekymring for et barn som skal reise til utlandet og i andre saker der det er bekymring for negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.